23 juni 2008

Funderingar kring oljepriset

I dagens Svenska dagbladet fanns en intressant artikel som handlade om oljepriset. Det intressanta i artikeln var först och främst att oljepriset har stigit ungefär från 55 USD/fat till runt 140 USD/fat på lite mer än ett och ett halvt år (från 1 januari 2007 till idag). Dollarn har under denna period rört sig mellan 7 och 6 SEK. Det finns alltså en valutaeffekt, men den är liten i sammanhanget.

En annan intressant sak som artikeln tog upp är att spekulationer i råvaror har ökat kraftigt de senaste åren. År 2003 var ungefär 13 miljarder dollar investerade i indexfonder knutna till råvarupriser jämfört med idag då hela 260 miljarder dollar är knutna till denna typ av indexfonder. Intressant. Detta är naturligtvis inte något bevis för att dagens höga bensinpris är en spekulationsbubbla, men det ger en viss antydan om att det kan finnas inslag av spekulation. Om dagens höga oljepris är en spekulationsbubbla så kommer denna, förr eller senare, att spricka, vilket kommer att leda till att de ekonomiska framtidsutsikter kommer att te sig klart mycket ljusare.

Om det däremot är så att oljan verkligen håller på att ta slut (och att den håller på att ta slut så pass mycket att det motiverar en prisdubbling på ett och ett halvt år) så är det mycket allvarligare. Samhället och ekonomin bygger på tillgång på olja och om denna tillgång stryps kommer det på inget sätt att handla om en lågkonjunktur i dess vanliga mening utan en omställning till ett helt nytt samhälle. En sådan omställning kommer att ta tid.

Jag tror att dagens oljepris är omotiverat högt och att det kommer att sjunka. Det finns starka intressen som gärna ser ett högt oljepris och jag tror att det förekommer tjuvknep för att hålla priset uppe. Omfattningen på spekulationen är jättesvår att ha en uppfattning om, men att tillgång och efterfrågan endast styr priset är nog inte hela sanningen. Min profetia är alltså att oljepriset inte kommer att fortsätta upp i skyn och att börsen kommer att lugna ner sig av detta faktum. Det är också viktigt att komma ihåg att ett högt oljepris ganska nära hänger samman med inflationen i Sverige (oljepris styr bensinpris, matpriser eftersom mat fraktas, mm), vilket gör att ett sänkt oljepris kommer att dämpa inflationen, vilket i sin tur kommer att ge Riksbanken möjlighet att låta bli att höja räntan.

Länk till artikeln

Kommentera gärna!

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant det där med oljebubblan. Vilka alternativ har man som småsparare om man tror att oljepriset kommer falla och vill spekulera i just fallande olje/råvarupriset?

Charlie sa...

Hej!

Man kan säkerligen köpa någon form av säljoptioner som är kopplade till oljepriset (dvs en möjlighet att vid ett visst datum sälja olja till ett försbestämt pris) eller säljterminer kopplade till oljepriset (dvs ett avtal om att sälja olja till ett försbestämt pris). Skillnaden mellan de båda är att man som mest kan förlora kostnaden för optionen i det första fallet (om man kan sälja till ett högre pris så skippar man helt enkelt att utnyttja möjligheten), medan man kan förlora hur mycket som helst i fallet med terminer. Var man handlar med sådana instrument vet jag inte riktigt. Är det någon annan som vet?

Jag tror att de flesta värdepapperna kommer att ticka upp ganska rejält om oljepriset faller och därför är det i mitt tycke en ganska bra idé att köpa aktier om man tror att det är en oljebubbla. Annorlunda uttryckt så tror jag att oljepriset tryckt ned de flesta aktierna eftersom ett högt oljepris påverkar de flesta branscher negativt.

Några av favoritaktier är för tillfället SCA, Handelsbanken och AXIS. Ett lite mer riskfyllt alternativ som jag fyllde på med idag är Readsoft.

mvh Charlie

Anonym sa...

Hej Charlie, jag tror inte på en peakoil men jag tror på en omfördelning av marknaden och att dem måste komma på ett sätt att utvinna olja billigt, för närvarande så är det bara i mellanöstern man kan utvinna olja relativt billigt, på dem andra ställena i världen är det lite dyrare eller kraftigt dyrare. så fort man har hittat ett bra sätt att plocka upp det svarta guldet till ett billigare pris så får vi också en sänkning, jag tror som du skriver på en bubbla, jag tror att minst 20 procent av priset är spekulationshöjande, skrämsel av vad som händer mellan Iran och Israel plus ryssaska mediatränade folk som pressar upp priset till fördel för ryska staten.

Mvh www.metrobloggen.se/kapitalist