27 augusti 2008

Bud på Broström

Jag läste precis att det kommit ett bud på rederiföretaget Broström. Budet är på 57 SEK och är alltså några kronor över vad Broström stod i innan budet kom. En siffra som jag såg var att budpremien var 10% när budet lades.

Eftersom jag är aktieägare i Broström så kommer jag naturligtvis att påverkas av budet. Eftersom ledningen ställer sig bakom budet så tror att det kommer att gå igenom och i så fall kommer jag att göra en förlust. Min snittkurs ligger på 67 SEK. Det är alltså med blandade känslor som jag tar emot budet.

Budgivaren är förresten ett dotterbolag till Maersk, ett stort danskt företag som bland annat har stor rederiverksamhet. Förmodligen gör de en bra affär och ser Broström som en intressant affär på lång sikt. Det är ingen hemlighet att börsen är förhållandevis kortsiktig och det kan naturligtvis öppna upp möjligheter för en långsiktig aktör att köpa ut ett för tillfället nertryckt företag från börsen.

Om man utgår från att budet går igenom så kommer detta att innebära att jag realiserar en förlust. Det är inte en jättestor förlust, men efter att ha realiserat denna kommer jag att ha en samlad realisationsförlust, vilket inte är bra eftersom jag då missar möjligheten att kvitta en reavinst mot en reaförlust. Jag skall komma ihåg detta och se till att realisera en vinst innan året är slut.

Budet på Gunnebo Industrier har gått igenom vad jag har förstått och jag kommer förmodligen snart att få loss mina pengar. Budet på Gunnebo Industrier gjorde att jag fick en liten vinst, men framförallt fick jag loss pengar. Frågan är om man skall återinvestera samtliga pangar direkt eller om man skall avvakta lite. Vad tror ni? Är det läge att vara på börsen?

En annan fundering förresten är om det kommer att komma fler bud nu i och med att kurserna är pressade. Det finns en hel del bolag som är ganska lågt värderade om man tittar på nyckeltal. Finns det några uppköpskandidater?

mvh Charlie

Inga kommentarer: