13 mars 2021

Duni: ESG-ryck uppåt?

När jag började intressera mig för ekonomi, sparande, aktiehandel mm, vilket ungefär sammanföll med min tid på universitetet, så var det rätta svaret när det kom till hur man skulle investera - månadssparande i indexfonder. Om man inte förstod att det var det riktiga svaret så var man antingen en dåre som snabbt skulle få erfara att man inte var smartare än marknaden som helhet eller så var man helt enkelt en stackare som inte förstod. Det jag egentligen alltid har haft med mig är egentligen två saker. För det första, marknadens reaktioner står inte i proportion till vad som faktiskt händer och sker. För det andra, marknaden är inte effektiv utan det finns olika former av mekanismer som gör att priset på en aktie inte vid varje tillfälle återspeglar ett korrekt bolagsvärde. Jag tror att de flesta som är intresserade av aktier håller med om att det finns en möjlighet till överavkastning om man är påläst. Om man inte tror det så bör man syssla med något annat som jag ser det för i så fall är tiden som man lägger bortkastad tid.

En sak som jag tycker snedvrider aktiekurser är alla indexfonder. De senaste åren så har jag hört allt fler som sagt att det finns en risk med alla indexfonder att aktier som ingår i index värderas orimligt högt. Senast jag hörde någon uttala sig i denna riktning var Harald Mix när han intervjuades i Affärsvärldens podd. I takt med att allt fler blivit varse att det tas ut höga avgifter för vad som sägs vara aktivt förvaltade så har datorkontrollerade indexfonder blivit alltmer populära. Det är en rimlig utveckling, men som med mycket annat så blir det sällan lagom. Jag tror att pendeln kan ha gått över för långt och jag tror att det idag kan vara en idé att lägga pengar i en aktivt förvaltad fond istället för en indexfond. Naturligtvis behöver det inte vara antingen eller, och naturligtvis är inte alla aktivt förvaltade fonder bra, men jag tror att alla indexfondsfundamentalister faktiskt hade mått bra av att läsa lite artiklar som inte enbart lovordar indexfonderna och deras framtid.

Även om jag tycker att indexfonder kan ha haft sin storhetstid så tror jag att de kommer att finnas kvar länge, om inte annat för att mycket pensionskapital är ganska trögrörligt och många indexfondssparare inte är särskilt aktiva (vilket så klart inte behöver vara fel). Det jag tror är att många indexfonder kommer att bli hållbara indexfonder, om det inte redan är fallet, och det kommer sannolikt att elda på aktiekurserna i vissa bolag som kan anses vara hållbara. Två aktier av de som jag tittar på som jag tror eventuellt skulle kunna få ett ökat inflöde från indexfonder pga av att de värderas högre (och på så sätt kommer med i index) och som skulle kunna få en förbättrad hållbarhetsprofil är Husqvarna och Duni. Husqvarna verkar ha lyft sitt miljö- och hållbarhetsarbete ett par snäpp de senaste åren och jag tror att kommande innovationer från bolaget kommer att vara väldigt mycket i linje med både miljö och hållbarhet. Denna profilering i kombination med fin vinst- och omsättningstillväxt tror jag kan ge en fin grogrund för framtida positiv kursutveckling.

Duni är idag ett bolag som är nere i brygga efter pandemin och restaurangsvälten som pågått nu i ungefär ett år. Det kommer med all sannolikhet att bli bättre för Duni framöver och jag tror att restaurangbesöken kommer att öka när väl vaccinationen är avklarad. Det finns de som skriver att det räcker med att ett fåtal en del av arbetsstyrkan jobbar hemma en eller ett par dagar i veckan för att det skall göra stor skillnad för restauranger, framförallt lunchrestauranger. Det man missar i ett sådant resonemang är att även om man arbetar hemma så kan det vara så att man vill gå ut och äta lunch. Man kanske visst äter lunch, men inte på samma restaurang som man brukar. Även om jag tycker att resonemanget med att hemarbete är dåligt för restaurangnäringen lätt blir en s k first level thinking så tror jag som de flesta att det sannolikt kommer att bli en minskning, fast kanske inte så mycket som andra tror. Det finns nämligen flera parallella trender och en trend som pågår och har pågått en tid är att det finns fler och fler ensamhushåll. Att laga mat till sig själv och sitta själv och äta kan vara OK ibland, men de flesta tror jag vill ha sällskap emellanåt. Jag tror att ensamhushåll nyttjar restauranger mer än andra typer av hushåll och jag tror att denna trend kommer att hålla i sig. 

En annan trend som är intressant och som jag tror är väldigt stark är att alltfler väljer att äta vegetariskt. Det tror jag är bra för Duni. Det är möjligt att det är långsökt, men det får det väl vara i så fall. Anledningen till att jag tror att det är bra för Duni är för att det kostar mindre, till och med ganska mycket mindre, med vegetarisk kost jämfört med animalisk kost. En take-away-restaurang som bara säljer vegetariskt kan med andra ord ha bättre lönsamhet än en motsvarande som inte kör vegetariskt. Eftersom många vill äta vegetariskt så tror jag att det kan lyfta efterfrågan på restaurangmat. Det kan vara långsökt, men det är vad jag tror.

Att Duni är så tydliga med att man nu har två affärsområden - Duni och Biopak - tycker jag luktar framtida särnotering lång väg. Det är kanske också fel, men det är vad jag tror. Det kommer nog att dröja ett tag, men om det visar sig att Biopak går bra så tror jag att de båda affärsområdena kommer att bli separata bolag tids nog.

Jag har inga Duni i portföljen, men det kommer nog att bli några sådana inom inte alltför lång tid. En annan aktie som jag funderar på är Telia. Vad gäller Telia så kommer det nog bara att bli en parkeringsplats till dess att jag hittar något mer intressant, men hur jag väljer att göra är inte riktigt bestämt. Husqvarna och Telia finns redan i portföljen, men inte som några tunga innehav. 

Inga kommentarer: