25 april 2009

Stänk från rapportfloden

AXIS hoppade till ordentligt efter sin Q1-rapport. Jag försökte fiska upp några aktier dagarna innan runt 55 SEK, men fick tyvärr inga. Efter rapporten, som var bättre än väntat bland annat på grund av valutaeffekter, stack kursen upp till över 70 SEK, en nätt uppgång på ungefär 25%, vilket var vad jag hade hoppats på. (Se även det tidigare inlägget "Uppföljning XACT BULL" från den 19 april)
Swedbank levererade en usel rapport, men kursen stack inte ned särskilt mycket. Det mesta eländet var förmodligen redan inprisat. En intressant iakttagelse är att den svenska marknaden går bra, vilket ger förhoppningar om att de troligtvis kommande jättelika kreditförlusterna i Baltikum kan klaras av. Om man vill vara lite cynisk kan man säga att svenska bankkunder får betala för "städningen" i Baltikum, medan bankens ägare och direktörer fick vara med på "festen". När det gick bra i Baltikum betalades nämligen en hel del ut som utdelning till aktieägarna och inte försumbara summor betalades ut i form av bonusar, nu när verksamheten blöder i Baltikum används pengar intjänade i den svenska verksamheten för att hålla företaget undan konkurs.

Rodney Alfvén, som för övrigt "lurade" mig att köpa på mig bankaktier precis innan de föll handlöst, rekommenderar Handelsbanken baserat på att de inte är exponerade mot Baltikum och att svenska marknaden för närvarande, i alla fall av Swedbanks rapport att döma, verkar vara en bra marknad. Det känns som en ganska rimlig analys, men Handelsbanken har å andra sidan inte en skräpaktievärdering, vilket tyder på att många andra troligen gjort samma slutsats och att kursen anpassat sig efter detta. Hur som helst, jag tror ändå att Handelsbanken kan komma att överraska. Jag kanske lyssnar på Rodney trots allt. (Förresten vad gäller "lurandet" så känner jag mig inte lurad på något sätt. Var och en står för sina beslut. Rodney är intressant att lyssna på.)

Volvo kom också in med en rapport, som var katastofal. Ingen köper lastbilar och företaget blöder. Trots att rapporten var katastrofal så stack inte kursen ned i princip alls. Företaget har alltså en katastrofvärdering på börsen. Jag är lite sugen på att köpa Volvo faktiskt. Anledningen kan tyckas banal, men jag tror att det successivt byggs upp en efterfrågan på lastbilar, bussar och annat som Volvo säljer och förhoppningsvis kommer en ganska stor efterfrågan att uppstå när väl företag väljer att satsa igen. Förr eller senare måste rimligtvis lastbilar bytas ut. Om Volvo trippar ner ett par snäpp, säg till 45-50 SEK så tror jag att det kan vara en ganska intressant värdering.

Sist men inte minst skulle jag vilja visa lite XACT BULL-uppföljning. Mitt månadssparande i fonden har varit ganska bra faktiskt (även om, vilket många påpekar i kommentarerna, värdet urholkas av volatiliteten). I dagsläget ligger jag 17% plus, vilket är glädjande. Snart borde jag realisera en vinst av det så att jag kan städa ut lite ogräs i portföljen.


Mvh Charlie

Inga kommentarer: