11 augusti 2008

AXIS -aktierna sålda till fördel för påfyllning av Skanska

Min köporder på 73 SEK på AXIS gick igenom och jag blev med andra ord ägare till ett antal AXIS-aktier, dock inte en helt lycklig sådan. Jag tror fortfarande på AXIS. Det finns en underliggande marknad och allt tyder på att denna marknad kommer att växa, men det finns också orosmoln. Läs gärna mitt inlägg om AXIS som jag skrev tidigare denna månad för mer tankar om dessa orosmoln.

En annan anledning till att jag sålde AXIS är helt enkelt att andra aktier känns mer prisvärda för tillfället. AXIS är i mitt tycke inte billig för tillfället, därmed inte sagt att det kan vara en bra investering ändå.

Eftersom jag inte riktigt trodde på AXIS så sålde jag för 74,25 SEK. Affären gick igenom den 6 augusti, d.v.s endast två dagar efter köpet av dessa. Två dagar senare, d.v.s. den 8 augusti, gick en köporder på Skanska igenom, närmare bestämt en köporder på 86 SEK.

Anledningen till att jag köpte Skanska är att jag tror att marknaden har värderat Skanska lite väl lågt. Bostadsmarknader runt om i världen viker och konjunkturen pekar i fel riktning, men detta tror jag att Skanska kan stå emot ganska bra, i alla fall bättre än vad marknaden tror. Jag tror att andra byggbolag kan drabbas värre än Skanska av en vikande bostadsmarknad. Anledningen till detta är att Skanska inte är fullt lika exponerad mot bostadsmarknaden som många av de andra byggbolagen på börsen, i alla fall enligt den information som jag har.

Det har gått några dagar sedan jag köpte Skanska och sålde AXIS. Båda har utvecklats väl den senaste tiden, i likhet med de flesta bolag på börsen. AXIS står idag (13 augusti) på 80,75 SEK och Skanska står på 89 SEK. Naturligtvis hade det, sett ur denna korta tidsperiod, varit bättre att behålla AXIS-aktierna, men så kan det vara i ett kort perspektiv. Jag har tagit mitt beslut och jag står fast vid det tills vidare.

Sett överlag så har det gått bra de senaste dagarna i portföljen. För intresserade läsare så kan man enkelt se hur det har gått för de olika aktierna genom att klicka på länkarna i högerspalten.

Kommentera gärna!

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Känns som du hattar ganska mycket hit och dit med köpen som jag trodde var långsiktiga?
Naturligtvis säljer man även äktier där men målsättningen med långsiktigt ägande är ju att sälja av när aktiekursen står i topp (eller nära denna) och sedan köpa in sig typ nu eller snart på lägre nivå samt att plocka hem höga direktavkastningarna genom åren av ägande...för en aktie bör man äga minst 2 år gärna betydligt längre. Allt annat är trejdande emligt mig.
:-)

mvh
tlwc

Charlie sa...

Hej!

I detta fall sålde jag AXIS för att istället köpa Skanska. Det var en enkel omplacering av en ny insättning som pumpats in i aktieportföljen. Det kanske inte framgick av inlägget. Målsättningen var alltså inte att göra en snabb vinst på AXIS, utan att omplacera pengar från en aktie till en annan. Skanska känns helt enkelt med dagens värderingar, i mina ögon, som en bättre investering än AXIS. Jag kan mycket väl ha fel och jag kommer kanske att köpa AXIS vid ett senare tillfälle, men denna senaste bunte pengar har jag valt att satsa på Skanska eftersom jag, efter lite irrvägar, kommit fram till att detta är den bästa investeringen för tillfället och med hänsyn taget till de övriga aktier i min portfölj.

Jag har heller egentligen inget mål att vara långsiktig. Trading är inget negativt för mig. Anledningen till att de flesta aktierna i portfölje har en investeringshorisont på 12-24 månader eller längre är för att kortsiktig handel tar för mycket tid enligt min erfarenhet och just nu har jag inte den tiden.

mvh Charlie