24 januari 2019

SCA, Holmen, Billerud, Stora Enso: Söderberg & partners strategirapport

Idag så tipsade Jocke Bornold (tror jag att det är) om hans nya arbetsgivares - Söderberg & partners - strategirapport och det var intressant läsning. Jag har den senaste månaden (och kanske lite längre än så) tittat en del på skogsbolag och rapporten hade ett specialavsnitt om skog, vilket så klart var intressant. Det är nog inte en helt dum idé tror jag att ha lite aktier i något av de stora skogsbolagen. Jag har spritt lite grann och jag tror att kan vara klokt, men inte helt utan att jag funderar lite över om det är så smart i alla fall. Det som oroar mig är att även om aversionen mot plast ökar så finns det även trender som verkar för plast, tex att pant och återvinning kommer att premieras i lagstiftning och som bekant finns pantsystem för vissa plastförpackningar, men inte för kartongförpackningar. Det är inte helt enkelt att bedöma hur den typen av lagstiftning kan påverka på olika sätt, men det finns alltid risker och det ska inte överdrivas, tror jag.

Billerud Korsnäs är den aktie av de fyra som jag har i portföljen som jag känner mig mest tveksam till. Det är säkert så att jag påverkas av att jag hade ganska höga förväntningar när jag köpte för mer än ett år sedan för dryga 120 SEK. Jag har köpt och sålt i omgångar så nu ligger jag nog ungefär plus minus noll, men det har inte varit den succé som jag tänkt. Det man ska komma ihåg är att om uppstarten av den nya maskinen går enligt plan så kommer det sannolikt bli en positiv injektion för kursen. Det finns som jag ser det en hel del förtroendeproblem kring bolaget och det avspeglas i kursen och jag tror att om det ändras så kan kursen hoppa upp ett par snäpp till kurser runt 130-140 SEK, men som sagt jag har haft fel hittills om bolaget.

Imorgon rapporterar Byggmax. Spännande. Förhoppningsvis blir det en rapport som inte skickar kursen ner i källaren. Vi får se.

Länk till rapporten:
https://www.soderbergpartners.se/om-oss/analys/marknadsanalys/strategirapport/

2 kommentarer:

Yxan sa...

Jag har också funderat på det där med pant system, men bara för att man får pant på plast förpackningar så tror jag ändå att papper ligger bra till.
Hela pant systemet bygger ju på att du först betalar ett högre pris för förpackningen och sen gör en aktiv insatts och faktiskt pantar den för att du ska få tillbaka panten, jag tror helt enkelt att människans lathet kommer att göra att pappersförpackningar blir mer populära förutsatt att dom har ett jämförbart pris och sen bara är att slänga.

Sopsortering blir ju mer och mer krav så jag vill nog tro att våran "använd och släng"-mentalitet kommer att göra papper till segraren.

Charlie sa...

Ja, problemet som jag ser det blir om det i vissa länder bara blir tillåtet att sälja förpackningar som omfattas av pantsystem. Även om det är möjligt att införa något sådant för kartongförpackningar så har plastförpackningarna en väldig fördel av att det redan i många länder finns system på plats, om än inte fullt utbyggda.