08 mars 2021

XXL: Ökat efter dagens nedgång

Idag så ökade jag i XXL. Det var lite av ett tillfälle som uppstod och jag slog till. Jag har, som jag har skrivit tidigare, en hypotes att Q1 kommer att bli ganska bra och jag tror att det kan vara ganska OK att köpa under 19 NOK. Det är möjligt att det är fel, men det är så som jag resonerar. Det ska tilläggas att jag sitter med en hel del orealiserade vinster i Byggmax i min depå så jag ser det som att jag har rabatt på risk i och med möjlighet till kvittning.


Om man tittar på hur det ser i Google Trends, när man tittar på Sverige, så ser det ut enligt ovan. Det är väldigt vanskligt att lita för mycket på Google Trends, men jag tycker att det är intressant och jag väljer att titta lite på det för att jag tycker att det kan vara en indikation bland många. Det man skall säga kring XXL är att det varit en del skriverier kring VD-byten och liknande, vilket påverkar sökningarna en del. Det finns med andra ord gott om felkällor.

Om man tittar på Norge ser det ut enligt nedan:

Och slutligen Finland: 

Jag tror att XXL satsar en hel del på att ta marknadsandelar för närvarande och jag tror att man försöker utnyttja att en del av konkurrenterna inte är på topp efter Corona. Det är förvisso inte heller XXL, men jag tror att man inte ligger riktigt lika illa till som många andra inom samma segment. Om man tittar på graferna ovan så tycker jag inte att det finns någonting som direkt antyder att jag har fel (och inte så mycket som tyder på att jag har rätt heller i och för sig). Det i kombination med att januari var riktigt bra för bolaget gör att jag tycker att det bör finnas förutsättningar för att Q1 kan vara bra (och det kan jag ha sagt tidigare).

Q1-rapporten kommer om 1,5 månad ungefär. Det kan nog fortsätta att gå ner ett tag till med tanke på att det sannolikt inte kommer att komma så mycket nyheter innan rapporten eftersom jag misstänker att det snart är en tyst period. Det verkar vara ett ganska hårt säljtryck och det började efter att Q1-rapporten släpptes så jag misstänker att det kan vara en större ägare som inte kan sälja hur som helst. Det kan vara helt fel, men jag tycker att tappet efter Q1-rapporten inte känns fullt logiskt. Jag tror att det kan vara en större ägare som vill minska eller helt lämna och jag tror att tillfället att minska uppstod efter Q1-rapporten. Med andra ord så tror jag att aktien är översåld för tillfället. Det kan så klart vara fel och det kan så klart även vara ett sätt för mig att få saker och ting att vara så som jag vill att de ska vara. Det återstår att se, men jag är beredd på att jag kan ha fel.

Det som faktiskt lite grann får mig att tveka är att jag är lite fundersam över caset på lång sikt och det är så klart inte bra. Det finns en liten gnagande oro över om XXL kommer att vara relevanta i ett långt perspektiv. Sannolikt kommer det under lång tid framöver att finnas fysiska sportbutiker och jag tror att XXL kan vara en av dem som överlever, men att verka på en minskande marknad är inte enkelt. Det som jag tror på är kombinationen av att ha ett stort utbud, vilket stora lokaler medger, och kombinera detta med bra e-handel. Det finns med andra ord förutsättningar för att XXL skall kunna utvecklas på ett positivt sätt långsiktigt, men jag känner mig inte helt övertygad. Det är självklart inte bra att man tvekar på lång sikt, men tyvärr är det så.

Inga kommentarer: