14 april 2017

Portföljgenomgång

Året hittills har inte varit bra för portföljen. En anledning är att jag har gjort misslyckade och dåliga affärer i Fingerprint och Tobii. En annan har varit att mitt absolut största innehav Telia fortfarande inte har gett några nyheter kring de euroasiska verksamheterna, vilket har gjort att Teliakursen fortsatt att hacka på låga nivåer. HM som också finns i portföljen har också bjudit på en hel del draghjälp nedåt. Lyckligtvis är portföljen inte rakt igenom fylld av aktier som utvecklats åt fel håll och i nuläget ligger jag drygt 3% upp sedan årsskiftet. Det är inte bra och jag hade hoppats på mer, men det är heller inte katastrof.

Telia 28,7%
Telia är en aktie som jag har haft ett bra tag. Under 2016 byggde jag på innehavet en del och det är nu i särklass mitt största innehav. Min idé är att Telia har en hygglig underliggande verksamhet och att när man väl kommer fram till en lösning med de euroasiska verksamheterna så kommer det att lyfta kursen. (Det har jag skrivit minst tusen gånger.) Det som finns på den negativa sidan med Telia är att jag inte är helt övertygad om att man har framtiden för sig. Fast telefoni är historia ("Titta pappa, de har bundit fast telefonen i väggen så att de inte tappar bort den!" som jag har hört ett barn säga) och vad gäller mobiltelefoni och mobildata så vet jag inte hur länge och hur mycket man kan fortsätta så som man gör idag. Risken är att man kommer fram till nya lösningar och att det blir en marknad där det är väldigt svårt att göra pengar. Jag tror inte att vi är där än och jag tror att Telia eventuellt kan ställa om, men helt klart har man utmaningar. Att man är statligt ägt till stor del är också en enorm nackdel. Det hade inte varit lätt att lösa de problemen som man har idag oavsett, men med staten som ägare så är jag övertygad om att allting blir mer komplicerat.

Jag har som säkert märks en väldigt tudelad inställning till Telia och jag har rannsakat mig själv från och till. Det kan komma en omvärdering av bolaget och då vill jag vara med, vilket talar för att stanna kvar som ägare. En annan sak som talar för att stanna kvar är att utdelningen är helt OK. Äger man via ISK så har man en fördel gentemot andra ägare som måste skatta direkt på utdelningen.

Om kursen skulle sticka upp en bit är det möjligt att jag säljer av en del, kanske hälften, men utgångspunkten är att jag ligger kvar resten av året. Förr eller senare ska man väl komma till en lösning med mutaffärer och avyttrande av verksamheterna man inte längre vill ha kvar.

Axfood 14,9%
Mycket som Axfood gör känns helt rätt. Jag tror mycket på utrullningen som man gör av ehandel och jag tror att man kommer att kunna växa ganska bra under åtminstone de kommande fem åren. ICA och Coop som är de stora konkurrenterna har på olika sätt svårt att svara upp som jag ser det. Coop brottas med lönsamhetsproblem och har inte lika bra storägare som Axfood. ICA har redan 50% av marknaden och har en ägarstruktur som gör det svårt att anpassa sig till e-handel.

Det skulle inte förvåna mig om Axfood lanserar någon sorts medlemskap likt Amazon Prime där man betalar en fast avgift för att få gratis hemleverans. Jag vet inte om Axfood vågar sig på något sådant, men jag skulle inte bli helt förvånad. Om det visar sig att man lanserar ett sådant erbjudande tror jag att man skulle kunna få bra fart på tillväxten. Ingen quick fix, men väldigt bra i alla fall. Jag hoppas att den nye VDn tittar på vad Amazon och Costco gör för det finns säkert en hel del bra idéer där som Axfood skulle kunna utgå ifrån när man tittar på hur man ska lyfta omsättningen till nästa nivå. Idag har inte Axfood mycket till visioner som jag ser det, men jag tror att det kan komma att ändras nu när det är en ny kapten på skutan.  

Investor 13,4%
Investor ligger som ett av mina basinnehav i portföljen. Det känns inte helt billigt idag och de onoterade innehaven har nog uppvärderats en del den senaste tiden. Mina aktier kommer att ligga kvar och i nuläget ser jag ingen anledning att göra någon förändring.

Skanska 8,1%
Skanska köpte jag för tre-fyra år sedan (tror jag) efter att jag hört Simon Blecher tala om de "dolda" värdena i form av fastigheter som fanns i bolaget. Vid det tillfället så tyckte jag att Skanska verkade vara en OK investering sett till direktavkastning, men jag såg inte framför mig att kursen skulle utvecklas så starkt som den har gjort.

Jag tror att det kan vara en bra idé att ha lite exponering mot byggsektorn. Det kommer att byggas bostäder och det kommer att göras infrastruktursatsningar, vilket kommer att gynna Skanska. Jag tror också att byggsektorn kommer att bli alltmer högteknologisk och det tror jag kommer att gynna de stora spelarna som kommer att kunna sprida sina investeringar på fler projekt.

Skanska ligger stabilt i portföjen och jag har ingen tanke i nuläget på att varken köpa eller sälja.

SEB 7,6%
För ett tag sedan så köpte jag på mig Nordea- och SEB-aktier. Efteråt att Peter Benson skrämt upp mig med historier om Panamabrev så gjorde jag mig av med Nordea-aktierna. SEB behöll jag och det har varit en bra affär hittills. Jag vet inte riktigt vad man kan vänta sig kring framtiden för bankerna, men jag tror inte att det är fel att ha en exponering mot bank även om jag tror att man ska vara vaksam av effekterna som kan komma av att räntorna stiger.

Kinnevik 7,4%
Precis som Investor så ligger Kinnevik i portföljen som en sorts bas. Jag gillar Kinneviks investeringar i ehandel och Tele2, MTG och Millicom tycker jag är lite intressanta. Förmodligen kommer jag inte att göra någonting med Kinnevik inom den närmsta tiden. Det är möjligt att jag gör mig av med innehavet om jag tycker att börsen som helhet börjar röra sig åt fel håll.

HM 7,0%
HM är ett innehav som jag har delade känslor kring. Å ena sidan så tror jag att bolaget kan komma att få det svårt i framtiden av en massa anledningar, å andra sidan så är HM ett starkt varumärke och jag tror att den förtroendekrisen som just nu florerar snart kan vända. Det handlar om modemissar, sena ehandelssatsningar, valutakurser mm och inte bara om stora generella trender som talar till HMs nackdel. Jag får se hur jag gör med HM. Det är mycket möjligt att jag kliver av under året.

Arcoma 4,3%
För ett tag sedan så kommunicerade man ut att man hade sålt ett system tillsammans med Canon till St Görans sjukhus. Det tyckte jag lät bra och jag köpte på mig ett antal aktier. Efter att jag köpt hoppade kursen upp ett par snäpp efter att det blivit klart att man tar in 10 MSEK från Lars Kvarnhem (tror jag att det var). Lars kommer också att ta över som styrelseordförande. Jag håller med marknaden om att detta är goda nyheter. Det finns mycket att bevisa för bolaget. Om man kan visa att man har vänt försäljningsminsningen så kommer det nog snabbt att visas i kursen. Det skulle vara väldigt roligt om man kunde visa  på försäljningsframgångar även i Asien. Det kanske kommer.

Arcoma kommer att ligga i portföljen ett tag, åtminstone under resten av året, som det känns nu. Hög risk. Eftersom det är så låg omsättning av aktier är det inte uteslutet att jag gör mig av med lite aktier om jag tycker att det blir lite väl häftig uppgång och möjlighet att sälja.

Tobii 3,8%
Jag gick in alldeles för tidigt i Tobii och kursen är ner 20% drygt sedan jag köpte. På sikt tror jag på bolaget och jag vill gärna ha lite exponering mot ögonstyrning. Tobii verkar vara ett välskött bolag och jag tror att man kommer att bli en viktig spelare på denna snabbt växande marknad. Det ska bli intressant att följa med på resan, men jag ångrar att jag inte hade lite mer ro i kroppen.

Hövding 1,7%
Hövding skrev jag nyligen om. Min hypotes är att effekten av de många butiker som säljer Hövding snart kommer att synas ännu mer i försäljningssiffrorna. Min gissning är att Q1 landar på 10 000 styck och helåret på 60 000 stycken. Om det blir så är det väldigt lovande. Jag tror inte att Hövding kommer att snabbt gå upp, men på 1-2 års sikt så kan detta bli intressant. Hög risk och det är möjligt att jag kliver av snabbt om jag får indikationer som får mig att tveka. Det finns mycket som kan gå fel som jag ser det.

Fingerprint 1,2%
Av alla dåliga aktieinvesteringar som jag har gjort tillhör nog Fingerprint en av de sämsta. Det fanns varningslampor blinkande överallt, men jag var förblindad av nyckeltal och var tvungen att känna lite smärta för att förstå att jag borde ha hållit mig borta. Det enda lilla ljuset i detta mörker är att jag inte snittade ner mig när kursen fortsatte ner från ca 60 SEK utan att jag gjorde mig av med en hel del aktier kring 47 SEK för att minska förlusten. Förmodligen kommer jag att göra mig av med mina resterande Fingerprint-aktier ganska snart. Jag hoppas på en liten uppstuds. Vi får se.

Kassa 1,6%
Det har kommit lite utdelningar som ligger och väntar på att investeras. De senaste månaderna så har jag inte tillfört nya friska pengar till börsen utan istället har jag byggt upp min buffert utanför börsen. Anledningen är att jag har gjort en del investeringar som jag själv inte tycker har varit genomtänkta och det har gått dåligt. Av den anledningen så bygger jag upp min buffert till dess att jag hittar en investering som jag tycker känns bra och som är genomtänkt. I nuläget pekar mycket på Axfood, men jag har redan en ganska stor exponering mot bolaget, vilket får mig lite att tveka. En annan halvvild idé är att sätta mer pengar i Hövding, men där är jag lite mer tveksam. Vi får se vad det blir.

Jag börjar också att känna mig tveksam till börsen som helhet och det kanske snart kommer en period när det är bättre att stå vid sidan om.

2 kommentarer:

Förskolemiljonären sa...

Hur ser du på Kinneviks olika innehav?

Tänker främst på MTG och Zalando. MTG genomgår en transformering just nu. En hel del verksamheter säljs och andra adderas. T.ex deras e-sportsatning känns helt rätt i tiden. Vad tänker du kring MTG?

Zalando är det största innehavet i Kinnevik? Går det att få upp marginalerna i detta företag tror du? Är det för enkelt för konkurrenter att också starta e-handel? Finns det några vallgrav?

Charlie sa...

Det finns vallgravar som jag ser det hos Zalando. Man var tidigt ute och för att någon annan ska ta marknadsandelar från Zalando så kommer det att krävas stora marknadsföringsinsatser. Att vara tidigt ute på en växande marknad är ofta bra. Zalando har även byggt upp en stor kundbas, vilket också är en tillgång.

MTG är intressant i och med satsningarna på esport mm.

Överlag är jag positiv till Kinnevik, men jag är inte superinsatt.