23 februari 2010

SCA vände upp på rykte

Idag var SCA B uppe och vände över 108 SEK efter ett rykte som sade att förpackningsverksamheten skulle knoppas av som ett eget bolag. Senare på dagen gick SCA ut och dementerade dessa uppgifter. Kursen slutade på 106,50 SEK.

Det är intressant att se att många lockas av en sådan nyhet. Det är många gånger bra för aktieägare när ett bolag delas upp. Själv har jag tjänat pengar på när Securitas delas upp i Securitas, Securitas Direct och Securitas Systems (senare omdöpt till Niscayah). En annan ganska färsk avknoppning var när Electrolux knoppade av Husqvarna, även detta var nog en bra affär för aktieägarna.

Varför är då delar mer värda än helheten? Ett svar är att när ett bolag väljer att knoppa av en del av sin verksamhet så gör man det för att denna verksamhet bedöms utvecklas bättre på egen hand. Verksamheterna inom två verksamhetsområden kan ha utvecklats på ett sådant sätt att det inte längre finns så många gemensamma nämnare, men kanske en del nackdelar. Inte helt sällan får det mindre verksamhetsområdet inte tillräckligt med uppmärksamhet av ledningen, vilket naturligtvis inte är en fördel.

Hur som helst, hur ett företag skall organiseras eller inte är och kommer alltid att vara föremål för diskussion. I SCAs fall så ser marknaden tydligtvis fördelar med att dela upp bolaget. Framförallt tror jag att många är intresserade av att vara delägare i ett hälsosamt företag verksamt inom hygienprodukter eftersom detta skulle kunna leda till en omvärdering av företaget. SCAs ledning och styrelse ser som bekant inga nackdelar med att ha kvar förpackningsverksamheten. Förhoppningsvis är detta beslut baserat på sunda kalkyler och inte historiska skäl.

Charlie

Inga kommentarer: