14 februari 2010

Funderar på förändring

Jag har vissa funderingar på att gå in ganska hårt i Fortum. Naturligtvis skall man inte lägga alla ägg i samma korg, men just nu känns det som att jag skulle kunna tänja lite på denna regel. Anledningen till att jag överväger detta är bland annat för att jag bedömer att Fortum är en ganska säker investering. Företaget är verksamt inom energibranschen, bland annat äger man fjärrvärmenätverket i Stockholm och ett antal kärnkraftverk i Finland. Energi känns säkert. En ytterligare anledning till att jag känner att jag kan chansa lite är att mycket av försäljningen för 2010 i princip redan är gjord eftersom man ofta binder upp elpriset under lång tid framöver. Detta vet naturligtvis marknaden om och det är på så sätt inbakat i kursen, men likväl så är det en säkerhet.

Tidigare på bloggen så har jag lyft fram min hypotes att bolag med bra utdelning ofta är bra investeringar eftersom kompensationen av utdelningen ofta "drunknar" i kursreaktioner på helt andra saker, t ex att Grekland har dålig ekonomi eller att amerikanska inköpschefer är aningen mer negativa än väntat. (Apropå svenska börsens reaktioner på amerikansk statistik så tror jag att dessa reaktioner är klart överdrivna. För det första kommer det amerikansk statistik varje vecka, ibland flera gånger per vecka, och för det andra får detta, i min mening, för stor effekt på svenska bolags aktiekurser. Svenska bolag är inte fullt så beroende av amerikansk ekonomi som kursreaktionerna påskiner. Ett ämne för en uppsats!) Det finns många andra ekonomibloggare som är förtjusta i bolag med bra utdelning, men jag vet egentligen inte varför de är så förtjusta i dessa bolag. (Jag är trött på Warren Buffet så länka inte till någon Warren Buffet-film, motivera själva istället)

Hur som helst, eftersom jag tror på min egen hypotes så är det med all logik mest intressant att köpa bolag med bra utdelning innan utdelningen delas ut. Det är det jag funderar på med Fortum. Planen är att köpa in mig ganska kraftigt fram till 25 mars, vilket är sista dagen man får vara med på utdelningen. Jag har idag en snittkurs på runt 18,60 EUR. Efter mina påfyllningar hoppas jag att jag kommer att vara nere på en snittkurs runt 18,30 EUR. Efter utdelningen (som är 1 EUR) kommer jag att sälja av vid ett antal tillfällen, dock inte för mindre än vad jag köpt, säg en tredjedel för 18,30 EUR, en tredjedel för 18,50 EUR och en tredjedel för 19,00 EUR. Förhoppningsvis får jag allt sålt inom ett halvår efter utdelningen.

Affären, om den funkar, kommer inte att ge enorma vinster, men jag är något pessimistisk till börsen just nu och tror inte att det kommer att bli så många kursdubblingar under året. Jag börjar alltmer att nicka instämmande till W-gänget (dvs de som tror att det kommer att komma en körare nedåt till på börsen innan det vänder uppåt).

Förutom nya friska, hårt intjänande slantar så tänkte jag finansiera mitt delägande i finska kärnkraftverk med pengar som jag får loss från försäljning av Lundbergföretagen. Det är möjligt att jag kastar ut något annat innhav på samma gång. Det har jag inte riktigt bestämt. Lundbergs är heller inte helt säkert.

Kommentera gärna!

Charlie

5 kommentarer:

Mackan sa...

Om du tycker om energisektorn kanske du skulle fundera på EON istället. Sannolikt högre direktavkastning. Handlas på Xetra.

Charlie sa...

Tack för tipset! Än så länge har jag bara konto hos Aktiedirekt och förmodligen kommer jag inte att öppna någon ny depå inom den närmsta tiden, men när jag väl gör det kommer jag att se till att jag kan handla på de flesta marknaderna och till vettiga priser. Det är anmärkningsvärt att det är så dyrt att handla på utländska börser.

Mackan sa...

Nu ska jag väl inte göra reklam för Nordnet, men via deras minidepå är courtaget för svenska/danska/norska aktier 39SEK/DKK/NOK och för finska/tyska 9EUR. Inte så farligt, tycker jag...

Johan T sa...

Om du inte redan har sett den så har aktiefokus gjort en jämförande studie över Fortum, Eon o.s.v.
http://www.aktiefokus.se/2009/12/europeiska-kraftbolag-nyckeltalsstudie/
Jag har dock inte kontrollerat siffrorna.
Personligen är Fortum mitt största innehav, ser dock ingen anledning att sälja efter utdelning.

Charlie sa...

Hej Johan T!

Tack för tipset. Jag har läst sammanställningen med stort intresse. Det skulle vara intressant att se motsvarande analys för 2009. Likaså skulle det vara intressant att se vad de olika bolagen sitter på för tillgångar och vad de har för syn på framtiden.

Charlie