30 maj 2017

Arcoma, Kinnevik: Ut ur portföljen

Arcoma och Kinnevik har fått lämna portföljen. Anledningen är tvådelad. För det första så verkar det som att jag kommer att få göra ett lite större inköp inom kort, en bil. Den gamla verkar inte vilja bli bättre med åren, och en bil som krånglar får en massa följdeffekter. Den andra delen är att jag känner att jag inte vill vara alltför exponerad mot aktiemarknaden. Jag är verkligen all-in på alla fronter, så mycket som det går. Min pension ligger så mycket som det går exponerad mot aktiemarknaden och det privata sparandet är, förutom en buffert som motsvarar vad jag skulle klara mig på 3-6 månader, helt i aktier. Det har varit rätt på många sätt och med tanke på att jag inte kommer att behöva pengarna inom överskådlig framtid så har det känts rätt och riktigt under många år. Nu har jag som sagt börjat att tänka om till viss del.

Vad gäller Kinnevik så fick innehavet lämna pga att jag inte riktigt kan se vad som kan få bolaget att lyfta. Det bygger måhända på okunskap och till viss del av ointresse, och det finns så klart en uppsida i ehandel. Exponeringen mot ehandel sker dock via Rocket Internet i många fall och jag tycker inte riktigt att det känns helt bra att man måste gå via någon annan. Jag känner mig även lite oförstående kring VD-bytet. Kortfattat kan man nog säga att jag inte riktigt kan bolaget och inte heller ser någonting som får mig att bli riktigt intresserad. Man skulle kunna fundera kring varför jag inte minskade i Telia istället, och det är vettigt. Anledningen är ganska enkel. Telia verkar vara i en bra trend uppåt och jag tänkte att jag skulle avvakta lite innan jag lättar på innehavet.

Arcoma sålde jag av andra anledningar än Kinnevik. Arcoma är ett förhoppningsbolag även om det är ett bra sådant. Börsvärdet är lågt sett till försäljning och tillväxten som visades i Q1:an. Man verkar på många sätt vara på rätt väg baserat på vad jag kan se från Q1-rapporten. Den nye storägaren som skjuter in pengar i bolaget kan säkert få bolaget att höja sig till nya nivåer. Det jag hade önskat se är att man aviserade fler ordrar och att man hade ett lite bättre case. Det verkar vara bra produkter som man säljer, men jag har svårt att se hur produkterna skiljer sig från andra liknande produkter. Man har även tidigare pratat om Asien och att man ser möjligheter där, men det verkar ta tid och kanske var det inte riktigt så lätt att komma in på marknaden som man trodde. Jag tror fortsatt på bolaget och även om det finns risker och saker att fundera på så skulle det inte förvåna mig om kursen fortsätter uppåt. Det är möjligt att jag går in igen med en lite mindre summa, framförallt om det blir en generell nedgång.

Jag kommer även att minska i Telia inom inte allt för lång framtid. Innehavet är för stort i nuläget. Det kommer nog att göras den närmsta månaden.

Inga kommentarer: