10 december 2018

Börsen: Överdriven oro eller nya dåliga tider

Min ISK, som står för merparten av mitt aktiesparande, ligger svagt plus sedan årsskiftet och en del av de senaste köpen som jag har gjort har helt klart varit feltajmade. Så här ser det ut:


Det finns mycket som jag skulle ha gjort annorlunda och det jag själv känner att jag inte gjort rätt är att jag hade för bråttom att sätta pengarna i arbete. Det hade varit bättre att sitta på händerna och avvaktat. Många börsprofiler har gjort rätt och tagit alla oroväckande signaler på allvar och lämnat börsen mer eller mindre. Det är dock alltid lätt i efterhand att säga hur och vad man skulle ha gjort.

De köp som jag har gjort har inte varit direkt spekulativa köp som jag tror ska ge utdelning på kort sikt utan det är köp som jag har gjort med en tidshorisont på cirka två år och i bolag som jag anser har bra eller hyggliga tillgångar som bör göra att inte fallet blir hur stort som helst från dagens nivåer. Detta stämmer framförallt på de senaste tidens köp i SCA, Holmen och Stora Enso.

Vad gäller köpen i Mekonomen och påfyllningen i Byggmax så skulle jag kunna ha väntat längre, men jag tyckte att det såg attraktivt ut och jag valde att slå till. Båda bolagen tror jag skulle eventuellt kunna gagnas av en svagare konjunktur. Att nybilsförsäljningen sjunker, vilket inte känns helt otänkbart i ett tuffare ekonomiskt klimat, kan gynna Mekonomen och vad gäller Byggmax så anser inte jag att deras verksamhet är så starkt beroende av ökande bostadspriser som många verkar tycka. Tak kommer att behöver bytas oavsett hur priserna utvecklas, gamla trädäck som faller samman kommer att behöva bytas ut, odlingslådor som självförsörjaren vill ha kommer att byggas oavsett mm.

Köpet i Trelleborg kan man också ifrågasätta och det finns kanske en hel del argument för varför man inte skall köpa aktier i bolaget i nuläget, men jag tycker att bolaget är väl nedpressat och jag tycker att det finns värden i bolaget som inte riktigt kommer till sin rätt i många jämförelser med s k sektorkollegor. Jag är ingen expert inom området. Min hypotes är i alla fall att man kommer att se på bolaget med lite andra ögon inom inte alltför lång framtid, men jag är verkligen inte säker. Det är möjligt att jag är förblindad av Peter Nilsson, som jag ser upp till, och att jag inte riktigt ser helt klart på bolaget. Av de bolagen som jag har köpt på mig den senaste tiden så är det Trelleborg som jag är mest osäker på. Sett till hela portföljen så är det Camurus som ligger närmst till för en försäljning eller en minskning. Anledningen är framförallt att jag kan bolaget och tekniken alldeles för dåligt för att känna mig bekväm.   

Inga kommentarer: