30 mars 2021

XXL: Studiebesök

Jag var i en XXL-butik för ett par dagar sedan. Det senaste åren så har mina besök i butiker varit väldigt få, vilket jag antar är sant för de allra flesta. Det finns ingen XXL-butik precis där jag bor så det fick bli en liten utflykt för att få mitt lilla inköp fixat. Överlag så tycker jag att XXL-butiker är roliga att gå in i och för min del så beror det på utbudet. Det går att hitta det mesta inom sport och fritid skulle jag vilja påstå. Prismässigt så tycker jag att man ligger ganska bra också.

Min hypotes att XXL har en fördel jämfört med Intersport, Stadium, Team Sportia m fl på grund av de större butikerna tror jag med andra ord stämmer. Att utvecklingen går mot större butiker tycker jag verkar vara en generell trend. Inom dagligvaruhandeln så tycker jag att det verkar vara en tydlig trend mot större butiker, t ex tycker jag att det verkar startas fler och fler ICA Maxi. Det kan vara fel, men det är vad jag tror.

Jag gillar att hitta missförstådda bolag eller bolag på annat sätt anses ointressanta av det stora flertalet. Bolagen skall helst ha en ledning, framförallt VD, som jag tycker verkar vara en person som både har en tydlig plan och som är handlingskraftig. Pål Wibe, f d VD på Europris, tror jag är en sådan person. Jag baserar mitt antagande på ganska lösa grunder, men det som jag har läst tycker jag känns bra. Storägaren Altor tycker jag också är en positiv indikator. Att även Odin Fonder finns i ägarledet tycker jag också är ett bra tecken, men det är framförallt Altor som jag gillar i ägarledet.

De senaste dagarna så har jag försökt få en så bra bild som jag kan av hur läget ser ut inför Q1-rapporten. Sannolikt så kommer nedstängningen i Norge att ha stor inverkan på resultatet, men jag tror att eventuellt att det kan komma en positiv överraskning när det kommer till hur e-handeln kan kompensera för de nedstängda butikerna. Jag har läst kommentarer om att en del av den permitterade butikspersonalen har fått bli inkallade för att hjälpa till med e-handeln och, om uppgifterna jag läst är rätt, så har man även varit offensiva och erbjudit fri frakt för att locka kunder till e-handelalternativet. Jag tror faktiskt att Q1 kommer att vara helt OK sett till butiksnedstängningarna.

Eftersom Q1 2020 till stor del inte var påverkad av Corona så är jämförelsesiffrorna förhållandevis svåra sett till marknadsförutsättningarna, men jag tror att även i detta fall att det finns möjlighet till positiv överraskning. Den senaste kvartalsrapporten tycker jag ger en bild av att man har ganska bra koll på läget, vilket innebär att man tar marknadsandelar och att man inte blir sittande med mängder av osålda varor eller att man på annat sätt hamnar i ofördelaktiga situationer. Det kan vara fel, men det är vad jag tror.

På många sätt så tror jag att Q1-rapporten kan vara en rapport som har ganska stor betydelse för synen på bolaget framöver. Om det visar sig att Q1 blir bra så tror jag att en och annan analytiker kommer att våga vrida upp estimaten med högre riktkurser som effekt, och jag tror även att allt fler kommer att tycka att det ser intressant ut. XXL lider fortfarande av en del gamla fadäser. Många som inte följer bolaget nära, men som är allmänt börsintresserade (som jag umgås med) brukar säga någonting i stil med "ja, fast de har väl en hel del problem med stora lager och det har väl även varit en del tjafs med deras VD". Kanske kommer den bilden att ändras i samband med Q1-rapporten. Vi får se.

Det är lite lurigt med ett bolag som XXL som kan stå inför ett skifte. 2021 kan vara ett år när mycket faller på plats för bolaget, men det är på inget sätt säkert. Jag har lite självförtroende för tillfället efter att Byggmax pinnat upp och efter att jag inte helt sålt bort mig i Scandic Hotels, och det kan vara dumt när det kommer till aktiehandel. Jag inser själv att det kan vara så att jag ser saker som jag vill se i XXL och det är absolut så att det är svårt att se pengar stå vid sidlinjen när man tycker att det finns ett köpläge. 

När jag rannsakar mig själv så kan jag dock inte komma ifrån att det finns ganska mycket som talar för att Q1 kommer att vara ganska bra. Januari startade bra och vintervädret bör ha gynnat även under februari och i alla fall till viss del under mars. Det har varit ganska hög aktivitet i svenska fjällen och jag antar att det även varit en hel del skidåkning i Norge och Finland. Österrike står inför spännande tider och det kommer sannolikt att kunna lyfta omsättningen kommande år. Arbetet som initierats för att bli mer effektiv verkar gå bra, i alla fall så som jag läser Q4-rapporten, vilket bör leda till att vinsterna framöver blir hyggliga. E-handeln verkar rulla på riktigt bra om man skall tro januarisiffrorna. Jag tror också att kombinationen av ett 2019 som visade minskad omsättning och ett 2020 som sänktes av Corona har gjort att bolaget av många tolkas som ett dåligt case. Det är möjligt att det är rätt, men jag tror det omvända.

När jag har räknat och funderat så har jag kommit fram till att 23-24 NOK kan vara en kurs som kan nås under 2021, dvs inom 9 månader. Om det skulle visa sig att Q1 inte alls infriar mina förväntningar så kommer jag sannolikt att tänka om och om jag inte lämnar helt så kommer jag i alla fall att minska rejält. Det ska bli intressant att se om jag har resonerat rätt eller om det blir ett bakslag när Q1-rapporten presenteras. 

Inga kommentarer: