04 januari 2024

Dustin, Arla Plast, Calliditas: Ommöbleringar

Sedan sist så har det hänt lite i portföljen. Jag har köpt på mig en del Dustin-aktier på ganska lösa grunder är jag rädd. Efter att ha hört att Peter Benson håller på att sälja sina aktier (hört i Börspodden) så blev jag faktiskt lite fundersam. (Det är tyvärr sant. Jag önskar att jag var mer säker på min sak, men så är det tyvärr inte.) Det jag är lite, eller kanske t o m ganska mycket, fundersam över är hur den finansiella ställningen egentligen ser ut efter nyemissionen och om kapitalanskaffningen kanske inte är den vändpunkt som jag trodde att det var utan en dödsryckning på vägen nedåt. Det kanske också är så att marknaden inte alls kommer att vända utan att det kommer att vara fortsatt tufft. Man kan också fundera på om Dustin kommer att ha den starka position som man har. Man kanske kommer att vara mindre relevant framöver. Jag vet inte om det är så, men det kan inte uteslutas. Det är ett svårt case tycker jag. Man har en bra, välfungerande verksamhet och man säljer mycket (hög omsättning sett till börsvärdet), men det är inte säkert på något sätt. Jag har räknat lite grann, men jag känner mig osäker. Det är möjligt att jag ser likheter med XXL och att det handlar om att jag har blivit lite bränd från mina snedsteg med XXL. Sannolikt ska jag minska lite och fundera lite kring det hela.

Calliditas är ett annat innehav som jag har ökat i igen. Egentligen är Calliditas den typ av bolag som jag har bestämt mig för att inte äga. Det är biotech och det är ingenting som jag egentligen förstår. Jag har lärt mig en del under resan med Camurus (som f ö fortfarande pågår) och en av de främsta sakerna som jag har lärt mig är att det kan hända saker som man inte visste kunde hända (t ex villkorade FDA-godkännande pga att det redan godkänts liknande) och att det tar längre tid än man tror. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är som får mig att tveka med Calliditas, men jag tror att det kan finnas hinder på vägen. Man kan resonera att det finns utrymme för en hel del hinder och att det kan vara värt det i alla fall. Det återstår att se, men jag kommer nog att minska min position även i Calliditas. Jag tycker att det är tillräckligt spännande för att vara med på ett hörn, men jag har kanske blivit lite väl insprirerad. Eventuellt.

Arla Plast har jag förresten helt lämnat.   

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ligger själv ganska tungt i Dustin och tror att de kommer att kunna värka fram ett anständigt resultat ur sina höga omsättning i sinom tid.
Har också ett innehav i XXL som idag fick ordentligt med luft under vingarna! Hur ser du på XXL nuförtiden? Tycker själv att det känns lite bättre än i höstas och att det också verkar vara mera folk i butiken här i stan. Kanske kan de gynnas av att det har varit en ordentlig vinter på många håll i år?

Charlie sa...

Jag tror att du kan få rätt. Det ska bli intressant att se kvartalsrapporten. Att de inte följer gängse kvartalsperioder får mig (nästan) att fundera på att kasta ut innehavet, men det är kanske inte melodin för solid aktieanalys. Jag ska lyssna in på kvartalspresentationen. Förhoppningsvis så kommer ledningen att presentera både kvartalet och framtiden på ett sätt så att man förstår vari utmaningarna ligger. Med lite tur kan det komma lite initierade frågor också så att man får en bra bild av hur de som följer bolaget noga tänker kring det hela.