29 november 2010

Marknaden beter sig irrationellt?

Det är intressant när marknaden blir uppläxad. Marknaden kan nämligen inte ha fel (däremot kan den vara felinformerad, vilket är en annan sak). Idag har bland annat den franske finansministern gått ut och kritiserat marknaden för att den inte beter sig rationellt utan som en fårskock. Bakgrunden är att marknaden inte tror fullt ut på de räddningspaket som sjösatts och att detta i förlängningen kan leda till ekonomisk nedgång.

Jag förstår absolut marknaden. Det som händer just nu känns inte alls betryggande. Grekland som var först ut hade fuskat sig in i Eurosamarbetet och hade en ekonomi som var urusel rakt igenom. De borde aldrig fått ha varit med från början och att det kom upp till ytan först för ett par månader sedan är definitivt inte fötroendeingivande.

Efter att Grekland rasat igenom så bedyrade man att den europeiska ekonomin i övrigt var i gott skick. För att inte göra marknaden orolig och riskavers så utförde man ett stresstest som alla banker klarade i princip (Det kanske inte bara var jag som såg den amerikanske ekonomen Kent Rogoff skratta gott åt detta på gårdagens Agenda). Stresstestet var kanske lite framstressat med tanke på att det visade sig att Irland inte kunde fixa sin egen ekonomi och att bankerna på Irland inte alls var OK. EU och IMF fick slanta upp för att få problemen lösta.

Status idag är att Portugal, Spanien och Italien sitter med risig ekonomi och anses vara nästa brickor att falla (om man nu inte tror på politikerna). Naturligtvis vill man inte skrämma marknadens aktörer så att marknaden kraschar. För att systemet skall funka krävs det nämligen att några aktörer vågar riskera sina pengar. Dessutom, vilket marknadens aktörer mycket väl känner till, så hade man från politiskt håll sagt precis samma sak om situationen i princip var ohållbar eftersom marknadens förtroende krävs för att överhuvudtaget kunna rädda situationen.

Summa summarum så har politiker tidigare lovat att det inte var någon fara när det visade sig att det var fara (först med Grekland och nu med Irland) samt att oavsett om situationen i princip var körd så skulle man ändå säga att det var lugnt för att kunna rädda situationen. Alltså, det finns all anledning att ta lätt på de bedyrandet som görs för närvarande. Den eruopeiska ekonomin är illa skött med stora budgetunderskott och med all rimlig logik så skulle det förvåna mig om vi har det värsta bakom oss.

Så, är det marknaden som beter sig irrationellt när de inte sväljer vad politikerna basunerar ut? Möjligen har marknaden helt enkelt fortfarande i färskt minne att saker och ting kan gå riktigt åt helvete när lån sväller sig för stora.

Inga kommentarer: