17 april 2009

Öresund ut ur portföljen

Jag sålde mina Öresund-aktier för ett par dagar sedan för 82 SEK. Så här i efterhand borde jag ha avvaktat lite till, men det var svårt att veta att den positiva trenden skulle hålla i sig. Idag slutade Öresund på 85 SEK.

Anledningen till att jag sålde Öresund var till stor del beroende på en artikel i Veckans Affärer. Enligt tidningen handlas Öresund med en premie, dvs negativ substansrabatt eller annorlunda uttryckt att de innehav som finns i bolaget skulle kunna köpas billigare genom att direktäga dem. Att en investmentbolag handlas med en premie innebär alltså något förenklat att marknaden sätter stor tilltro till bolaget och att man tror att bolaget kan överträffa börsen, medan en substansrabatt innebär det motsatta. En annan viktig parameter som man bör titta på när man bedömer ett investmentbolag är belåningsgrad. Öresund är inte belånade utan sitter på en liten kassa, vilket är bra i dessa tider. Investor, som är mitt favoritinvestmentbolag, handlas med stor substansrabatt för tillfället och sitter på en stor kassa.

Naturligtvis finns det mycket mer än substansrabatt och belåningsgrad som spelar in när man skall bedöma om ett investmentbolag är en bra investering. En viktig och ganska självklar aspekt som man bör ta med i bedömningen är vilka innehav som finns och ledningens förmåga att göra bra affärer. Ratos har exempelvis visat att de kan göra bra affärer och handlas delvis på grund av detta med en premie.

Jag tror egentligen att Öresund kan vara ett bra innehav, men jag tror att det finns andra som är bättre för tillfället. Det är möjligt att jag trycker in pengarna som jag fick loss från försäljningen till att köpa på mig fler aktier i något av de befintliga innehaven, alternativt så köper jag lite aktier i Kinnevik. Anledningen till att Kinnevik känns intressant är för att de dels handlas med substansrabatt (i mina ögon känns substansrabatt som en ganska viktig parameter) och för att det finns intressanta innehav i portföljen med exponering mot öst. Jag tänker närmast på Millicom, Tele2 och Black Earth Farming. Vi får se hur det blir.

I och med försäljningen så realiserade jag en förlust, vilket gör att jag bör realisera lite vinster under året så att jag inte går miste om kvittningsmöjligheten. Just nu ligger jag ganska bra till med mina XACT BULL (+14%), vilket gör att jag så smått funderar på att realisera en vinst i innehavet. XACT BULL har varit en riktig höjdare att äga den senaste tiden.

Mvh Charlie

Inga kommentarer: