24 juni 2024

Sommarstiltje

Det är ganska svårt för närvarande att hitta bra case tycker jag. Det kan bero på att jag inte letar ordentligt. Det kan bero på att jag börjar bli skotträdd. Man kan fundera fram och tillbaka, men oavsett anledning så tycker jag att det är svårt att hitta någonting som känns riktigt intressant. Det finns ett par case som jag tror ganska mycket på, men det är stor, stor osäkerhet. Det lutar en hel del åt att jag vill vänta in Q2-rapporterna innan jag agerar. Några av Q2:orna som jag kommer att titta på är följande:

Acconeer

Bolaget har varit igång ett tag nu och det är mycket som känns intressant. Att man har kammat hem ett antal design wins och att man finns med i EX90 och Polestar 3 känns väldigt intressant, MEN nyemissionen (och allt runt omkring) och VD-bytet förbryllar lite. Det är ett förhoppningsbolag och det är någonting som skaver lite som jag ser det. Möjligtvis resonerar jag fel, men det är någonting med värderingen och potentialsen som inte riktigt lirar. Om alla design wins är att se som "money in the bank" (vilket förvisso de flesta inte tror, men i alla fall) och om man ser potential utanför fordonsindustrin så borde bolaget på dessa nivåer vara väldigt intressant, men så verkar det inte vara. Självklart kan det vara så att det från tid till annan bjuds på en intressant möjlighet och så kanske det är i detta fall. Det ska bli intressant att se Q2:an och det ska bli intressant att se hur den nya VD:n agerar. 

Embellence Group

Embellence Group är jag ganska intresserad av att öka i, men jag känner inte riktigt att jag har tillräckligt på fötterna. Det jag framförallt kommer att hålla ögonen på är hur försäljningen i USA utvecklas. Det kommer att vara viktigt. Det är också viktigt att se hur Norden utvecklas, men det är sekundärt som jag ser det. Om det visar sig att USA har ett fortsatt positivt momentum är det möjligt att jag väljer att öka.

XXL

Det bör ha gått OK under Q2 för XXL. Med detta menar jag inte att det kommer att slås omsättningsrekord eller vinstrekord, men jag tror att man kommer att kunna se positiva tendenser. Marknaden bör ha varit något bättre än vad den varit de senaste kvartalen och det känns inte omöjligt att Reset & Rethink-initiativen börjar synas i siffrorna. När det kommer till XXL så ska man inte glömma att värderingen är riktigt pressad och min gissning är att det inte kommer att krävas så mycket för att det ska kunna få avtryck i kursen. Eventuellt så kommer man att presentera mer information om samarbetet med Frasers, vilket skulle kunna vara positivt för kursen.

Revolution Race

Revolution Race är också intressant, dock är det viktigt att de nya marknaderna och att de nya produkterna funkar. Om det verkar vara så kommer jag nog att öka ytterligare. Vi får se.

20 juni 2024

RVRC: Ökning

Idag så passade jag på att öka i RVRC. Det gjordes en placing på 51 SEK och jag köpte strax över 48 SEK. Så här i efterhand så skulle jag inte ha så bråttom in och jag ligger i nuläget en del back, men jag tror på bolaget på sikt och jag tror att ägarsituationen kommer att lösa sig på ett eller annat sätt. Idag så är det, enligt mig, inprisat att det finns ett överhäng. Om det skulle visa sig att någon köper Altors aktier och kanske även en del av Nyrenstens så kan det snabbt skifta. Börspodden tror inte på RVRC och, om jag förstått rätt, så menar man att storägarna som säljer är illavarslande eftersom det är de som känner bolaget bäst. När det kommer till Altor så tror jag absolut att man har koll, men allt man tar i blir inte guld. XXL är ett exempel som inte riktigt spelat ut så som man hoppats. Jag tror eventuellt att man har lite av en speciell situation i att man både är storägare i XXL och RVRC. Eventuellt så spelar det in i beslutet att minska i RVRC. Nu har innehavet i RVRC blivit hyggligt stort och jag tror inte att jag kommer att öka ytterligare. Det ska bli väldigt intressant att se Q2-rapporten.

Acconeer har jag funderat en hel del på. Det känns lite skakigt och jag har inte en helt bra känsla. Det är inte alls omöjligt att jag minskar inom kort. Det som skulle kunna hända är att det kommer lite positiva nyheter i samband med att den nya VD:n kommer in och kanske även insynsköp. Det känns inte helt säkert dock och jag är rädd för att det kommer att vara rätt tyst under sommaren. Jag kommer sannolikt inte att lämna helt, men jag kommer sannolikt att minska. Vi får se.

Två bolag som jag är lite sugen på att öka i är Nibe och Embellence Group. Jag tycker inte att Nibe känns superbilligt trots allt, men om det fortsätter att gå tungt under sommaren så kan det kanske dyka upp lite intressanta lägen att öka. Det som skulle kunna hända är att det klubbas igenom diverse paket för att skapa incitament för värmepumpar. Det skulle kunna lyfta kursen, eventellt. Embellence tror jag kan ha någonting på gång i USA och det lockar mig, kanske lite väl mycket. Eftersom det kan vara så att det handlar en del om större projekt till hotell eller liknande, om jag inte missförstått, så kanske det kan svänga en del från kvartal till kvartal och då blir det tokigt att extrapolera. Jag ska försöka få lite mer klarhet och det skall även i detta fall bli väldigt intressant att se Q2:an.

De nytryckta XXL-aktierna borde snart komma in på kontot och jag tror att jag kommer att sälja dem relativt omgående. Det känns som att bolaget fortfarande kämpar och även om jag såg att Fredrik Sobin var ute och sa i en intervju att de börjar att se resultat av Reset & Rethink-initiativen så tycker jag inte att butikerna känns framgångsrika. Att det t ex erbjuds skridskor till kunder som kommer in i shorts känns inte riktigt lovande. Det är naturligtvis fel att dra för stora slutsatser på enstaka händelser, men tyvärr känns det inte som att butikerna riktigt träffar rätt och jag har svårt att se effekter av det arbete som Freddy Sobin satt igång. Det som gör att jag inte trycker på säljknappen är att det är otroligt pressat och förväntningarna är väldigt låga. 

15 juni 2024

Acconeer, Maven, RVRC, Embellence: Halvårscase

 Det finns fyra aktier som jag för närvarande funderar en del på och som jag tycker känns ganska intressanta. De är alla högrisk-case och det är mycket som måste stämma för att det skall falla väl ut, men jag tycker att det finns skäl att vara positiv. Samtliga fyra finns i min portfölj. Aktierna som upptar en hel del av min tankevärld är:

Acconeer

Acconeers radarsensorer finns med i nya Volvo EX90 och även Polestar 3. Jag tror att detta är viktigt på många sätt och jag hoppas att det framöver kommer att trilla in nya design wins, orders, samarbeten mm och det kommer att gynna kursen. Det som kanske är ännu viktigare är att det kommer att komma in intäkter. Sannolikt ligger det ett par kvartal fram i tiden innan vi kommer att se något större lyft, men jag tror att vi kommer att se en positiv trend. Även om jag vill vara positiv till Acconeer och även om jag äger aktier så ser jag en hel del risker. Acconeer är inte ensamma i världen att kunna erbjuda Occupant Sensing-system som jag förstår saken. Hur Acconeers system står sig mot andra befintliga system är väldigt svårt att säga, men jag tror att de står sig ganska bra. Om det kommer att komma konkurrerande lösningar som är bättre känns sannolikt, men det är så klart väldigt svårt att veta med säkerhet. En del av mig tänker att om Acconeer hade suttit på en lösning som är helt banbrytande så skulle bolaget köpts upp av Infineon eller annan aktör. Det kan så klart finnas olika anledningar till att så inte är fallet. 

Acconeer har, som säkert många redan vet, fått en VD med erfarenhet från Fingerprint Cards. Det kan säkert bli bra, men det är en osäkerhetsfaktor. Jag hoppas verkligen att Ted Hansson, som den nye VD:n heter, direkt visar att han tror på bolaget och att köp på denna nivå är intressant. Tyvärr har jag en känsla av att det inte kommer att komma information om något insiderköp inom kort. Det jag befarar är istället är att det istället ska tas fram något optionsprogram. Det är bara rena spekulationer från min sida och det kanske inte alls stämmer. 

Överlag så tycker jag att Acconeer har en intressant sensorteknik och jag tror att det när väl tekniken finns i välkända kommersiella produkter (t ex EX 90) så kan det skapa ett uppsving i efterfrågan. Riktkursen som jag jobbar efter är 10 SEK innan årsskiftet. Idag handlas aktien runt 7 SEK. Det är en rejäl uppsida och det är också mycket som måste stämma för att det ska bli verklighet. 

Maven Wireless

Maven tillverkar antennsystem för att det t ex ska vara möjlighet att ha mobiltäckning i tunnlar. Enligt mitt sätt att se så handlas aktien idag under radarn och även om det är en del profiler som tittar på bolaget och äger aktier i bolaget så tror jag att det finns mer att hämta. Min gissning är att det kommer att komma fler ordrar inom kort och jag tror att 2024 kan bli ett helt OK år även om det inte kommer att vara samma fina tillväxttal som 2023.

Maven är inte ett helt lätt case av ungefär samma anledning som Acconeer. De verkar ha en teknik som löser att reellt problem, men det är svårt som utestående att veta hur bra bolagets produkter står sig mot konkurrenternas idag, och ännu mer intressant imorgon. Kommunicerade ordrar säger en hel del, men tyvärr inte allt. 

Riktkursen som jag jobbar efter är 25 SEK innan årsskiftet. Det bygger på att det kommer att fortsätta trilla in ordrar. 

RVRC Holding

RVRC är kanske den aktie som jag just nu mest tror på. Altor storsäljer och Nyrenstens kommer hela tiden längre bort från bolaget. Att både Altor och Nyrenstens, som tillsammans äger ca 50% av bolaget, vill sälja för att investera pengarna på annat håll känns mer eller mindre klart. Det är så klart inte bra för ett bolag att de två storägarna vill sälja och de placings som görs och de framtida placings som prisas gör avtryck i kursen.

Min bild av storägarförsäljningarna är att dessa så klart drar ner kursen, men det är övergående. Det verkar finnas ett intresse och det ska bli intressant att se vem som var tagare av Altors senaste större försäljning. Jag tror att intresset för att köpa aktierna finns och jag tror att de som är intresserade av att köpa kanske är fler än vad marknaden tror.

Det jag gillar med RVRC är att man är helt digital, vilket gör att man har enormt mycket information. Det i sin tur gör att man kan ta fram riktigt bra erbjudanden. När jag tittar på de nya kollektionerna så tycker jag att det är tydligt att bolaget har lyft sig flera nivåer. Om man var färgglada friluftsbyxor för fem år sedan så är man nu på väg att bli så mycket mer. Jag tror att man är någonting riktigt intressant på spåren. Jag tror också att man inom kort kommer att kunna rikta olika former av rabatter på ett smart sätt så att man kan t ex minska antalet returer. 

Eftersom det med stor sannolikhet kommer att säljas mycket aktier under resten av året så blir riktkurs-beräkningarna lite svårare. Min gissning är att den fina tillväxten kommer att hålla i sig och att det kommer att göra fler större aktörer intresserade av Altor-aktierna eller Nyrensten-aktierna. Oavsett vad så tror jag att det kommer att hålla kursen nere. Det som talar emot är att det är känd information, men jag är hellre överförsiktig än något annat när det kommer till denna aspekten. Idag handlas aktien rutn 48-49 SEK. Min gissning är att Q2 och Q3 kommer att visa att de nya kategorierna går bra, att Tyskland och andra "nya" marknader utvecklas fint och att efterfrågan generellt på outdoor-kläder kommer tillbaka. Det är svårt att göra en bra skattning i detta fall tycker jag, men jag har 62 SEK i mina ark.

Embellence Group

Embellence Group tror jag också kommer att fortsätta utvecklas bra som bolag. T ex tror jag att marknaden i Norden kommer att röra sig mot det historiska medelvärdet, dvs 2024 kommer att vara ett år då det renoveras mindre än vad det brukar men inte ett totalstopp som under 2023. Embellence som säljer tapeter och andra renoveringsrelaterade produkter tror jag med andra ord kommer att följa med den generella trenden. Min gissning är dock att Embellence kommer att växas fortfarande än marknaden i stort. Hospitality-segmentet, t ex hotell, tror jag kommer att utvecklas riktigt bra. Något som kan överraska positivt är en amerikanska marknaden. Det verkar som att man kommit igång riktigt bra i USA och jag tror att det kan komma att fortsätta.

Sammantaget så tror jag att vi kan komma att se 40 SEK innan året är slut. Idag handlas aktien runt 32 SEK. Hög risk och många osäkra faktorer.

13 juni 2024

Acconeer, RVRC: Ytterligare ökning och Altor-placing

Idag så slank det in ytterligare några Acconeer-aktier på kontot. Jag tycker att det känns som ett lovande case och Occupant Sensing-systemet i EX90 kommer att fungera så kommer det att öppna upp för fler applikationer och kundsamarbeten i framtiden, vilket så klart kommer att driva intäkter. Det ser lovande ut, men just nu äger jag lite mer än vad jag hade tänkt. En anledning till att jag vill hålla igen är att jag inte riktigt vet hur konkurrentsidan ser ut. Acconeer kanske är ensamma att kunna erbjuda någonting just nu, men det kan ändras i framtiden och jag blir alltid rädd när man gör värderingar baserad på framtida intjäning där man tar för givet att man kommer att hålla marknadsandelar eller t o m ta marknadsandelar. Det är sällan så lätt som man tror. Det oroar mig. Jag är också lite bekymrad över den annonserade VD-bytet. Det kan bli bra, men den nye VDn Ted Hansson, med erfarenhet från Fingerprint Cards, verkar vara lite av ett oprövat kort. Det kanske är helt fel, men jag hade kanske hellre sett någon med erfarenhet från bilindustrin eller liknande. Det kan säkert bli bra. Jag förutsätter att styrelsen har gjort ett grundligt arbete och sannolikt så känner Tomas Rex, styrelseordförande, Ted Hansson sedan tidigare.

Det blev också annonserat idag att Altor säljer en stor del av sina RVRC-aktier. Det kom inte som en överraskning, men det kommer kanske att lägga sordin på stämningen framöver. Om jag förstått rätt så har man också sagt att man inte ska sälja fler aktier förrän i augusti när 2023/2024-rapporten presenteras. Det verkar alltså som att det kommer att vara ett par månader där det inte görs några placings av Altor, men sannolikt till hösten igen. Jag känner mig trots allt ändå OK med mitt innehav. Jag ligger något back i nuläget, men jag tror att det kommer att ticka på rätt bra. Förhoppningsvis kommer det in ägare som vill ta aktiv del i bolagets framtid och inte bara pensionsbolag eller liknande.

Åter till Acconeer, det ska bli intressant att se vad som händer den kommande tiden med en ny VD vid rodret. Eventuellt så kommer det att kablas ut lite nyheter, t ex kan det mycket väl komma ett PM om Volvo EX90 eller Polestar 3, eller så kan det kanske annonseras någon större affär innan det blir sommar på riktigt. Det skulle kunna ha varit så att man sparat eller skjutit fram något så att den nye VD:n ska få en bra start. Om det kommer nyheter av mindre vikt som får oproportionerligt avtryck på kursen så kommer jag sannolikt att minska. Över 8 SEK så kommer jag nog att minska. Vi får se. 

12 juni 2024

Acconeer, Episurf: Ökningar

Igår ökade jag i Acconeer och Episurf. När det kommer till Acconeer så förstår jag det som att deras sensor kommer att finnas i Volvos EX90-modell. Om det stämmer, vilket jag förutsätter att det gör eftersom bolaget själva har nämnt detta, så tror jag att det kommer att vara ett väldigt viktigt referencecase. Det är alltid svårt att övertyga någon att köpa ny oprövad teknik, men med en bra referens så blir det betydligt lättare. Det finns så klart en risk att det blir problem med Occupant Sensing-systemet i EX90 och att det därmed kommer att leda till problem för Acconeer, men jag tror det inte. Det bör vara vältestat. Det återstår att se, men jag tycker att det känns lovande. Förutom att det ser lovande ut på nyhetsfronten så tror jag också att vi kommer att börja se att intäkterna ökar successivt. Det kommer sannolikt också att göra aktien intressant för en del. Även om jag gillar bolaget så är det ett förhoppningsbolag och det har varit en stundtals krokig resa fram till idag. Hög risk med andra ord, och det kommer inte att krävas mycket för att jag ska helt svänga om och sälja allt på studs.

Förutom Acconeer så köpte jag också lite mer Episurf. Man gör en nyemission och jag valde att vara med på den. Kursen är ordentligt nedpressad och det finns på många sätt fog för det, men frågan är om den inte blivit lite väl nedpressad och frågan är om inte en och annan större aktör hade kunnat tänka sig att ta in bolaget på nuvarande värdering. Naturligtvis kommer inte så många av de större ägarna att släppa aktier något högre än dagens cirka 30 öre, men det kan vara så att det finns aktörer som vill köpa på sig en corner, dvs 10 % så att man kan blocka ett bud om det skulle bli aktuellt. Det är svårt att spekulera i vad om kommer att hända, men oavsett så tyckte jag att det kändes köpvärt och slog till med lite aktier till. Det har varit en del insiderköp också, vilket känns lovande. Hög risk, 

09 juni 2024

Acconeer: Lurar på att öka ytterligare

Jag har läst en del om Acconeer och jag tycker att det känns ganska intressant. Även om jag redan äger en del så funderar jag på att köpa ytterligare i min depå. Den senaste tiden så har depån tickat upp en del, bl a tack vare att Byggmax har gått hyggligt starkt, men även andra innehav i depån har gått OK eller t o m bra. Hur som helst, jag sitter med en hyggligt stor orealiserad vinst och även om saker och ting kan ändras så känns det som en bra anledning, bland andra, att ta en något större position i Acconeer. Man kan räkna på många sätt när det kommer till innehav som Acconeer, men ett mått som jag tycker är intressant är att ställa uppskattade värdet av de design wins i förhållande till enterprise value (dvs börsvärde justerat för kassa/skuld). Eftersom det trillat in en del design wins på senaste tiden och eftersom man nyligen tagit in pengar så tycker jag att det ser intressant ut. Man kan så klart argumentera för att design wins inte är ordrar och att bolaget fortfarande har negativt kassaflöde och kommer att ha så under en tid framöver. Det finns med andra ord risk för besvikelser. Jag får se hur jag gör. 

05 juni 2024

XXL: Frasers Groups varumärken

Om man tittar på vad det finns för varumärken inom Frasers Group så finns det en hel del som nog skulle passa ganska bra i XXL-butiker. Det verkar inte vara helt klart hur samarbetet med XXL ska se ut, men man skulle kunna gissa att det inte bara handlar om att förbättra inköp och liknande. Jag tror eventuellt att det även handlar om att göra om vissa butiker. 

Man skulle t ex kunna fundera på om vissa XXL-butiker skulle passa bättre som rena cykelbutiker istället för i sin nuvarande form som stora generella sportbutiker. Frasers Group har Evans Cycles i sin portfölj. Även om Evans Cycles enbart verkar finnas i UK idag så skulle de kunna vara ytterligare ett alternativ.

Det ska bli intressant att se när eller om varumärkena Everlast och Slazenger dyker upp på bred front i XXL-butikerna. Jag tror inte att dessa varumärkena finns idag hos XXL. Det är nog bara en tidsfråga innan det blir så.

Man kan fundera lite på varför pressreleasen presenterades trots att avtalet inte fullt ut verkar vara på plats. Det kanske är så att det pågår en förhandling och att nyheten är en del av förhandlingen. Naturligtvis kan det vara så att man valde att publicera för att det fanns en risk för att informationen skulle leta sig fram till marknaden bakvägen och att man vill undvika det. En ytterligare anledning skulle kunna vara att man vill se hur reaktionen blir. Det mest sannolika är att man i princip är överens och att man tyckte att det räckte. Lite märkligt trots allt.

En ytterligare fundering som jag har är om det kan finnas någon form av avtal mellan Altor och Frasers Group. Skulle det t ex kunna vara så att man inom ramen för samarbetet parallellt har diskuterat hur och under vilka förutsättningar som Altor kan tänka sig att sälja aktier till Frasers? Det är kanske att dra det för långt, men det skulle inte förvåna mig något oerhört om det pågår diskussioner mellan Frasers och Altor, kanske även Frasers och Ferd. Det är bara spekulationer från min sida och det ska bli intressant att se var det hela landar. 

Länk:

https://frasers.group/brands


Acconeer: Ökning

I samband med att jag sålde mina Calliditas-aktier så frigjordes en del kapital. Jag satte en del av dessa pengar i arbete idag genom att köpa fler Acconeer-aktier. Det är en chansning, men det verkar finnas en del lovande. För några dagar sedan så kom det ytterligare positiva nyheter rörande design wins inom bilindustrin. Det är alltid svårt att bedöma hur relevanta sådana nyheter egentligen är, men det är hur som helst positivt. Frågan är hur positivt det är.

Det jag gillar med Acconeer är att användningsområdet för radarsensorerna är brett. Att fordonsindustrin väljer att använda tekniken, om vi antar att planerna blir verklighet, så kommer det att vara en väldigt bra referens för många andra kunder och det kommer att kännas betryggande att tekniken är välprövad. Det kan med andra ord bli ringar på vattnet.

Om man tittar på resultaträkningen och annan ekonomisk data så är det klart att värderingen bygger på förhoppningar. När det kommer till förhoppningsbolag så är förtroende viktigt, och i det sammanhanget skulle jag säga att bolaget blivit lite tilltufsat. Jag tror att det kan skapa ett intressant tillfälle. Det återstår att se, men jag tror att kursen kan komma att hoppa upp över 10 SEK inom 12 månader. Vi får se. Risky   

04 juni 2024

XXL: Nyemission och samarbete med Fraser Group

Det händer lite grejer runt XXL och det är väldigt kul som jag ser det. Idag så hoppade jag på nyemissionen och jag kommer att få lite större exponering mot bolaget. Det känns faktiskt bara bra. Jag tror nämligen att det är hygglig fart i detaljhandeln och jag tror att den kommer att hålla sig nuvarande eller högre nivåer de kommande kvartalen. Det har jag i och för sig trott en massa gånger tidigare, men det hindrar mig inte att tycka som jag gör. Hur som helst, mina funderingar om framtiden för detaljhandeln är inte något nytt eller det som är avgörande, det är dagens nyhet om samarbetet mellan XXL och Fraser Group.

Det är så klart positivt att XXL och Fraser samarbetar och det kommer säkert att gynna XXL på olika sätt. Det jag tror är ännu mer positivt är att alla ägare nu gynnas av att det går bra för bolaget. Det kan låta konstigt, men ett tag så kändes det som att Fraser ville öka sin ägarandel och på så sätt, i alla fall i det korta perspektivet, gynnades av att kursen var låg. Nu verkar det som att Fraser och Altor på något sätt kommit överens om en väg framåt. Det behöver naturligtvis inte vara så, men jag skulle bli väldigt förvånad om Altor inte kände till och godkänt samarbetet med Fraser. Nu verkar det, i alla fall som jag ser det, finnas ett samförstånd mellan de två största ägarna Altor och Fraser. Om jag förstår saken rätt så har Altor ca 50% av aktierna och Fraser ca 30%. Tyvärr är inte informationen på XXL:s hemsida uppdaterad så jag vet inte riktigt hur aktierna är fördelade för närvarande.

Det är inte helt enkelt att göra en uppskattning av vad som är en rimlig vinst per aktie under 2024. En anledning är att antalet aktier ökar med nyemissionerna. En annan anledning, som är något svårare och viktigare, är att det är svårt att veta hur försäljningen har utvecklats. Jag tror inte att det har skett mirakel, men jag tror att Q2 kan bli OK. Vid tillfälle så ska jag kolla närmre på saken. Eftersom jag får in lite fler aktier via nyemissionen så är det mycket möjligt att jag minskar under sommaren.