20 oktober 2008

HiQ och Ericsson levererar

Idag rapporterade två bolag som jag har aktier i, nämligen Ericsson och HiQ. Ericsson leverade en rapport som var bättre än väntat. Troligen var det en del intäkter från andra kvartalet som spillde över i det tredje kvartalet. Just nu har aktien stigit ungefär 16%, vilket får ses som bra även om kursen för närvarande är pressad. Under en period under dagen var kursen över 60 SEK, alltså en uppgång på över 20%. Det känns kul att Ericsson har vind i seglen för tillfället. Jag har dock inga förväntningar på att vi kommer att få se en tjurrusning i Ericsson i det korta perspektivet, men på lite sikt så tror jag nog att bolaget kan vara ett intressant innehav. Framförallt skall det bli intressant att se om LTE-tekniken som Ericsson till stor del ligger bakom kommer att bli en riktig framgång. Min snittkurs i Ericsson är 116 SEK så det är långt kvar innan jag är på plus, men de få som jag har får stanna kvar.

HiQ rapporterade också och steg även dem runt 16%. Rörelsemarginalerna och resultatet var bättre än väntat och det verkar som att de har bra snurr på verksamheten. IT-konsulter tycker jag är en ganska intressant placering. De har bra utdelning och det finns och kommer att finnas behov för deras tjänster framöver. Min snittkurs för HiQ är 35 SEK, vilket är ungefär 30% mer än dagens kurs på runt 24 SEK. För att ge en rättvis bild så skall det nämnas att HiQ ofta har bra utdelning, eller liknande. Förra året hade de nämligen ingen utdelning utan delade istället ut inlösensaktier, vilket är fördelaktigt bland annat genom att vinsten som dessa ger går att skatta mot förluster (tror jag i alla fall - bekräfta gärna detta om du vet i kommentarsfältet). HiQ kommer att finnas kvar i min portfölj som min IT-konsult. Jag kommer förmodligen inte öka, men heller inte att sälja av.

Jag har funderat vidare på att gå in i XACT BULL med månadens sparpeng. Däremot har jag inte riktigt bestämt mig för om jag skall löpa hela linan ut och köpa på mig ända fram till sommaren. Anledningen till att jag inte är helt säker är för att jag börjat fundera på att även pumpa in lite pengar i företag som har bra utdelning, exempelvis SCA. SCA är förvisso redan mitt största innehav, men jag tycker att de är intressanta. Bra utdelning, relativt konjunkturokänsliga och så har de ett intressant kraftsamarbete med Statkraft (samarbetet går ut på att SCA upplåter mark till vindkraftverk i utbyte mot att de får el). Denna månad blir det nog XACT BULL ändå. Det som talar mot SCA är nämligen att jag redan har en stor orealiserad förlust i bolaget och just nu, eller åtminstone till nästa år, behöver jag vinster så att jag kan göra mig av med förlustaktier.

Jag är som den trogne läsaren vet ingen stor fantast av kapitalförsäkringar eftersom man inte kan kvitta vinster mot förlsuter. Med tanke på den senaste tidens utveckling är jag glad att jag inte har mina aktier i en kapitalförsäkring.

Relaterade artiklar:
Veckans Affärer: Tack Ericsson
DN: Ericsson drog upp börsen, Ericsson-aktien upp 22 procent, Analytiker "Starkt kvartal"
SvD: Ericsson drog upp börsen

mvh Charlie

2 kommentarer:

Tomas Otterbeck sa...

Jag tycker att du skriver mycket bra bloggar. Är du intresserad av att få fler läsare genom att även få dina bloggar publicerade på www.redeye.se? Jag försöker samla ihop duktiga bloggare till denna sajt.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/

Charlie sa...

Kul att du gillar bloggen, men jag är nöjd med att ha en egen sida.

mvh Charlie