04 juni 2024

XXL: Nyemission och samarbete med Fraser Group

Det händer lite grejer runt XXL och det är väldigt kul som jag ser det. Idag så hoppade jag på nyemissionen och jag kommer att få lite större exponering mot bolaget. Det känns faktiskt bara bra. Jag tror nämligen att det är hygglig fart i detaljhandeln och jag tror att den kommer att hålla sig nuvarande eller högre nivåer de kommande kvartalen. Det har jag i och för sig trott en massa gånger tidigare, men det hindrar mig inte att tycka som jag gör. Hur som helst, mina funderingar om framtiden för detaljhandeln är inte något nytt eller det som är avgörande, det är dagens nyhet om samarbetet mellan XXL och Fraser Group.

Det är så klart positivt att XXL och Fraser samarbetar och det kommer säkert att gynna XXL på olika sätt. Det jag tror är ännu mer positivt är att alla ägare nu gynnas av att det går bra för bolaget. Det kan låta konstigt, men ett tag så kändes det som att Fraser ville öka sin ägarandel och på så sätt, i alla fall i det korta perspektivet, gynnades av att kursen var låg. Nu verkar det som att Fraser och Altor på något sätt kommit överens om en väg framåt. Det behöver naturligtvis inte vara så, men jag skulle bli väldigt förvånad om Altor inte kände till och godkänt samarbetet med Fraser. Nu verkar det, i alla fall som jag ser det, finnas ett samförstånd mellan de två största ägarna Altor och Fraser. Om jag förstår saken rätt så har Altor ca 50% av aktierna och Fraser ca 30%. Tyvärr är inte informationen på XXL:s hemsida uppdaterad så jag vet inte riktigt hur aktierna är fördelade för närvarande.

Det är inte helt enkelt att göra en uppskattning av vad som är en rimlig vinst per aktie under 2024. En anledning är att antalet aktier ökar med nyemissionerna. En annan anledning, som är något svårare och viktigare, är att det är svårt att veta hur försäljningen har utvecklats. Jag tror inte att det har skett mirakel, men jag tror att Q2 kan bli OK. Vid tillfälle så ska jag kolla närmre på saken. Eftersom jag får in lite fler aktier via nyemissionen så är det mycket möjligt att jag minskar under sommaren.

Inga kommentarer: