03 november 2020

Scandic Hotels: En helt OK Q3-rapport

Jag har inte hunnit lyssna på presskonferensen och jag har bara läst pressmeddelanden angående rapporten. Det jag har läst tycker jag känns ganska OK. Man vill föga förvånande inte basunera ut att faran är över utan istället så pratar man om det nödvändiga i att det kommer mer statligt stöd. I mina ögon är det rimligt att företag som får ta smällen får ersättning på ett eller annat sätt. Vad som är rimligt och vem som är drabbad är så klart föremål för diskussion, men faktum är att om alla skulle lyssna på de riktlinjer som för närvarande gäller så får det effekter för Scandic, och det tycker och tror jag kommer att göra att mer statligt stöd kommer att ges till bolaget. Det återstår så klart att se hur mycket det blir och jag tror att man inte skall ha för höga förväntningar.

Det jag gillade var att Scandic Hotels tar över ett First Hotels-hotell på Arlanda. Hyran är, om jag förstår saken rätt, omsättningsbaserad helt och hållet och jag har därmed svårt att se att detta inte skall bli en ganska bra affär för Scandic. Pandox VD, Anders Nissen, har vid något tillfälle sagt att det alltid finns en minimihyra och om så är fallet eller inte får vi kanske aldrig reda på, men att Scandic kan ta över hotell tycker jag är ett gott tecken. Ett hotell gör egentligen varken till eller från på det stora hela för ett företag av Scandics storlek. Det är jag medveten om, men jag tycker att detta ger en indikation på att Scandic kan komma ur krisen med en starkare marknadsposition. Det är vad jag hoppas på.

Det jag inte gillade av det jag läste idag är att det råder stor osäkerhet kring hyrorna. Jag tror att det pågår riktigt jobbiga förhandlingar och jag tror att eventuellt skulle det kunna bli ett eller annat rättsligt efterspel om det vill sig illa. Scandic säger att man inte betalar "normalhyror" utan att man betalar mindre än vad man vanligen gör. Om det handlar om att man får respit med betalningen och att fastighetsbolagen agerar bank får man kanske inte total klarhet i, men att kostnaderna är så låga som de vid en första anblick verkar vara tror jag inte nödvändigtvis är fallet. Det kommer sannolikt att komma en och annan halvjobbig sanning som kommer fram med tiden. Scandic och Pandox tycker jag båda rapporterar märkligt bra under Q3 givet förutsättningarna. Eventuellt har korttidspermitteringar och annat stöd kunnat hjälpa så att det går så pass bra som rapporterna visar och i så fall är naturligtvis allt bra, men jag är lite tveksam. Jag menar inte att det finns några oegentligheter i redovisningen. Det tror jag inte. Jag är däremot lite rädd för att det finns överenskommelser som kan komma att visa sig vid senare tillfälle och som kanske inte är till Scandics fördel. Det kanske verkar vara en väldigt märklig fundering och det är det kanske, men jag kan inte låta bli att fundera på hur förhandlingarna mellan Scandic Hotels och fastighetsägarna resulterar i.

Jag ska titta närmre på rapporten, men överlag så är jag nöjd och jag tror att det kan vara så att en och annan vågar sig in i aktien efter att ha läst Q3-rapporten. Om det blir något insiderköp hade det varit intressant. Vi får se.

Inga kommentarer: