01 oktober 2016

HM: Kan komma att lämna portföljen

Idag läste jag på Shareville att SvD Börsplus med Peter Benson i spetsen gjort sig av med sina HM-aktier efter att HM kom in med en rapport som inte levde upp till förväntningarna. I de kommentarer som jag har läst så handlar det om att man från SvD Börsplus sida inte tror att marginalnedgång mm inte bara beror på varmt väder utan att det finns långsiktiga förändringar som inte HM kunnat värja sig för. Det är så jag uppfattat saken, men för att förstå hur SvD Börsplus resonerar så är det naturligtvis bäst att själv läsa vad man skriver. I nuläget ligger det nog bakom betalvägg, om det ens har kommit ett inlägg.

Att SvD Börsplus väljer att lämna HM får mig att fundera än mer på samma sak. Jag tror precis som SvD Börsplus att det inte bara handlar om att det varit varmt i slutet av sommaren och början på hösten. Problemen för HM är mer än väderrelaterade. Jag tror att HM gynnas av överkonsumtion och i takt med att medvetenheten ökar så tror jag att överkonsumtion kommer att minska. Därtill så tror jag att HM inte kommer att kunna försvara sin position inom "affordable fashion". Det finns andra som vill vara med och som om det vill sig illa kommer detta att göra att HM som varumärke kommer bli ett av många istället för det ledande på många marknader. Det är också klart för mig att man inte kan expandera så som man har gjort tidigare. De lågt hängande frukterna är kanske redan plockade och för att gå in på marknader som Indien mm som är väsentligen olika så kan det bli väldigt mycket svårare. En annan sak som jag tror blir svårt i framtiden är att tillverka i låglöneländer och sälja i höglöneländer.

Egentligen tycker inte jag att värderingen är så fel. Kursen har kompenserats för de utmaningar som ligger i framtiden och som till viss del redan syns i resultaten. Risken som jag ser det är att HM som investeringsobjekt förlorar syns status som trygg hamn och att de kan få kursen att gå ner ytterligare.

En halvtokig idé som jag funderar på är att säja HM och köpa Ericsson. Ericsson är på fallrepet och det är absolut många svåra problem som man måste ta tag i, men det finns också många intressanta delar av Ericsson. Om man skulle titta på en styckningsscenario likt Nokia för några år sedan så skulle delarna förmodligen vara mer värda än vad värderingen är idag. Enligt rykten så håller Christer Gardell på att bygga upp en position. Om det stämmer så är det förmodligen inte bara jag som tänkt i de banorna. Det är i nuläget bara en tanke och jag måste titta mer på det, men jag funderar i dessa banor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

HM är ett bolag som verkligen förtjänat sina sporrar på fältet. Ett skuldfritt bolag som tjänar massor av pengar. En bruttomarginal kring 55%. En direktavkastning runt 4%. Ett starkt varumärke. Mer än 4000 butiker i 55 länder.

Denna aktie skall nu säljas för att investera i Ericsson ett bolag som beskrivs som vara på fallrepet. Spännande infallsvinkel!

Med vänlig hälsning

Lars

Aktiepappa sa...

Jag tycker också HM är ett bra bolag och redan när man läst på "shareville' att nån säljer blir jag fundersam. (Jag förstår såklart att du kollat upp det också men jag kunde inte låta bli;))

I sak har du en poäng men man ska inte glömma att det finns en växande medelklass i stora delar av världen som bara längtar efter att få överkonsumera. Medvetenheten du talar om finns nästan bara i Västeuropa och delar av USA. Så jag kommer köpa HM istället för att sälja. Kanske ska vi byta? Jag har några Ericsson ;).

Charlie sa...

Hej Lars!

Ja, det är en spännande infallsvinkel. HM är ett bra bolag och har en historik som är väldigt imponerande, men det finns orosmoln på himlen och jag sällar mig till de som inte tror att HMs problem bara är dåligt väder. Det är möjligt att jag har fel och du har rätt i att det finns stora värden bolaget.

Hej Aktiepappa!

Vad gäller Shareville så tycker jag att det är en bra plattform och jag följer några få som jag tycker i allmänhet har intressanta och kloka infallsvinklar, en av dem är SvD Börsplus. Det är med andra ord inte "nån" som säljer på Shareville utan ett par personer med rätt stor tyngd och kunnande.

Det är intressant det du skriver med växande medelklass i stora delar av världen. Det är möjligt att nuvarande värdering inte prisar in så mycket till tillväxt runt om i världen just nu (beaktat HMs starka finansiella ställning, tex skuldfritt), men jag är tveksam till att HM kommer att kunna etablera sig i Indien och Kina helt utan problem. Vad som funkar på konsumentsidan i Västeuropa behöver inte funka där. Kina har man problem med att få igång sin ehandel, om man inte har löst detta.