Konjunkturinstitutet presenterade idag en rapport som, om jag uppfattade allt rätt, menade att en räntehöjning skulle innebära att Sverige hamnar i en lågkonjunktur. Deras förslag var därför att Riksbanken inte skulle höja räntan. En hel del andra experter är av samma uppfattning. Jag håller inte med.
Anledningen till att jag inte håller med är framförallt att inflationen är för hög för att inte höja räntan. Om inte räntan höjs kommer detta att troligtvis att innebära att inflationen fortsätter att skena till någras lycka och andras olycka. De lyckliga är de som har stora lån som äts upp av inflationen. De olyckliga är de som har pengar på banken. Med dagens inflation, som är något över 4%, så finns det faktiskt inget bankkonto i Sverige som gör att pengarna behåller sitt värde. (Eftersom man skattar 30% på räntevinster skall man ha en inlåningsränta på ungefär 6% för att hålla jämna steg med inflationen.)
Ett argument som inte helt sällan dyker upp är att inflationen inte kommer från Sverige utan från andra länder och att en räntehöjning därmed inte får önskad effekt. Detta argument är inget bra argument av två anledningar. För det första för att Sverige är ett litet pytteland och det är väldigt sällan, för att inte säga aldrig, så att vi själva ger upphov till inflationen i vårt land, varken denna gång eller någon annan gång.
Den andra anledningen är att en höjd ränta visst får effekt. Om den svenska styrräntan höjs innebär detta att svenska kronor blir mer intressanta. Anledningen till att svenska kronor blir mer intressanta är att det blir mer intressant att ha pengar i Sverige eftersom räntan är högre här. Om svenska kronor blir mer intressanta stärks naturligtvis den svenska valutan, vilket bland annat får till effekt att man får betala färre svenska kronor för ett fat olja. Slutsatsen är alltså att en svensk räntehöjning visst har effekt även om inflationsorsaken inte har uppkommit i Sverige.
Det är också viktigt att komma ihåg att det finns mängder av intressen i Riksbankens agerande. Banker har höjt räntan för att Riksbanken har indikerat att det har för avsikt att höja räntan. Om Riksbanken nu inte skulle höja räntan skulle denna höjning helt och hållet gå i bankernas ficka, vilket naturligtvis bankerna inte haft något emot. Även kreditförlusterna minskar för bankernas del om räntan hålls låg. Även aktieägare har intresse av att det inte blir en räntehöjning. Om räntan höjs blir det mindre intressant att investera i aktier, helt enkelt eftersom den riskfria avkastningen ökar.
Ett annat sätt att se det är att Riksbanken har ett enda mål, nämligen att hålla inflationen nere på 2%. Detta mål är inte uppfyllt på långa vägar idag och det finns av den anledningen bara en vettig lösning, nämligen att höja. Om det skulle visa sig att inflationen skulle falla som en sten, vilket inte är helt sannolikt, så kan Riksbanken i ett sådant fall sänka räntan då. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att en ränta på 4,5 - 5 % inte är historiskt sett högt. Dessa räntenivåer måste man räkna med om man tar lån på lång sikt.
Om det nu är så att man inte höjer räntan så tror jag att man gör ett stort misstag. Det är naturligtvis ett tufft beslut och det kommer kanske att göra lite ont, men det är viktigt att ekonomin får rätsida så snart som möjligt. Jag kommer inte att gilla ett argument som säger att man inte bara kan se på inflationen.
Faktum är att jag för länge sedan skrev ett inlägg här på bloggen om att jag tyckte att man skulle höja redan innan inflationen över 2%. Anledningen till att jag tyckte att man skulle höja räntan då var att oljepriset steg precis som bostadspriserna. Det fanns med andra ord en bra grogrund för ökad inflation, vilket Riksbanken visste, men deras uppgift var då som nu att hålla inflationen i schack.
mvh Charlie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar