10 september 2018

Självkörande bilar - ja, tack!

För ett tag sedan så skrev jag att jag trodde att ett företag som Autoliv skulle kunna sitta på en hel del teknik som inom inte alltför avlägsen framtid skulle kunna vara ganska ointressant. Det visade vara helt fel sett till utvecklingen av kursen. Efter jag skrev så delades bolaget upp i en del med det nya - Veoneer - och en del med det gamla - Autoliv. Om jag har rätt för mig så gick VD:n till det nya och köpte även aktier i det nya. Det gamla ses fortfarande som intressant, men jag tror att det kan bli riktigt gammalt snabbare än man tror.

Jag tror mycket på självkörande bilar och jag tycker att man skulle kunna börja med det väldigt snart. Naturligtvis måste det pumpas in mer pengar och naturligtvis måste tekniken vinna acceptans, men hos mig så är den inte bara accepterad utan väldigt efterlängtad. Dagens bilkörande och bilägande är mer än lite märkligt. Dyra, avancerade fordon står och blir dåliga 90-95% av tiden och när de sedan körs så är det många gånger farligare än att t ex flyga. Om inte dagens bilar fyllts med diverse airbags, balkar, mm så hade det varit än värre. Konsekvensen av att man måste ha all skyddsutrustning är att det krävs ett fordon på i många fall ett ton för att transportera en person. Ineffektivt.

Min spaning är att självkörande bilar kommer att förändra nästan lika mycket som Internet förändrade. Det är så klart svårt att jämföra, men saker och ting kommer att bli väldigt annorlunda och jag ser framemot det. Att sia om framtiden är så klart vanskligt, men min framtid är en framtid med självkörande bilar.

Volvo cars lanserade nyligen en bra film och en konceptbil som ger en försmak:


Inga kommentarer: