03 september 2018

HM: Min ökning

Det är inte helt enkelt att vara contrarian. Eller det är det förresten, det är bara att läsa vad alla säger att man inte skall köpa och sedan köpa. Det är däremot inte helt enkelt att vara contrarian och gå med vinst. Buffett lär ha sagt att "the worst thing about turn around cases is that they most often never turn" (eller liknande) och det ligger mycket i det. Marknaden har ofta en poäng när den skickar ner en aktiekurs i källaren.

När det kommer till HM så är det helt rätt på många sätt att aktiekursen har fått rejält med stryk. Man verkar inte vara först på bollen när det kommer till framtidens förutsättningar. Andra bolag flyttar fram positionerna och det är svårt att se hur e-handel skulle kunna gynna butiksjätten som sitter med fler än 4000 butiker. Man har dessutom gjort en hel del missar och sitter med ett gigantiskt lager som kommer att tynga länge. Inditex tycker jag mig höra allt som oftast är den snabbfotade konkurrenten som svänger lika snabbt som modemarknaden, medan HM lägger sommarplagg efter sommarplagg på hög med höstlöven faller. Som om inte allt detta skulle vara nog med elände så får klanen Persson klä skott för allt från befogad kritik till ren ilska från småaktieägare vars värde-case visat sig vara något helt annat än en säker hamn.  Det är inte en dans på rosor för HM. Mycket är illa.

Jag tror nog att HM har börjat att ta itu med problemen och när det väl visar sig att allt med HM inte handlar om hur mycket försäljningen sjunker per kvadratmeter eller hur få svar som Karl-Johan har så tror jag att en och annan kommer att omvärdera företaget. Jag tror att samarbetet med Tmall kan vara till HMs fördel och jag tror att de nya koncepten som Afound (som jag ibland råkat kalla Ahold) kan bli riktigt bra. Man kan dra liknelser till SCA som var utskällt för att "alla förstod att tidningspapper var hopplöst" och missade att de varumärkena och produkter som nu finns i Essity och den skog som nu finns i SCA skulle kunna värderas till ganska häftiga multiplar. Varje tillfälle är så klart unikt och det kan naturligtvis även vara så att HM sakta men säkert tynar bort.

Om man tittar på hur många butiker som HM har, knappt 5000 butiker, och sätter det i relation till börsvärdet 200 miljarder så landar man, väldigt grovt, på 40 MSEK per butik (eftersom HM inte har mycket lån så ger det en hygglig bild). Omsättningen per butik är, om jag inte läser rapporten fel, ungefär även den 40 MSEK per butik. Det är kanske ett märkligt sätt att räkna, men jag tycker att siffrorna blir mer hanterbara när man sätter dem i ett sammanhang. Fyrtio miljoner är så klart även det mycket pengar, men med tanke på att allt mer går via online och att HM är ett starkt varumärke så tycker jag att det är hanterbart.

HM är såklart ojämfört det största varumärket inom koncernen, men det är i alla fall enligt mitt sätt att se uppenbart att de övriga varumärken inte bara skall vara något test utan att de skall spela viktiga roller på olika sätt i framtidens HM-koncern. Jag tror att man kommer att börja med att omvandla butiker i relativt stor utsträckning. De butiker som ligger för nära andra HM-butiker och som inte säljer så bra tror jag i en del fall kommer att omvandlas till Afound-butiker.

En annan sak som gör att jag köper nu är att det kommer att komma knappt 5 SEK i utdelning under november. Det tror jag kommer att fungera som ett stöd för kursen den närmsta tiden. Inte säkert så klart, men kanske.

Lars Frick skrev en bra analys i början av sommaren som fick mig att börja fundera, se nedan:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/06/19/vaga-ga-motvalls-i-hm-kop-aktien-och-salj-inditex.html

HMs årsredovisning:

https://about.hm.com/content/dam/hmgroup/groupsite/documents/sv/Annual%20Report/%C3%85rsredovisning%202017_sv.pdf

3 kommentarer:

Mama sa...

"En annan sak som gör att jag köper nu är att det kommer att komma knappt 5 SEK i utdelning under november. Det tror jag kommer att fungera som ett stöd för kursen den närmsta tiden. Inte säkert så klart, men kanske."

Jag ser snarare risk för fall efter utdelningen. Nästa år kommer den vara klart lägre då vinsten i år knappt (inte?) räckte.

Slimis sa...

Hej Klirr i kassan. Kul att höra dina tankar angående H&M. Ökat på lite mer även jag den senaste tiden. Nu håller jag tummarna för bolaget och väntar in nästa rapport.

Mvh Slimis

Charlie sa...

Det är klart att det kan vara så att det blir ett fall efter utdelningen. Framförallt finns det risk för fall efter nästa rapport som jag ser det. Om man inte kan visa att man är på väg att lyckas vända den negativa utvecklingen så kanske det blir nivåer en bra bit under hundralappen, men jag tror det inte. Det är för mycket elände inprisat i HM som jag ser det och jag tror att man kommer att komma igen. När det väl vänder så kommer kappvändarna att tävla om att stämma in i glädjesången och då kan det gå ganska fort uppåt. Det finns så klart inga garantier, men det är vad jag tror. Om ett år så tror jag att kursen står högre än vad den gör idag och jag tror att HM på tolv månader kommer att vara bättre än börsen som helhet. Kan vara helt fel. Vi får se.