09 december 2018

Trelleborg: Mer aktier

Det är ganska intressanta tider på börsen. En del profiler har lämnat börsen och väntar på bättre tider. Hittills så har det visat sig vara klokt, men jag ser det inte som osannolikt att det kommer att komma ett hopp uppåt. Det finns en del som talar för det trots allt, som jag ser det.

Eftersom jag tror att det kan komma en del nyheter som får börsen att hoppa upp så har jag valt att minska en del på min buffert och köpt på mig fler aktier i Trelleborg. Jag gillar Trelleborg och jag förstår egentligen inte varför kursen har fått så mycket stryk under året. Det är klart att bolaget skulle kunna påverkas negativt av de olika tullarna som Kina och USA håller på att bråka om, och det är klart att bolaget skulle kunna drabbas negativt av att räntan höjs så att räntekostnaderna ökar, och det är även så att en okontrollerad Brexit skulle sannolikt inte heller varit oproblematisk för bolaget, som har verksamhet och försäljning i Storbritannien. Det finns med andra ord fog för att bolagets kurs har sjunkit, men jag tycker att det verkar vara överdrivet och därför så valde jag att öka. Det som jag funderade en del på var att istället öka i Byggmax eller Duni, framförallt Byggmax, men eftersom jag redan ligger tungt i Byggmax så valde jag att avstå. Jag är inte säker på att det är rätt. Byggmax har fått ta stryk i två omgångar; först för att förvärvet av Skånska Byggvaror inte blev bra och sedan i den allmänna nedgången.Det skall bli intressant att följa Byggmax kommande år. Till skillnad från många andra aktier så är inte Byggmax beroende av ett eventuellt tullkrig (eftersom man köper mycket virke inom Sverige) och eftersom man är en lågprisaktör så måste inte sämre tider innebära enbart nackdelar (som jag har skrivit om tidigare).

Jag grämer mig lite att jag inte hade förmåga att sitta på händerna ett tag till utan att jag gav mig in på marknaden igen. Det får jag sätta upp som en lessons learned till framtiden. Nu efter att köpt i omgångar så ligger jag tungt mot börsen. Vi får se hur klokt det är.

2 kommentarer:

Christer sa...

Hej!

Trelleborg ja, den hade jag nästan glömt bort. 140,40 idag. Handlade aktien senast lite till och från vid nivåerna 190–210. Där ser man, tur man inte parkerade den i byrålådan. Ännu ett bevis för att inte ingå giftermål med någon aktie. Vi är nu tillbaks på nivåer jämförbart med sommaren 2016.

Vi som har förmånen att titta i egna aktieprogram och försöka komma fram till något vettigt kan ”individuellt” skönja att nedgången sannolikt inte är klar.

Jag har valt att vrida tiden tillbaks till oktober 2011 och ser aktien klarat sig väldigt bra bland sina sektorkollegor, upp över 230%. Däremot har det gått mindre bra sedan sommaren 2016, -5%.

Oavsett siffror hit och dit så är det ett måste även för utdelningsinvesterare att inse det finns två (2) knappar vid aktiehandel.

Tittar jag på ett historiskt perspektiv från ovan tid och plockar i de olika scenarion så hittas troligtvis en botten först i intervallet 130–120, med dragning mot det lägre. Så vad jag nu gör är att sätta några kurs alarm hos Avanza i det här intervallet. Kanske även en nivå som skulle passa Lannebo fonder / småbolag som tydligen köpt på sig en hel del aktier under hösten. Numera fondens näst största innehav efter Securitas.
Svårare än så här behöver det inte vara :)

Hälsningar och Lycka Till.

Charlie sa...

Hej Christer!

Vi väljer nog aktier på lite olika sätt, men det är ändå intressant att höra hur du resonerar. Jag tycker att förvärven som Trelleborg har gjort de senaste åren är intressanta och jag tycker till viss del att marknaden inte värderar bolaget helt korrekt. Det är i alla fall min hypotes. Exempelvis så kommer oavsett hur snabbt eller långsamt en elektrifiering av olika typer av fordonsflottor ändå att behöva däck och inom det området har Trelleborg en stark ställning.

Det är möjligt att jag varit väl snabb och att vi skall ner en bit till, men jag tror att på lite sikt så är detta ganska attraktiva nivåer.

En annan sak som inte ligger nära i tiden, men som skulle kunna vara en trigger på sikt är att bolaget har förhållandevis självständiga delar, vilket gör att en försäljning av delar eller en uppdelning inte är helt osannolik, även om det inte ligger nära i tid.

Ytterligare en sak som jag har i åtanke är att om det blir en körare nedåt så har Trelleborg med sin storlek, sitt track record mm ganska bra förutsättningar att göra intressanta förvärv, framförallt mindre spelare med intressant teknik kan förvärvas och med en väl utbyggd organisation kan man snabbt få ut denna teknik på bred front.