05 maj 2020

Scandic: Åter ett litet innehav

De senaste dagarna så har jag funderat en del på Scandic. Jag tror 38-39 SEK kan vara en ganska OK kurs att gå in på om man ser det på 2-3 års sikt. Det känns inte omöjligt att vi är uppe mot 60-80 SEK inom 2-3 år. Det är ingen snabb affär, men jag tror att det kan vara intressant. Jag äger idag ett ganska litet knippe och jag tror inte att jag kommer att gå in tungt. En anledning är att jag inte vet vad villkoren kommer att bli för nyemissionen och jag tror också att det finns risk för att det tar längre tid än vad många tror innan vi är tillbaka till det normala. Utöver de Corona-relaterade utmaningarna så gäller det att en del aktörer går under för att det hela skall bli intressant. Det låter hårt, men jag tror att det krävs för att det skall bli en bra affär. Om alla hotellaktörer överlever så finns det som jag ser det en risk att det blir ett för stort utbud under ganska många år framöver. Sannolikt kommer resandet att minska en del när tiderna blir tuffare och att halva svenska befolkningen har fått en crash course i videomöte kommer inte att gynna hotellindustrin. Det finns med andra ord en hel del utmaningar.

Det som talar för Scandic är att man har ett starkt varumärke. Det gäller att vara first in mind och jag tror att Scandic är en av de hotellkedjor som snabbast dyker upp i huvudet på folk när det är dags att boka hotell. Det är sannolikt möjligt att namnet ger en viss premie. En annan fördel är att det är ganska starka ägare bakom Scandic. Att man går in med en rejäl slant tyder på att man är beredda på att satsa och att man tror på bolaget. Sannolikt kommer inte alla bolag att "räddas" på samma sätt och jag tror att det är bra att denna nyemission ligger relativt tidigt tror jag kan vara en fördel. Man ska också komma ihåg att en hel del hotellkedjor inte finns på börsen och sannolikt kommer en del av dem att få det tuffare. Kanske kommer Scandic att köpa upp eller köpas upp under de kommande åren? Sannolikt kommer de tuffa tiderna att stöka om det en del på marknaden.

Tyvärr är Scandic ett case som liknar en del av de case som jag brukar hitta och allt som oftast så blir det flera akter av tragedi innan det bjuds på lite skönsång och glädje, och i en del fall som blir det bara jämna plågor, vilket mer eller mindre var fallet med mitt Telia-äventyr (som till viss del fortfarande pågår eftersom jag inte sålt allt).

Förutom Scandic så har jag handlat lite i Tobii. Det svänger rätt mycket så när aktien studsat upp ett par procent efter att jag köpt så har jag valt att ta en snabb liten vinst istället för att ligga kvar. Jag tror en del på Tobii, men jag är rädd att det kan bli kämpigt pga Corona. Risken är att man får ta in nya pengar och det kan sätta press på kursen.

Om det blir tillfälle så hade jag gärna ökat i Doro. Jag tycker att det är ett intressant case som jag skrivit om tidigare. Green Landscaping kanske även kan vara intresasnt att öka i, men jag tycker att det är svåranalyserat med alla förvärv. En aktie som jag läst om på sistone och som jag också tycker känns lite lockande är Ericsson.

Inga kommentarer: