13 april 2011

AXIS överraskar

AXIS är tidigt ut att rapportera för Q1. Rapporten kom in högt över förväntningarna och det egentligen enda smolket i bägaren är att produktionen kommer att påverkas av katastroferna i Japan på grund av att många underleverantörer har sina fabriker där. Egentligen har företaget kommunicerat ut detta sedan tidigare och det är även känt för de flesta att många kamerakomponenter tillverkas i just Japan. Inte mycket nytt under solen med andra ord. Bolaget vill inte närmare precisera omfattningen som komponentbristen kommer att få, vilket delvis säkert kan förklaras med att man inte helt och hållet själv kan göra så bra prognoser. Underleverantörerna försöker troligtvis att göra sitt bästa för att inte skrämma bort kunder till andra leverantörer. Med andra ord, det kommer att bli komponentbrist och AXIS kommer att påverkas, inte helt otänkbart mer än vad marknaden tror. Effekten syns inte i Q1, vilket kanske en del förbiser.

Trots allt är komponentbristen i det stora hela endast ett litet hack i en imponerande tillväxtkurva. Företaget visar att man har en stark ställning på marknaden, vilket får till effekt att man kan växa i takt med marknaden trots att man tävlar mot namnkunniga konkurrenter som t ex Panasonic. Tillväxten går heller inte ut över vinsten. Marknadsledare, hög tillväxt, bra vinster - det är vad Robert Koch skulle kalla en "star business".

Den trogne läsaren vet att jag sålde mina aktier i bolaget för 135 SEK efter att Ragnhild Viborg skrämt upp mig. (Jag blir ofta uppskrämd av henne). Även om kursen för tillfället letat sig upp till 145 SEK så håller jag det inte för omöjligt att det kan komma lite vinsthemtagningar och möjligen mindre positiva klargöranden om komponentbristen som tillfälligt kan pressa tillbaka kursen, möjligen till 130-135 SEK.

Charlie

Inga kommentarer: