27 september 2018

HM: Jag lämnade

Idag så kom HMs rapport och jag tycker att den såg ganska bra ut. Att allt inte står rätt till i företaget är känt och inprisat så många av de kommentarer som man har läst under dagen tycker jag inte riktigt tillför särskilt mycket. Att det finns utmaningar för HM är känt och att det inte kommer att fixas på ett kvartal tror jag ingen egentligen tror är möjligt. Det som var dåligt i rapporten är därför, som jag ser det, inte direkt något nytt. Det som jag tyckte var roligt att se är att e-handeln växer ordentligt. Det tror jag är viktigt och jag ser det som ett tecken på att man har fått bollen i rullning. Det kan vara fel naturligtvis, men det är vad jag tror. Naturligtvis skall man se allt i rätt perspektiv och att tillväxten är hög beror till stor del på att man jämför med låga nivåer. Överlag så tyckte jag alltså att det var en bra rapport och jag tror att dagens uppgång till viss del beror på att många tror att HM har bottnat och att nedsidan är begränsad från dagens nivåer.

När jag kollade snabbt på lunchen hur rapporten hade mottagits av marknaden så tyckte jag att reaktionen vara lite märklig. Även om jag tycker att rapporten var bra så förstår jag inte vad som fått så många (för jag antar att det inte är en person som köper, även om det kan vara ett fåtal) att omvärdera bolaget ganska kraftigt. Det kan finnas många förklaringar och det kanske till och med rör sig om stora insiderköp (som inte var möjliga innan rapporten), men jag tror det inte. Hur som helst, så tycker jag inte att HM känns så intressant på nivåer över 160 SEK så jag passade på att sälja. Det kanske var rätt, det kanske var fel. Framtiden får utvisa. Jag kommer kanske att göra come back, men just nu så tycker jag att det finns mer intressanta alternativ.

En ytterligare anledning till att jag valde att sälja i HM är att jag låg väl tungt i aktier efter att köpt i JM, Camurus och Byggmax. Jag tycker alla dessa tre känns mer intressanta än HM just nu (vilket gör att jag har handlat som jag har gjort). Det är inte otänkbart att jag köper mer i något av dessa bolag. Byggmax är cirka dubbelt så stort som de andra två så av den anledningen så känns det inte närliggande att öka i Byggmax. En ökning i Byggmax skulle dessutom göra innehavet till ett av de större innehaven och det tycker jag inte riktigt att känns helt rätt just nu med tanke på att det skulle kunna bli värre för Byggmax innan det blir bättre (eller i värsta fall bara värre).

Anledningen till att jag inte vill ligga alltför tungt i aktier är att jag tror att de goda börstiderna kan skifta mot mindre goda börstider i takt med att räntor höjs. Fed har höjt och nu börjar skillnaderna mellan USA och Europa att bli så pass stora att det snart kommer att bli räntehöjningar även här. Intentionen är att de höjda räntorna inte skall leda till att marknaden tar för mycket stryk, men mitt huvudscenario är att det kommer att bli svårt. Bolag som är långt ifrån att visa vinst värderas högt och tyvärr får jag ibland intrycket av att nollränteläget har fått en del oönskade effekter. Jag tror att vi kommer att få se en del bolag som får det svårt när räntan höjs. Det är möjligt att jag är fel ute, men jag tror att det kan komma att bli tuffare att göra bra ifrån sig på börsen de kommande åren. Jag hoppas att jag har fel, men det är mitt huvudscenario. Jag dansar nära utgången (och jag tror inte att jag är ensam).

Inga kommentarer: