30 september 2018

Byggmax: Ser intressant ut

Idag har jag varit på resande fot och det har funnits lite tid att gräva djupare i ett av mina favoritbolag för närvarande, Byggmax. Det finns mycket som talar mot att 2018 kommer att bli ett ganska dåligt år, men min hypotes är att man börjar få bukt med problemen med Skånska Byggavaror och att aprilvädret påverkade Q2 ganska ordentligt. Den branschstatistik som jag har sett för september är ganska lovande och jag tror att man kommer att presentera en bra Q3:a. Sannolikt har en del av de projekten som var tänkta att göras i sommar inte blivit av för att det varit väldigt varmt, men även om det kan vara så tror jag inte att värmen under Q3 påverkat mer negativt än kylan i början av Q2. Det kan vara rätt, det kan vara fel.

Ibland läser man att Byggmax kommer att dras med nedåt om boprisena faller. Det är möjligt att det är så, men jag tycker ibland att man drar lite väl stora växlar av ett sådant samband. Att de stigande bopriserna fått fler att känna sig optimistiska och trott sig kunna räkna hem alla möjliga investeringar i diverse tillbyggnader och byggprojekt kan nog vara fallet, men sambandet är inte så enkelt. Det är ganska enkelt att räkna hem en tilläggsisolering, och om man får en vattenläcka i köket så får man snällt byta ut ett och annat, och om man inte får plats med alla cyklar i garaget så vill man bygga ett cykelskjul oavsett om bopriserna går upp eller ner.

Att gör-det-själv:andet ökar tror jag också kommer att hålla i sig. Det är många som tycker att det är kul att bygga själv och det finns pengar att spara. Det är naturligtvis inte alla som tycker att det är kul, men många tycker att det är kul att bygga trädäck och liknande. Att det dessutom är svårt att få tag på hantverkare som vill ta sig an mindre projekt spär också på gör-det-själv-segmentet. Att göra saker och ting har dessutom aldrig varit enklare. Det finns mängder med information på nätet om hur man gör olika saker och det gagnar ett företag som Byggmax. Tyvärr blir det inte alltid bättre när man anlitar proffs, vilket gör att en del gör det själv även av anledningen att man vill vara säker på att det blir ordentligt gjort.

Om man leker med tanken var Byggmax kan vara om ett par år så tycker jag att det blir riktigt intressant. Många småorter där Byggmax finns eller håller på att etablera sig kommer att vara intressanta butiker eller utlämningsställen för andra ehandlare. Byggmax har sitt eget distributionssystem som gör att man kan beställa på hemsidan och sedan hämta ut i butik (om det inte är möjligt idag så kommer det sannolikt att vara möjligt i framtiden). Byggmax skulle alltså kunna samarbeta med andra ehandlare som t ex Amazon, Dustin eller andra. Jag tror alltså att butikerna är en styrka. Om man jämför med Bygghemma, som jag inte tycker är så likt Byggmax som många andra, så är Bygghemma en ren e-handlare. Det är inte lika intressant i min bok. Om man tittar på Amazon-hotet så tycker jag att det känns värre för Bygghemma än vad det gör för Byggmax.

Det man heller inte ska förglömma är de tjänster som Byggmax har. Det kan bli något väldigt intressant. Att kunna vända sig till Byggmax istället för ett random byggbolag som var det enda som var intresserade av att bygga en carport känns tryggt. Byggmax kommer sannolikt att agera kvalitetsgarant och de som sköter sig kommer att fortsatt att få jobb och de som inte sköter sig kommer inte att anlitas igen. Jag ser tjänstesegmentet som en styrka för Byggmax. Det känns på många sätt nytänkande.

Det kan bli så att jag väljer att fylla på med ytterligare Byggmax. Om det visar sig att det blir en allmänt sur dag imorgon (måndag) och om jag kan få tag i aktier för under 36 SEK så känns det intressant. Det är möjligt att jag kan tänka mig att betala lite mer än så också. Vi får se.

https://mb.cision.com/Main/109/2575301/878749.pdf

2 kommentarer:

Madeleine sa...

Tack för intressant analys

Charlie sa...

Kul att höra. Det var kanske inte så mycket till analys, men ändå roligt att höra att det var intressant. Jag gjorde slag i saken idag och fyllde på.