04 november 2020

Scandic Hotels: Corona-status i nyckelmarknaderna

Om man tittar på statistik från Worldometers för hur statusen ser ut för Covid-19 i Sverige, Danmark, Norge och Finland så får man idag nedanstående bild:






Det är intressant att se att antalet testade i Sverige är markant lägre än i Danmark. Jag är inte säker på att det är helt korrekt, men jag antar att det stämmer åtminstone hyggligt.

Jag misstänker att smittspridningen i Sverige är ganska omfattande. Det är svårt att säga något med säkerhet så klart och jag är heller ingen expert, men jag tror att eftersom viruset har funnits ett ganska bra tag, cirka ett halvår, och eftersom samhället har varit relativt sett öppet så bör, så som jag ser det, många ha blivit smittade under denna tid. Naturligtvis är det svårt att veta och naturligtvis kan det vara så att smittan inte spridit sig nämnvärt pga förbättrad handhygien, social distansering mm, men jag tror faktiskt att få kunnat undgå att komma i kontakt med smittan. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Jag tror att eftersom Sverige har varit relativt sett öppet under det senaste halvåret så tror jag att det ökande antalet bekräftade fall i första hand beror på att fler testas. Enligt statistiken ovan ha cirka 2 miljoner test gjorts i Sverige och, om jag uppfattade saken rätt, så var det för någon dag sen 16 000 test i kö i Stockholm just nu, vilket var många och vilket gjorde att man för närvarande inte tog emot nya test.  Det verkar alltså som att när de test som för närvarande är i kö i Stockholm är hanterade så kommer ca 1% fler tester ha gjorts. Det kanske inte stämmer helt, men det ger en ganska bra bild av hur många fler som testas i Sverige för närvarande. Man kan fundera på varför så få har testats i Sverige. Handlar det om ekonomi enbart? Är det representativt för skillnader i hur sjukvården ser ut i Norden? Jag hoppas inte (och jag tror det inte).

Nu är det inte så att jag tror att det hela handlar om att det testas fler i Sverige och sannolikt även på andra håll i världen. Så är inte fallet, tror jag. Det är säkert så att viruset har fått ett (ovälkommet) uppsving av det kallare vädret och att allt fler träffas på grund av lättare restriktioner (som nu på senaste tiden skärpts till). Frågan är om det kommer bli lika illa som det var i våras eller om det kommer att bli mindre allvarligt läge än det var i våras. För ett bolag som Scandic är dessa frågor supercentrala som jag ser det. Om det visar sig att det inte blir någon långdragen andra våg så kommer sannolikt restriktionerna att lättas och om så blir fallet så kommer resandet att komma igång igen. Det är möjligt att det är önsketänkande från min sida, men jag tycker att det finns tendenser på att affärsresenärerna var på väg tillbaka om man tittar på perioden fram till mitten av oktober.

Aktiemarknaden gillar inte osäkerhet och bolag som måste leva med osäkerhet straffas med sänkta kurser. Just nu är fallet så för Scandic och jag tror att det kan komma att vända. Min förhoppning är att det inte blir en andra våg som är i paritet med den som vi såg i våras och jag tror att restriktionerna dras tillbaka relativt snabbt om så är fallet. Min hypotes är alltså att kursen kommer att sticka upp innan året är slut. Det blir märkligt att prata om riktkurser, men min chansning när det kommer till vad jag tror så är det 30-35 SEK innan året är slut. Det kan mycket väl vara fel och om de glada nyheterna kring Covid 19-utvecklingen dröjer så kommer min förhoppning inte att infrias.

Det har kommit en våg av sänkta riktkurser. Tyvärr har jag inte läst någon av analyserna, dock så gissar jag att det hela handlar om den ökade osäkerheten. Om det finns mer hårda argument så hade det varit intressant att ta del av dem.

Länk:

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries


Inga kommentarer: