25 december 2015

Sportamore: Samarbete med SATS

De senaste dagarna har Sportamore gått bra på börsen. Det som triggade uppgången var att man annonserade ett samarbete med SATS. Marknaden tog emot nyheten väldigt väl och handlade upp kursen en ganska bra bit, från ca 44 SEK till runt 47 SEK efter att ha vänt så högt som runt 49 SEK. Uppgången skedde dock under låg volym så man ska inte dra för stora slutsatser. Sett bara till nyheten som sådan så tror jag att det är väldigt positivt. SATS förstår att man kan tjäna lite extra på sina medlemmar genom att även sälja utrustning till dem och Sportamore har infrastrukturen för detta. Ett lovande samarbete med andra ord. Jag tror även att det kommer att bli intressant för medlemmarna om man gör det snyggt. Det är en djungel när man ska köpa ny utrustning och jag tror att många SATS-medlemmar kommer att se denna mertjänst som något som faktiskt gör nytta.

Jag tror att Sportamore snart kan handlas över 50-lappen. Nästa rapport kommer sannolikt att vara bra efter att man har rapporterat lovande nyheter under hösten. I mitt tyckte har inte kursen fullt ut avspeglat de positiva signalerna för framtiden. En annan kursdrivande nyhet som kan komma om inte för långt fram i tiden är att man närmar sig vinst. Man har hittills satsat stenhårt på tillväxt och inte vinst, vilket jag tycker är rätt, men nu kommer man att växa med vinst, vilket förmodligen kommer att få fler intresserade.

Sedan maj-juni ligger jag ganska tung i Sportamore. Jag gick in runt 41-42 SEK och med tanke på att börsen har gått ganska knackigt under året är jag nöjd med investeringen så här långt. Börsvärdet ligger i nuläget på runt 400 MSEK och när man börjar visa vinst tror jag att denna siffra kommer att gå upp. Min förhoppning är att Sportamore fortsätter att växa snabbt under 2016 och att man ser vinst under Q3, kanske redan Q2. Jag måste ekänna att jag är ganska dåligt påläst på bolaget så ta siffrorna med en stor nypa salt (som allting som skrivs på bloggen, och för den delen även alla andra bloggar, artiklar, poddar mm).

När man pratar om Sportamore så lyfter man ofta fram att HM skulle vara ett hot i och med att HM börjat sälja sportkläder. Jag tror faktiskt att det faktum att HM säljer sportkläder kan gynna Sportamore. Huvudanledningen till att jag tror som jag gör är att HM säljer enbart kläder (i princip) och de kläder man säljer är i lågpris- eller mellanprissegmentet och under eget märke. Sportamore säljer erkända märken framförallt i mellan- och högprissegmentet, som jag ser det. Jag tror absolut att det finns personer som köper lågpriskläder på HM istället för Sportamore, men jag tror också att det finns inbitna entusiaster som vill ha det bästa (och är beredda på att betala) som inte skulle överväga att köpa sportkläder på HM. Tex är jag övertygad att det finns kompromisslösa personer som tränar inför ett marathon som är väldigt bestämda att man ska ha de bästa löpstrumporna som främjar blodcirkulationen i fötterna och då är de hänvisade till Sportamore eller liknande fackhandel, inte HM. Jag tror snarare att kombinationen HM och Sportamore är väldigt farlig för Stadium, Intersport mfl. HMs eget märke eller Intersports eget märke är nog detsamma för många konsumenter och eftersom HM är större så kan man förmodligen leverera en bra produkt till bättre pris än vad Intersport kan.

En utveckling som jag tror kommer att komma inom ehandel generellt är show rooms, dvs fysiska butiker dit man kan gå för att köpa ett fåtal butiker samt se och få råd kring många av produkterna. Amazon står i begrepp att öppna sin första butik (eller har redan öppnat kanske) och jag tror att fler kommer att följa efter. Det skulle inte förvåna mig jättemycket om Sportamore öppnar upp ett show room i centrala Stockholm.

Med den starka tillväxten och det faktum att man närmar sig lönsamhet så tror jag att Sportamore under 2016 kan handlas till 55 SEK. Det är ungefär 20% upp från dagens nivåer. Jag skulle heller inte bli jätteförvånad om Sportamore blir uppköpt under 2016. Ett annat alternativ skulle kunna vara att Sportamore köper upp något mindre ehandelsföretag som har en stark ställning inom en nischmarknad där Sportamore inte är så starka och där man ser fin potential. I och med att Sportamore har fått igång sin logistikapparat så skulle det vara relativt enkelt att integrera ett sådant företag och snabbt få synergier.

Det var några snabba tankar om Sportamore. Jag hoppas att jag får tid att djupdyka i bolagets siffror, men det är inte säkert att jag kommer det den närmsta tiden.

Inga kommentarer: