08 oktober 2008

No good

Jag tror och hoppas att jag aldrig kommer att uppleva ett så surt börsår som detta någon gång mer. I dagsläget har index gått ner med mer än 40% sedan årsskiftet. Varslen duggar tätt och det förmodligen största varslet kom idag när Volvo Personvagnar meddelade att 3 300 personer är varslade. Bostadspriserna är på väg ner. Förmodligen kommer de att fortsätta att falla ytterligare som ett resultat av de höga räntorna och alla varsel.

För att stilla marknaden sänkte Riksbanken räntan med 50 punkter, från 4,75 % till 4,25%. Anledningen till detta är för att stimulera ekonomin samt att man tror att inflationen kommer att avta som en effekt av den annalkande lågkonjunkturen. Det är nog inte helt dumt.

Vi är mitt inne i en finansiell storm och det är inte helt lätt att reda ut vad som egentligen. I efterhand med facit i hand kommer det naturligtvis vara enkelt, men i nuläget är det inte lätt. Jag måste säga att jag är förvånad över den senaste tidens händelser och med vilken kraft dessa har ägt rum. Visst har röster höjts som sagt att vi går mot sämre tider och visst har tveksamheter funnits kring den isländska ekonomin, men att allting skulle rasa på en och samma gång förvånar mig.

Tyvärr kan det vara så att den finansiella krisen nu har flyttats från USA till Europa. På många sätt är de europeiska bostadsmarknaderna väl så upptrissade som den amerikanska, vilket är oroande och vilket naturligtvis kan leda till att den finansiella krisen har gått in i en andra fas som till och med kan vara värre än den första fasen.

Samtidigt som det kan bli värre så finns det även skäl att tro att en del av den europeiska krisen redan kan anses vara inprisad i dagens kurser. En annan anledning att tro att det inte skall gå ner så hemskt mycket till är att många är tvingade att sälja sina innehav, vilket naturligtvis ytterligare sänker kurserna.

Efter de senaste dagarnas nedgång måste jag säga att jag är väldigt fundersam. Jag vill veta hur jag skall agera, men jag vet inte riktigt faktiskt. Förmodligen kommer att jag att fortsätta att fylla på de innehav som jag redan har och komplettera med en del nya innehav. Bland de befintliga innehaven kommer jag troligtvis att fortsätta att fylla på med XACT BULL (Häromdagen köpte jag för 91,40 SEK, vilket är väldigt mycket mer än de 80 SEK som de står i idag). En annan idé som jag lurar på är att fylla på med SCA, Investor och ABB. Ett nytt innehav kan mycket väl vara AXIS som fick mycket stryk idag.

Det var allt för idag.

mvh Charlie

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fortsätter att tanka kvalitets aktier varje månad, nu försöker jag skaka fram varenda krona som är tillgänglig.
Jag är dock tveksam till Bull och Bear föredrar direktägande i aktie

Anonym sa...

Det blir nog inte mycket mörkare än så här. Jag tror det är köpläge och har därför köpt aktier för 200.000 kr i fredags. Mitt mål är att förvandla dessa pengar till en miljon kr. Följ gärna mina investeringar på aktieblogg.wordpress.com

Anonym sa...

Du säger att "jag aldrig kommer att uppleva ett så surt börsår som detta någon gång mer".

Tvärtom skulle jag säga då det är mycket, mycket troligt att börsen går ner med 40% till 60% om sex sju år igen. Sådana är cyklerna sedan hundratals år tillbaka och så kommer det nog att fortsätta.

Fast du kanske inte vill vara med längre och så lämnar du marknaden...

Charlie sa...

Hej anonym:

Anledningen till att jag köper BULL och BEAR är att man får en riskspridning i och med att de är indexbaserade. Å andra sidan finns det en hävstång som gör de mer riskfyllda. Just nu så köper jag på mig BULL för att jag tror att vi kommer att få se hyggliga börsår de närmsta åren, men jag är väldigt osäker. Det kan bli så att jag får sitta riktigt länge med mina BULL-aktier.

aktieblogg:
Det verkar som att du hade en minst sagt bra tajmning :)

Sven:
Förvisso skrev jag att "jag tror och hoppas", vilket inte riktigt är samma sak, men jag förstår din poäng - man skall aldrig säga aldrig.

Det är möjligt att jag får uppleva ett så surt börsår igen, men jag är långt ifrån säker. En stor anledning, som jag ser det, till de kraftiga svängningarna är derivat av olika slag. Det känns inte otroligt att användandet av sådana kommer att begränsas, vilket kommer att göra att svängningarna kommer att bli mindre. Om inte svängningarna på börsen minskar finns det risk att färre bolag väljer att vara noterade.

När vi ändå är inne och märker ord så är konjunkturcykler om 6-7 år inte en företeelse som funnits i hundratals år. Börsen i sin nuvarande form har funnits tiotals år, inte hundratals, och konjunkturcykler är betydligt mer komplicerat än så.

Apropå frågan om jag är på väg att dra mig ur marknaden så kan du följa vilka innehav jag har i min högerspalt.

mvh Charlie