07 december 2015

Matse: ICA reviderar strategiska prioriteringar och Peter Benson tycker till

Nyligen så kom ICA med information om sina strategiska prioriteringar för 2016. Det är egentligen inte så lätt att dra några större slutsatser av pressmeddelandet. Man kommer att vässa sitt erbjudande och använda IT på ett klokt sätt. Låter bra, men inte något som får en att trilla av stolen av förvåning.

Peter Benson tycker ungefär som jag när det kommer till ICA och det gillar jag. Det gör mig lite mer övertygad, se länk nedan till hans artikel i Aktiespararen.

Jag har för övrigt gått och funderat lite på vad kursen för Matse kan tänkas bli de kommande åren. Min gissning är, som ni vet, att omsättningen kommer att fortsätta att pinna på och i detta nu tror jag att den kommer att landa på 2016: 350 MSEK, 2017: 600 MSEK och 2018: 1 000 MSEK. Ju längre fram i tiden, desto mer osäkert, så klart.

Att "mappa" omsättningen till en aktiekurs är kanske inte helt korrekt på alla vis, men jag tycker att det ger en OK fingervisning åtminstone. Det hela bygger naturligtvis på antagandet att vinsten kommer att gå upp i takt med omsättningen, eller mer korrekt att förlusten kommer att vändas till en vinst i takt med att omsättningen går upp. Hur som helst, givet att Matse har kommunicerat att man tror på vinst vid en omsättning på 600 MSEK, så räknar jag på ett nollresultat för 2017. 2016 kommer därför med stor sannolikhet att vara ett år med förlust. Man kommer att pumpa in pengar för att få upp omsättningen i Stockholm och för att få igång Skåne. 2017 kommer man troligtvis att visa vinst. Det kommer nog inte att vara någon större vinst utan man kommer att satsa mycket på tillväxt istället.

Jag tror att kursen kan nå 15 SEK under 2016. Det är aningen försiktigt eftersom det är ungefär i linje med introduktionskursen förra året. (Jag har för mig att den var på 14-15 SEK) För 2017 så tror jag att kursen kan nå 22-23 SEK, dvs dubbelt upp jämfört med dagens kurs. Om allt vill sig väl och omsättningen kommer upp över en miljard och det blir en tio-tjugo miljoner i vinst under 2018 så kan nog kursen leta sig upp till 30-35 SEK. Högst osäkert är det så klart och det är MYCKET som kan gå fel på vägen, men om allt tickar på så kan det gå vägen.

Länkar:
ICAs strategiska prioriteringar
http://mb.cision.com/Main/7955/9878937/452794.pdf

Peter Benson tänker om ICA
http://www.aktiespararna.se/artiklar/Kronikor/Ica-i-digital-ravsax/

Inga kommentarer: