18 oktober 2008

Readsoft - ett av mina misslyckanden

Jag har för tillfället många aktier som har gått dåligt. Min stockpicking-förmåga har inte varit något vidare och jag har nog tyvärr tajmat en del köp dåligt. Volvo-köpet som jag gjorde för någon månad sedan är ett exmpel på ett dåligt tajmad affär, men det är för tidigt att dra några för stora slutsatser.

Det finns däremot en del andra aktier som jag har haft ett tag nu och som inte har utvecklats i den riktning som jag hoppats på. En sådan aktie är Readsoft. Jag har förhållandevis många aktier som har köpts i omgångar. Min snittkurs är omkring 16 SEK och aktien står idag på 7 SEK, dvs en nedgång på runt 60%. Det är inte alls bra.

Jag tror på bolagets idé, dvs att effektivisera pappershantering på företag genom att installera smarta mjukvaror som omvandlar den analoga informationen till digital information. Administration kostar företag stora summor varje år, vilket gör att det finns mycket pengar att spara på att effektivisera. En fördel med Readsofts mjukvaror är att de går att kombinera med SAP och Oracle (affärssystem), vilket gör att man inte bara kan effektivisera utan även följa upp verksamheten bättre. Faran som jag ser det är dock att allt fler företag går över till e-fakturor. Detta måste vara en nackdel för Readsoft.

De senaste dagarnas nyheter från Readsoft är att 50-60 personer kommer att få gå. Det är naturligtvis tråkigt, men inte nog med det så kommer företag att stoppa utvecklingen av en hel del av företagets produkter. Det känns inte riktigt bra för en aktieägare. Förmodligen är marknadens dom helt korrekt. Det ser inte så bra ut för Readsoft för tillfället, men som alltid är frågan inte om det ser bra eller dåligt ut. Det intressanta frågan är om marknaden har dömt för hårt eller för lite.

Jag kommer troligtvis att ganska snart göra mig av med mina Readsoft-aktier. Eftersom en försäljning av aktierna kommer att resultera i en ganska rejäl förlust så vill jag kunna kvitta denna mot en vinst. Det finns inte så mycket vinster att realisera för tillfället i portföljen så det är möjligt att försäljningen kommer att få vänta till nästa år.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ett knivigt problem för ett år sedan hade alla problemet att de saknade förlustaktier att kvitta med nu är det tvärtom. Jag har visserligen kvar några på plus men de blir färre och färre.
För tilfället optimerar jag min fond portfölj. Röjer reält med vinnare och förlorare

Charlie sa...

Jag skall pumpa in pengar i XACT BULL. Förhoppningsvis kan jag realisera vinster i denna allteftersom så att jag kan bli av med en del innehav som jag slutat att tro på. Tyvärr kommer det nog inte bli så att jag kommer att realisera några förluster under detta år. Det får bli nästa.

Kul att du kommenterar.

mvh Charlie