23 maj 2020

Byggmax, Firefly: Minskning och nytt innehav

Igår så passade jag på att minska ytterligare i Byggmax. Innehavet ligger fortfarande runt 25% av totala portföljen så även efter mimskningen så ligger jag tungt i Byggmax. Sannolikt kommer jag att fortsätta att minska, men det får bli lite i taget.

Jag ligger ungefär 15% likvid och det är kanske inte hela världen. Det kommer att bli en ordentlig nyemission i Scandic som jag planerar att vara med på (villkoren kommer på måndag om jag är rättinformerad) och det är även en nyemission på gång i Green Landscaping som jag siktar att vara med på, dock är innehavet i Green ganska litet så det kommer inte att göra så stor skillnad. Scandic-nyemissionen räknar jag med kommer att göra att jag hoppar ner från 15 till 10%, ungefär. Det finns med andra ord lite utrymme om det dyker upp intressanta köptillfällen. Eftersom jag planerar att minska ytterligare i Byggmax så kommer det också att frigöras en del pengar via kommande Byggmax-minskningar.

Den senaste tiden så har jag funderat en del kring om det är sälj- eller köpläge generellt. Det är alltid svårt att veta och eftersom jag inte räknar med att behöva sälja aktier under lång tid framöver så kan det kanske kvitta i det stora hela, men om jag skall ge mig på en gissning så tror jag att det snarare är köpläge än säljläge. Svenska bolag har kanske klarat sig lite bättre än utländska konkurrenter, vilket skulle kunna ge en liten fördel framöver. Jag tror att vi har börjat att se slutet på pandemin, vilket - om det stämmer - kommer att göra att många av de riktigt pessimistiska scenariona inte kommer att förverkligas, vilket som effekt kan få en och annan att våga köpa aktier, vilket i sin tur gynnar börsen. Jag tror även att en del av de mest kreativa idéerna kring det nya normala kommer att komma på skam faktiskt. Fysiska möten kommer att äga rum även i framtiden och jag tror även att de flesta snart kommer att flyga runt mer eller mindre som innan (även om jag hoppas att jag har fel på denna punkt av miljöskäl). Om jag skulle gissa så hoppas jag att videomöten kommer att bli ett bra komplement till fysiska möten. Med andra ord så är jag inte speciellt oroad när det kommer till mitt innehav i Scandic. Tvärtom så funderar jag på om det skulle vara klokt att ta en riktigt tung position. Det är sällan klokt att vara alltför hårt viktad mot ett enskilt bolag, dock så gäller det att hoppa på tåget när tillfälle ges. Vad som är alltför tungt viktad kan man också diskutera såklart. Det skall bli en intressant vecka och det är möjligt om det blir en riktig körare nedåt i Scandic i början av veckan innan avstämningsdagen (för nyemissionen) att jag ökar ytterligare. Ett annat alternativ är att köpa lite aktier i Pandox som äger en hel del av Scandics hotellfastigheter. I nuläget är jag dock mer intresserad av att köpa Scandic, men det kan ändras. Jag har för närvarande en brant inlärningskurva när det kommer till hotellaktier.

En aktie som jag köpte igår är Firefly. Den har funnits på min radar under ett tag och bl a John i Börspodden har pratat en del om bolaget, och om jag förstår saken rätt så gillar han bolaget. Jag tycker att den senaste rapporten var bra och jag tror mycket på bolaget och de produkter och tjänster som man säljer. Att Erik Mitteregger har stort ägande och är involverad i bolaget ser jag som väldigt positivt. Vid annat tillfälle så får jag skriva mer i detalj hur jag har resonerat.


Inga kommentarer: