31 augusti 2024

XXL: I princip allt sålt

De senaste dagarna så har jag fortsatt att minska i XXL och jag är nu i princip helt ute. Det har suttit ganska långt inne, men när Fenix Outdoor, RVRC och New Wave alla, i alla fall som jag förstår det, verkar vittna om en ganska svag nordisk marknad inom outdoor så kändes det som en ganska negativ indikation. Cykelförsäljningen verkar ha kommit tillbaka en del om jag förstått rätt, vilket är bra för XXL, men kanske inte tillräckligt. Det påverkade mig också att jag läste om att Plantagen håller på att rekonstrueras. Det som XXL och Plantagen har gemensamt är att man har stora lokaler, är beroende av konsumenternas köpkraft och har haft det tufft under ganska lång tid. Det känns med andra ord inte helt osannolikt att det eventuellt skulle kunna gå riktigt illa för XXL. Jag tror det inte, men det ser fortsatt tufft ut. Det finns väldigt många lärdomar att dra av XXL. Det är inte alltid det vänder. Många gånger har det gått bra för mig när jag varit och fiskat kring bottennivåer och framtiden sett ganska tuff ut, t ex Byggmax och Scandic Hotels, men ibland fortsätter bara problemen. Jag borde varit snabbare på att lämna när det såg tufft ut. Det ska bli intressant att se vad som händer med bolaget.

Det är möjligt att jag investerar en del av de pengar som jag fått loss i New Wave eller så kanske jag köper aktier i Viva Wine Group. Vi får se. 

21 augusti 2024

Doro: Påfyllning

De pengarna som jag fick loss från min minskning i XXL gick in i Doro. Sannolikt kommer jag att minska ytterligare i XXL. Det verkar vara fortsatt kämpigt för detaljhandeln och de signaler som kommit från New Wave och RVRC känns inte helt bra. Det känns inte osannolikt att det blir ytterligare nyemission eller något annat som kan påverka kursen ytterligare nedåt.

17 augusti 2024

XXL: Minskning

Igår så minskade jag lite i XXL. Jag har bestämt mig för att sälja hela innehavet, men just nu är kursen rätt pressad. Det verkar ta längre tid än vad många trott att vända trenden i Norden. Torsten Jansson, New Wave, nämner att Norden har det fortsatt tufft. Även RVRC vittnar om att Norden går knaggligt. Om man ska se det positivt så skulle man kunna säga att en aktör som XXL måste inte nödvändigtvis följa utvecklingen för RVRC och New Wave, men troligtvis är det generellt tufft. Det blir inte lättare för XXL att man har stora, i en del fall för stora, butiker som kostar en hel del. 

Förutom ovanstående så är jag också tveksam till ägarbilden. Altor verkar ha bestämt sig för att rida ut stormen och det gissar jag att man kommer att stå fast vid, men ingenting är säkert och att pumpa in ännu mer pengar i ännu en nyemission, om det nu blir så, tror jag inte är självklart. När det kommer till Fraser så gissar jag att man vill köpa upp hela XXL och på så sätt så tror jag inte bara att det är negativt för Fraser att det går knaggligt. De skulle nog kunna vara vinnare på att den nordiska marknaden är tuff ytterligare 1-2 år för att sedan studsa tillbaka.

Med detta sagt så kan XXL ändå anses vara värderat lågt. Det räcker med att det går - i ett historiskt sammanhang - hyggligt för att nyckeltalen ska se ganska aptitliga ut och då kan kursen sticka iväg ganska snabbt, eventuellt. Det är vad jag har hoppats på länge nu och jag hoppas fortfarande på det, men jag har tagit ner min exponering för, enligt mitt sätt att se på det, att marknaden inte verka studsa tillbaka efterfrågemässigt inom kort. Vi får se om det var rätt eller fel resonerat. 

13 augusti 2024

RVRC: Q4-rapport (april till juni)

RVRC presenterade idag sin Q4-rapport (brutet räkenskapsår, perioden april till juni). Det var en helt OK rapport som jag ser det. Siffrorna kom in något lite lägre än vad jag räknade med, men det var absolut inom felmarginalen (och jag ser ingen anledning att förlora mig i detaljer så att jag missar den stora bilden). Några saker som jag tar med mig:

- Tillväxten verkar fortsätta och DACH (Tyskland, Österrike, Schweiz) växer på fint och är nu det viktigaste området. Övriga världen (bl a UK och Nederländerna) växer också på fint. Norden har det mer kämpigt. Det är i sig inga nyheter från denna rapport, men för varje kvartalsrapport som presenteras så blir det allt tydligare. Det skulle vara intressant att få en bättre bild av hur man ser på RVRC i Tyskland och jag ska nog försöka leta runt lite för att få lite bättre förståelse.

- Nya produkter verkar prestera bra. Det är svårt att dra några större slutsatser, men baserat på vad som sas på under presentationen så verkar det som att ledningen är nöjd med hur de nya produkterna har levererat. Jag tycker själv att många av de nya produkter ser lovande ut och jag ska nog köpa en eller ett par. Det är viktigt att man kan expandera inom alpint, skor, etc för att man ska kunna hålla uppe tillväxten.

- Ökad utdelning. Jag har inte funderat så mycket kring utdelningen, men i linje med den nyligen kommunicerade policyn så kommer man att dela ut 1.20 SEK. Utöver det så har man mandat att göra återköp (om jag inte missuppfattat). Det är på sitt sätt bra att man delar ut och man har solida finanser, dock så finns det säkert stora möjligheter att snabba på produktutvecklingen och marknadsföringen. Överlag så tycker jag att det är positivt att man ökar utdelningen och det är möjligt att det kommer att få en och annan att se lite annorlunda på att äga aktien.

När det kommer till kommande försäljningar av aktier så är det nu möjligt för Altor att sälja ytterligare aktier och det är i september möjligt för Nyrensten att sälja igen. Min hypotes är att båda vill sälja ytterligare aktier, men jag tror inte att man vill göra det i marknaden utan man letar efter någon som kan ta större block. Om jag ska ge mig på en gissning så kommer det inom kort något meddelande om att Altor har sålt aktier till någon institutionell investerare. Det ska bli intressant att se vad det blir för pris.

RVRC står för ungefär 5% av min portfölj och jag ligger en del back i nuläget. Sannolikt så kommer jag inte att köpa på mig mer aktier utan jag kommer nog att ligga kvar med de aktierna som jag äger. Jag ska titta lite ytterligare på de nya produkterna och det är möjligt att jag justerar upp mina prognoser för första halvåret 2025 något. Det känns inte osannolikt att kursen kan leta sig upp till 55-60 SEK de kommande tolv månaderna. Om vinsten per aktie hamnar runt 3,50 SEK under 2024/2025 och om det blir lite mer positiva tongångar så känns det inte omöjligt. Jag ska räkna lite mer noggrant, men överlag så känns det ganska hoppfullt, dock inte utan risker.

04 augusti 2024

Doro, New Wave, RVRC: Funderingar på att öka

Det svajar lite på börsen och det kan eventuellt skapa intressanta möjligheter för att köpa eller öka. Jag tycker att Doro känns ganska intressant på dessa nivåer och jag kommer sannolikt att öka om det uppstår läge. Förutom Doro så är jag också intresserad av att öka i New Wave och RVRC. Jag tycker att jag ser Craft lite överallt, sponsrar Hammarby och fyller Löplabbet med olika produkter för löpning. New Wave är så klart mer än Craft, och jag tror t ex att profilprodukter kan fortsätta att utvecklas på ett bra sätt. RVRC tror jag kommer att fortsätta att utvecklas fint och det ska bli intressant att se om Fenix Outdoor och New Wave utvecklas åt olika håll. Min bild av Fenix är att man har det kämpigt. En anledning tror jag är att man ligger rätt högt prismässigt och jag tror att det är tufft efter räntehöjningarna. Eventuellt kan det även finnas en modeeffekt. Det är naturligtvis vanskligt att ta ut för mycket, men precis som Kånken och andra Fjällräven-produkter fick ett stort uppsving för ett antal är sedan så kan det också gå åt andra hållet. Jag gillar Fenix Outdoor, och vid någon punkt så kanske jag kommer att hoppa på tåget igen, men just nu så tycker jag att både RVRC och New Wave mer intressanta som investeringsobjekt.

När det kommer till RVRC så tynger så klart de sannolika storägarförsäljningarna som kan komma efter att nästa kvartalsrapport presenterats, vilket är mindre än en månad (om jag inte är helt ute och cyklar). Det är så klart inte bra att det kommer att ske aktieförsäljningar, men jag tror att den upplevda risken är större än den verkliga risken. Det kan mycket väl vara fel, men det är vad jag tror. En anledning till att jag tror det är att en del aktier såldes av storägarna en ganska bra bit över dagens kurs. Förutsättningarna är inte desamma idag så jämförelsen är i alla avseenden inte relevant, men jag tror att det kommer att finnas aktörer som kan tänkas svälja ganska stora block på dessa nivåer. 

De ska bli intressant att se de kommande börsdagarna. Om det kommer generella nyheter som slår brett är det möjligt att jag ökar lite i något eller några av ovanstående.