05 december 2018

SCA: Påfyllning

Idag så fyllde jag på med fler aktier i SCA och efter påfyllningen så lite mer än dubblades innehavet. Det är möjligt att det är för tidigt att köpa och att kurserna kommer att fortsätta ner, men jag tror det inte. Det som lockar i SCA är att det finns en hel del skog och olika verksamheter kopplade till skogen. Att man äger en hel del skog tror jag kommer att fungera som en motverkan mot fortsatta fall. Det är ett inte helt oproblematiskt sätt att resonera eftersom skogen bör värderas efter vad den kan ge för avkastning, men om värderingen av SCAs skog skiljer sig alltför mycket från vad mindre skogsinnehav handlas för så minskar det risken, som jag ser det. Det är möjligt att det är fel att resonera, men det är så jag ser på saken. Det är dessutom inte bara skogen som man äger utan även marken. Det kan låta banalt, men eventuellt så kan det föra med sig en del positivt i framtiden, t ex genom att man kan sätta upp solpaneler etc. Jag tror dessutom att skog kommer att bli mer intressant i framtiden i takt med att många industrier ställer om till att bli mer miljövänliga. Det är möjligt att det är fel, men det är vad jag tror.

Jag ser ingen jättepotential i SCA utan jag är glad om jag kan sälja för 80 SEK inom två år senast, inräknat utdelning. Det skulle innebära att om utdelningen lämnas oförändrad så kommer det att skiftas ut 1,50 SEK till ägarna. Det gör att jag efter utdelningen, som jag antar sker i mars, hoppas kunna sälja för 78,50 SEK. Det tror jag att jag kan, men säkert är det inte. Om jag inte kan det så är jag beredd på att vänta ytterligare ett tag, ungefär två år från idag. Om kursen skulle sticka upp snabbt över 80 SEK så kan det bli ett kortvarigt gästspel. Vi får se.

3 kommentarer:

Christer Larsson sa...

Hej!

Precis som du har jag också dubblat mitt innehav i SCA de senaste dagarna. Dock tycker jag dina förväntningar är alldeles för lågt ställda. Först om följer vi ett "historiskt" mönster sedan 2011 så har vi en optimal botten i trakterna kring 68,70. Där kan vi således ha ännu ett utmärkt läge att fylla på. Vi har sett en rejäl nedgång sedan början av september med ca -34%. En av de största nedgångarna i aktiens historia sett till tiden.

Idag tycks inte många gilla skogsaktier. Men vad vi vet är att det skiftar snabbt och snart kommer "alla" älska denna typ av aktier. Min uppfattning är att vi inom din tidsram 2 år uppnår kurser igen runt All Time High eller högre som är satt till 109,15, givetvis räknat på efter avknoppningen. Kanske är jag bara färgad och har storslagna drömmar då SCA är ett stort innehav för mig. För att kompromissa lite så nöjer jag mig med kurs motsvarande en hundring :).

Under förutsättning vi inte får en close/stängning och sedan tar ut denna i OMXSPI med botten den 6 feb i år på 537,34 är jag optimist till börsen. Vi har varit i området tidigare tillsammans med hög volatilitet. Visst är det skakigt men det ges fina köptillfällen som jag ser det.

Så länge ovan nivå håller kan vi bortse från "dödskors" och brutna trendkanaler.

Hälsningar och Lycka Till från en av få optimister och den som stack ut hakan.

Christer Larsson sa...

Hej!

Ja idag dog optimisten, inte bokstavligt men tankemässigt. Trodde i min enfald att 537,34 skulle hålla för en close. Vi stängde på 532,24 och därmed grusades mina förhoppningar om att börsen skulle vända vid sista utposten och därmed skapa ett välbehövligt julrally. Nu finns inga fler livlinor på Sthlm:s börsen att luta sig emot. Jag hade fel i mitt tankesätt, helt fel. Den förnuftige aktieplaceraren har redan lämnat börsen och tittar sannolikt inte fram förrän vitsipporna står i backen.

Men vad bryr sig en utdelningsinvesterare, inte nämnvärt. Som jag ser det finns det två huvudsakliga saker en placerare som titulerar sig utdelningsinvesterare mest hoppas på. Första är ju låga aktiekurser, eller lägre. Andra att bolaget man investerat i bibehåller sin utdelning eller höjer.

Idag ”fyndades” det i samtliga svenska storbanker. Kinnevik till 218,40. Bure på 106,40 för övrigt till den högsta substansrabatten på många år. Investor A 379,40 också där förmånligt sett till rabatten. Lite kläder i form av HM till dyra 159,66. Olja till smörjeriet 229,00 kr gav jag för LUPE. Ett knippe Holmen B till 180,00 kr. Till sist blev det bilar, lastbilar Volvo B rattades in till 118,00. Många jämna och fina kurser. Likt ett barn på julafton hoppas jag det ger betalt i utdelningspåsen nästa år tillsammans med lite kurshöjning. Idag brändes det mesta av det torra krutet.

Hoppas det inte blir alltför blodigt framöver för då vill det att ta fram spaden och gräva slantar om det skall bli klirr-i-kassan ��.

Hälsningar och Lycka Till…

Charlie sa...

Hej Christer!

Tack för dina kommentarer. För egen del så fyllde jag på mitt innehav i Trelleborg i fredags. Det kan vara fel på kort sikt, men sett på två års sikt så tror jag att det kan vara ganska bra. Det jag tror skulle eventuellt kunna få fart på börsen är att det kommer lite nyheter från centralbanker som pekar på att räntebanan kommer att vara lägre än vad som har kommunicerats i nuläget. Det kan vara fel så klart och, precis som du skriver, den som tittar på TA i första hand bör redan ha lämnat.