17 augusti 2024

XXL: Minskning

Igår så minskade jag lite i XXL. Jag har bestämt mig för att sälja hela innehavet, men just nu är kursen rätt pressad. Det verkar ta längre tid än vad många trott att vända trenden i Norden. Torsten Jansson, New Wave, nämner att Norden har det fortsatt tufft. Även RVRC vittnar om att Norden går knaggligt. Om man ska se det positivt så skulle man kunna säga att en aktör som XXL måste inte nödvändigtvis följa utvecklingen för RVRC och New Wave, men troligtvis är det generellt tufft. Det blir inte lättare för XXL att man har stora, i en del fall för stora, butiker som kostar en hel del. 

Förutom ovanstående så är jag också tveksam till ägarbilden. Altor verkar ha bestämt sig för att rida ut stormen och det gissar jag att man kommer att stå fast vid, men ingenting är säkert och att pumpa in ännu mer pengar i ännu en nyemission, om det nu blir så, tror jag inte är självklart. När det kommer till Fraser så gissar jag att man vill köpa upp hela XXL och på så sätt så tror jag inte bara att det är negativt för Fraser att det går knaggligt. De skulle nog kunna vara vinnare på att den nordiska marknaden är tuff ytterligare 1-2 år för att sedan studsa tillbaka.

Med detta sagt så kan XXL ändå anses vara värderat lågt. Det räcker med att det går - i ett historiskt sammanhang - hyggligt för att nyckeltalen ska se ganska aptitliga ut och då kan kursen sticka iväg ganska snabbt, eventuellt. Det är vad jag har hoppats på länge nu och jag hoppas fortfarande på det, men jag har tagit ner min exponering för, enligt mitt sätt att se på det, att marknaden inte verka studsa tillbaka efterfrågemässigt inom kort. Vi får se om det var rätt eller fel resonerat. 

Inga kommentarer: