14 september 2020

Scandic Hotels: Idag har jag funderat en del

Idag så har jag funderat en del kring mitt största innehav - Scandic Hotels. En ganska viktig del bland mina antaganden är att pandemin håller på att avta och att samhället snart skall öppnas upp igen. Det kan så klart vara fel och det är jag beredd på att ta. Det finns väldigt mycket information tillgänglig som pekar åt båda den ena och den andra riktningen, men i stort så tycker jag att mycket pekar på att vi har varit igenom det värsta. Nedan finns en video som jag tyckte var intressant:


Man kan ju så klart tänka att om det är så att pandemin håller på att ebba ut och man känner sig ganska säker på det och om man inte tror att samhället kommer att se radikalt annorlunda ut efter pandemin så finns det inte någon direkt anledning att tvivla eller fundera kring om Scandic är en klok investering eller inte. Det jag tycker att jag själv har glömt i analysen är att det handlar inte bara om fakta utan om hur man reagerar på fakta. Jag tror nämligen inte att regeringen kommer att ändra riktlinjerna utan kommer att vänta till dess att något annat land väljer att gå före. Man har fått tillräckligt med skit för att inte följa flocken och det spelar egentligen ingen roll om det visar sig att Tegnell med kolleger hade rätt eller inte. Bilden av Sverige som ett oansvarigt land kommer hos vissa att stanna kvar oavsett om det med all fakta på bordet skulle visa sig vara fel. Nedstängningen kan med andra ord fortsätta och eftersom debatten är frikopplad från fakta så finns det ingenting som hindrar att man inför diverse märkliga restriktioner för att visa att man är ansvarstagande.

Tyvärr tror jag att nedstängningen skapar väldigt mycket oönskade sidoeffekter. Det finns en del larmrapporter om att många har tagit skada av att sitta hemma. Sverige är sannolikt inte lika drabbat som många andra länder, men jag tror att många har fått lida ganska mycket i Sverige. En sak som nämns i filmen och som jag tycker är extra tråkig är att det sannolikt kommer att vara en hel del cancerbesked som kommer att komma för sent på grund av att undersökningar har skjutits på framtiden. Det kommer att dröja ett tag innan den riktiga alternativkostnaden för Corona-nedstängningen kommer att kunna summeras och tyvärr känner jag mig ganska pessimistisk till det hela. Min gissning är att hanteringen av Corona-pandemin kommer att bli väldigt, väldigt kostsam både från folkälsoperspektiv och ekonomiskt perspektiv. Tyvärr tror jag inte heller - om det görs någon riktig summering över huvud taget - att denna summering kommer att ges något större utrymme. Det kommer att bli en trött debatt i linjär-TV där det kommer att sägas "man kan räkna på olika sätt".

Jag tror att många av de som väljer att stå vid sidlinjen och titta på Scandic tänker ungefär som jag gör ovan. Utvecklingen kan gå lite hur som helst och det är ingenting som tyder på att det snart kommer att gå över, dvs restriktionerna och inte pandemiutvecklingen (som inte är direkt kopplat till pandemiutvecklingen enligt mitt sätt att se). Det är med andra ord bäst att avvakta tror jag många tänker.

På många sätt så tycker jag att det väldigt rätt att sätta avvakta på Scandic och jag irriterar mig lite grann på att jag var så naiv i min analys av bolaget. Det kan mycket väl bli en bra resa i alla fall och jag ligger ungefär plus-minus noll, men det jag har lärt mig är att titta på statistik och använda den som grund för hur politiska beslut skall tas inte är ett vinnande koncept.

Sannolikt kommer jag att ligga kvar med alla mina aktier ett ganska bra tag för jag tycker inte att det finns så mycket som lockar. Allt känns dyrt.

2 kommentarer:

investerarfar sa...

På ett par år tror jag att scandic hotels blir bra. Det är ju inte så att de säljer deras hotell. Vid nästa sommar är jag övertygad om att coronafrossan är borta i de flesta länder med hjälp av vaccin och naturlig immunitet

Charlie sa...

Jag tror som du, men jag tror att det kommer att avspegla sig i kursen innan året är slut. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Förvisso har blankningarna ökat något, men jag tycker att det verkar som att en och annan fond så smått börjat köpa på sig aktier i Scandic. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Det ska bli intressant att se och jag håller det inte för helt otroligt att man kommer att kunna leverera lite bättre siffror i samband med Q3-rapporten än vad som ligger i korten. Sannolikt blir september en ganska dålig månad, men om man kan leverera en något mer positiv bild för sista kvartalet så tror jag att det kan få en positiv effekt på kursen.

Mitt investeringscase har tyvärr inte fallit ut riktigt som jag hoppades. Jag trodde att coronadödstalen skulle avta efter sommaren, vilket har varit fallet, men jag trodde att det skulle leda till att restriktionerna lättades, vilket inte har varit fallet. Det blir inte alltid som man tänkt sig och jag tror att förr eller senare så kommer hotellgästerna att komma tillbaka. Vi får se när det blir.