05 maj 2017

Telia, Hövding: Det ser ljusare ut för teleoperatören och Hövding kanske överraskar

Telia-rapporten var ganska OK som jag ser det. En sak som var trevlig läsning är att böterna nu bedöms komma in lägre än vad man från början kommunicerat. Det har även kommit positiv information kring Turkcell, nämligen att man har börjat avyttra en del av de aktier som man äger. En tredje positiv nyhet är att man har börjat med återköp. Det är förvisso ingenting som påverkar den underliggande verksamheten, men det ökar köptrycket och allt annat lika borde det vara bra för kursen.

När kursen var uppe senast över 37 SEK så sålde jag av en liten del av de aktier som jag äger, ungefär en tiondel. Anledningen är att jag ligger väl tungt i Telia och att jag helt enkelt börjar tvivla på att det kommer att bli en så bra affär trots allt. De senaste dagarna har varit ganska positiva dock och en del av de nyheter som kablats ut känns bra. Det ger intryck av att en del av de många problem bolaget tampats med under lång tid kan vara på väg att lösas. Det är alltid svårt att veta vad som är inprisat och inte, men överlag så tycker jag att det ser positivt ut. Förhoppningsvis kan uppgången stärkas av lite tekniska indikatorer som gör att fler vågar sig in i aktien.

Om kursen fortsätter uppåt så kommer jag att successivt sälja av. Det är möjligt att jag väntar lite just nu när det känns som att det finns medvind, men planen är att minska. Det känns inte osannolikt att kursen kan vara uppe runt 40 SEK under året om man kan sälja av fler Turkcell-akiter och andra verksamheter som man har på säljlistan, samt att man får till en förlikning med de amerikanska myndigheterna. Det är även möjlighet att en del av de nya satsningarna som man gör på 5G och inom media kan få visst genomslag även på kursen.

Eftersom jag har hållit på och stångats med Telia-aktien så får jag försöka lugna mig lite. Handen på hjärtat så är jag rätt trött på att vänta på att saker och ting ska blåsa över, och det är en delvis farlig känsla. Rätt vad det är så kommer det att blåsa över och då vill man vara i aktien, tror jag, på samma sätt som man ville vara i Nokia när mobildelen var helt uträknad och innan bolaget delades, eller i SCA när det sålde hygienprodukter men prissattes som ett skogsbolag, eller Volvo när konsensus var att det aldrig mer skulle säljas knappt några lastbilar eller anläggningsmaskiner någonsin, eller Swedbank när man trodde att Baltikumkrisen skulle knäcka banken osv. (Det finns även exempel på det motsatta)

För de pengar som jag fick loss för Telia-försäljningen så har jag köpt Hövding-aktier. Man har tidigarelagt rapporten till samma dag som stämman, dvs 10 maj. Det tycker jag känns lovande. Det ligger en nyemissionskänsla i luften, men det är möjligt att det inte behövs. Mitt tips är att den starka trenden från sista fyra månaderna under förra året kommer att fortsätta nu i Q1. Kvartalet är ett svagt kvartal eftersom cykling inte är vad alla håller på med under januari till mars, särskilt inte i Sverige som är Hövdings största marknad. Det är hög risk med Hövding och det är lite för spännande för mig egentligen. Det finns mycket som inte talar för Hövding - dyr produkt, annorlunda produkt som inte direkt går att jämföra med nuvarande produkter, en säkerhetsprodukt, vilket innebär att ett enda misstag kan leda till otroligt jobbig publicitet mm. Uppsidan är att säkerhet är viktigt för många och att cykling ökar.

Ibland läser man att Hövding kan användas för annat än cykling. Jag tror att det ligger ganska långt bort för närvarande. Om man skulle meddela att man planerade att ge sig in på en annan typ av marknad så skulle jag inte reagera positivt. Det är möjligt att jag skulle kunna övertygas, men som saker och ting är just nu hoppas jag att man lägger allt fokus på att få ut Hövding i de stora cykelländerna i Europa, och som jag ser det är man på god väg.

Min hypotes är att det är en del som är rädda för att det kommer att komma en nyemission och att det tynger kursen. Det är möjligt att det är fel, men det är vad jag tror. Det i kombination med ganska lite nyheter gör att intresset är ganska lågt. Jag tror absolut att det kan komma att bli en nyemission, men jag är inte säker på att den kommer just nu och det är möjligt att man kan lösa det på annat sätt än med nyemission. Vi får se. Den 10 maj kommer att bli spännande.


Inga kommentarer: