03 november 2010

Finska staten, norska staten och jag

Igår köpte jag tillbaka en del av mina Fortum-aktier för 20,41 EUR. Förra månaden sålde jag nämligen hela innehavet för 20,69 EUR. Planen är att köpa tillbaka resten när/om kursen trillar ner under 20 EUR innan utdelningen i vår. Idag har kursen fortsatt nedåt och slutade på 20,22 EUR. Min bedömning är att Fortum är köpvärd kring dessa nivåer på 6-12 månaders sikt.

Imorse köpte jag på mig ytterligare några Statoil-aktier. Det är möjligt att jag var lite påverkad av min lyckliga timing med systerföretaget Statoil Retail & Fuel, men hursomhelst så köpte jag en bunt aktier för 124 NOK. Kursen fortsatte nedåt och slutade på 122,40 NOK. Anledningen dagens krafitga ras var att man reviderade ned den framtida produktion, vilket är allvarligt och det är faktiskt möjligt, så vitt jag förstår, att den kraftiga reaktionen var motiverad. Jag har varit inne i oljesvägen tidigare, men jag har aldrig blivit särskilt långvarig. Om det visar sig barka åt fel håll med Statoil är det möjligt att det blir ytterligare ett kort besök i oljebranschen för min del.

Jag har inte nämnt att jag under oktober köpte en del Cellavision-aktier. Det händer spännande saker med aktien. Stora poster mäklas. VD:n köper aktier. Pfizer (stort läkemedelsföretag om det nu finns någon som inte känner till dem) återfinns numer i listan över de största ägarna. Det är möjligt att det tio år gamla forskningsbolaget som i år kommer att sälja för runt 120 MSEK (förmodligen) står inför ett genombrott. Det är en chansning och jag har redan blivit galen på den låga omsättningen. Det som talar mot att investera är att de inte klarade av att visa vinst under förra kvartalet trots att "efterfrågan var större än någonsin". Svag dollar och komponentbrist var skälen som jag förstod det, kanske förlåtligt för ett 50-mannabolag som håller på att expandera försäljningen.

Förra månaden var jag även på äventyr i fonddjungeln. Jag kastade mig in i Länsförsäkringars Fastighetsfond. Efter att ha funderat 3000 gånger på vad sjutton som hänt med mitt köp så poppade innehavet upp på mitt konto efter tre dagar (Civilisationer kan gå under på tre dagar). Det irriterade mig enormt att jag inte kunde se värdet i realtid så jag sålde innehavet till slut. Fonder är inget för mig. Jag gillar inte omvägar.

Charlie

Inga kommentarer: