25 december 2015

2015 - en kort genomgång av min aktiehandel

Snart är 2015 historia och det börjar att bli dags att summera året. Vad gäller investeringar för min del så har det varit ett år med låg aktivitet. Det är inte mycket som har handlats under året och mitt största innehav Matse får hittills ses som ett misslyckande.

För att kort redogöra för året så började jag med ett äventyr i OLJA H. Jag kände mig förhållandevis övertygad att ett oljepris under 50 USD inte skulle hålla speciellt länge så jag gjorde ett spekulativt köp. Även om jag egentligen hade fel så lyckades jag tajma in en tillfällig återhämtning för oljepriset och det blev en ganska bra affär. I vanliga fall brukar jag vara OK på att tajma köp, men dålig på att hålla kvar vid aktier, tex Cellavision, Readsoft. I detta fall är jag nöjd med min säljtajming. Om jag hade hållit kvar vid dessa certifikat hade till idag hade jag varit i en sämre situation. 

Unders mars och april fyllde jag på med fler aktier i Matse. Jag hade fått upp ögonen för mathandel på nätet och tyckte att aktien under 12 SEK kändes som en bra affär. Eftersom aktien handlas under 10 SEK nu så var det naturligtvis inte helt bra så här i efterhand.

Strax innan sommaren gick jag in i Sportamore. Det blev en del aktier för 41,70 SEK under maj och ytterligare en del under juni för 40,30 SEK. Det var mycket som jag gillade med Sportamore - ehandel,  offensiv satsning på tillväxt, bra marginaler, en ledning som verkar veta vad man gör, en del "risker" som lyfts fram som jag inte tycker känns så allvarliga, etc. Jag hoppades även att listbytet för Sportamore skulle ha lite effekt, men det har uteblivit än så länge. Aktien har utvecklats sig helt OK, men viktigt att nämna är att en hel del av uppgången har varit de senaste dagarna under låg volym.

Under augusti lättade jag något på Matse-innehavet och sålde en del aktier för 12-13 SEK. Jag var även inne och handlade TeliaSonera för runt 50-lappen, vilket inte var det bästa. En snabb affär i Duni blev det också. Det blev också påfyllning i Avanza Zero.

I oktober när Telia Sonera gått ner en hel del fyllde jag på med ganska mycket mer aktier än jag hade sedan tidigare och när väl aktien rekylerade upp en månad senare så gjorde jag mig av med allt. Det gick mer eller mindre jämnt upp. Jag tror fortfarande på Telia och jag överväger faktiskt att det kan vara en bra idé att gå in i bolaget igen. För pengarna som jag fått loss gick jag in med mer pengar i Matse, denna gång för runt 10,50 SEK.

För 2016 funderar jag på att dra mig ur Avanza Zero. Det är möjligt att det kommer att fortsätta uppåt under 2016, men jag börjar bli tveksam till att det finns så mycket mer att hämta. Räntehöjningar, oro i världen, kvantitativa lättnader som börjar bli svåra att överträffa, Kinas ekonomi som kanske inte kommer att växa fullt så fort som man hoppas etc.

Jag har en tidigare haft tankar om att man skulle kunna variera tiden som man förväntar sig hålla ett innehav beroende på hur man ser på den långsiktiga trenden. I nuläget ser jag att den långsiktiga trenden inte är köp (baserat på MA50/MA200) och därför tror jag att det skulle kunna vara en bra idé att sitta med fingret på säljknappen.




Inga kommentarer: