04 oktober 2016

Matse: Septembersiffran

Matse kom med sina septembersiffror idag istället för igår. I korthet så kan man konstatera följande:

- Omsättningen från Matse landade på 23,9 MSEK. Även om det var försäljningsrekord för en enskild månad så var det betydligt mindre än vad jag hoppats på. Även september 2015 var en rekordmånad. Den gången var septembersiffran 14% högre än aprilsiffran samma år. I år är ökningen endast 3% september jämfört med april. Jämförelsen är inte helt rättvis eftersom april var lägre än både mars och januari 2015.

Vad gäller prognosen att Q3 skall landa på 63,5 MSEK så tror jag att det kommer att bommas ganska rejält. Enligt mina beräkningar så landar Matse-försäljningen på 53,7 MSEK under perioden juli-september. Omsättningsbidraget från Cold Cargo och receptsajterna tror jag kommer att landa på runt 5,5 MSEK, vilket ger knappt 60 MSEK. Man kommer med andra ord, om jag inte räknat fel och uppskattat fel, landa ca 5% under prognosen. Det känns inte helt betryggande.

- Samhall avslutar samarbetet med Matse, dvs försäljningen till Samhall upphör. Detta har redan skett och ingen försäljning har förekommit till Samhall under september. För att siffrorna skall bli jämförbara så väljer man att särredovisa försäljningen till Samhall under perioden januari till augusti, så långt inget konstigt. Desto märkligare så väljer man att beräkna tillväxt baserat på motsvarande period exklusive försäljningen till Samhall. Det är möjligt att jag har missuppfattat, men jag tror det inte.

Jag förstår allvarligt talat inte hur man tänker. Att revidera försäljningssiffror historiskt för att man förlorar en storkund? Försäljningen är vad den är och att mixtra i efterhand när man förlorar en storkund ger direkt missvisande siffror. Om man jämför försäljningstillväxten genom att titta på vad man faktiskt sålde under september 2015 (17 466 kSEK) med vad man faktiskt sålde under september 2016 (23 861 kSEK) så blir den faktiska försäljningstillväxten 37%. Försäljningstillväxten på 41% är alltså en ganska meningslös siffra där man räknar bort viss försäljning retroaktivt för att komma fram till en högre siffra. Det är väl inte första gången i världshistorien som en storkund väljer att lämna ett företag, men det är däremot första gången som jag ser att man går tillbaka i försäljningshistoriken och lyfter bort försäljningen till storkunden när man beräknar tillväxt. Sammanfattningsvis, tråkigt att Samhall väljer att lämna Mat.se och tråkigt att man väljer att mixtra med siffrorna.

Jag börjar bli lite tveksam till Matse som investering faktiskt. Det är en växande marknad och Matse växer bra, men jämfört med D food index är det inte säkert att man växer snabbare än marknaden som helhet för tillfället. Det är möjligt att det kan vända och jag tycker inte att värderingen är ansträngd, men jag skulle gärna se nyheter kring samarbete med andra aktörer som man har aviserat och jag skulle vilja se att försäljningen tog än mer fart. 

En intressant artikel om mat på nätet:

Inga kommentarer: