08 januari 2017

Genomgång av portföljen - igen

Jag har städat en del i portföljen den senaste tiden. Lundbergs åkte ut eftersom jag tycker att den känns väl högt prisad. Innehavet var det som legat längst i min portfölj, sedan 2008 och 2009. Det låg i en depå och tack vare att det legat i en depå så har det fått vara orört väldigt länge, vilket har varit bra. Investor låg tidigare i samma depå, men förra året valde jag att sälja för att sedan direkt köpa tillbaka i min ISK. Jag funderade faktiskt på att göra samma sak med Lundbergföretagen, men jag kom fram till att jag inte tyckte att det var ett så lockande alternativ. Det är bra att vara långsiktig, men enbart lång tid räcker inte som framgångsrecept, tror jag.

Det händer en hel del i portföljen. Pengarna som jag fick loss från Lundbergföretagen har jag satt i arbete igen och en del innehav åkte ut i slutet av förra året, Doro och Hanza Holding, och även dessa pengar har kommit i arbete. Det är möjligt att det kommer att justeras en del den närmsta tiden ytterligare, men jag kände ändå att det var läge för en portföljgenomgång.

Generellt så börjar jag bli ganska orolig för börsutvecklingen och jag tror i takt med att räntor runt om i världen höjs så kan det leda till andra effekter, tex lägre vinster, som i sin tur leder till minskad framtidstro vilket i sin tur så klart påverkar aktiekurserna. Det är helt omöjligt att förutspå framtiden och jag har betydligt sämre koll än alla de som sitter och tänker på detta på heltid. Man kan som många gör bara konstatera att börsen som helhet kommer att röra sig uppåt under perioder och nedåt under perioder, men att det med stor sannolikhet kommer att vara mest uppåt om man ser på lång sikt och väljer bolag med omsorg, tex väljer bort de aktier vars kurser bygger mindre sannolika scenario. Det är mycket möjligt att en eventuell nedgång kommer först 2018 eller 2019 eller t o m ännu längre fram, men jag funderar på att stå utanför marknaden om jag tycker att det blir för ansträngt.

Jag har i nuläget tre typer av bolag i portföljen. Den första typen är investmentbolag. Om man kan köpa med substansrabatt och tycker att ledningen verkar vara sund så tycker jag att det generellt är ett intressant alternativ. Den andra typen är konjunkturoberoende, högdirektavkastande lågtillväxtbolag. Om det blir snålare vindar så tror jag att dessa kommer att stå emot ganska bra och jag tror dessutom att en del av dessa kan bjuda på bättre tillväxt än vad marknaden tror, tex Axfood och ICA. Den tredje kategorin är omvärderingscase eller turn arounds, tex Telia, Ericsson och Fingerprint. Bolag som jag tror inom kort kommer att ses i ett nytt ljus och att det i sin tur får effekt på kursen.

Telia (ca 35%)
Telia är definitivt ett omvärderingscase. Man skulle kunna hävda att det är ett lågtillväxtsbolag, vilket i sak är sant, men det är inte som ett sådant som jag har köpt. Jag hoppas och tror att när det väl kommer klarhet kring de delar som ska säljas så kommer bolagets kurs att hoppa upp. Osäkerheten skrämmer många. Tyvärr har jag inte haft helt rätt i mina antaganden än så länge och jag har byggt upp ett stort innehav, relativt sett så klart. I nuläget ligger jag svagt plus inräknat utdelningarna, men jag hade så klart hoppats på mer. Om kursen går upp till 38-39 SEK är det möjligt att jag lättar lite för att få ner min exponering.

Axfood (ca 15%)
Efter att jag sålt Matse så gick jag snabbt in i Axfood. Jag tror mycket på mat på nätet och jag tror att Matse kommer att göra att Axfood kan växa snabbare än vad man gör i nuläget. Online kommer, som jag ser det, vara en viktig del av framtidens Axfood. Det finns absolut hot som Amazon mm, men jag kan leva med. De delar som finns idag tycker jag också är bra. Min tanke är att ha kvar innehavet under hela 2016, kanske längre. Det som skulle kunna få mig att sälja är att förutsättningarna ändras, så klart. Om det visar sig att tillväxten kan bli höger än vad konsensus är idag och estimaten för framtiden uppjusteras är det möjligt att jag lättar på några aktier. Om det istället blir så att det visar sig att Axfood inte kan hänga med på online-tåget, tex beroende på att Google Service teamar upp med ICA eller något annat som vi inte ser i nuläge, så kanske jag väljer att jag går ur. Naturligtvis tror jag att sannolikheten för en uppvärdering är större än den för en nedvärdering, men om jag ser tecken på att min analys inte stämmer så lämnar. Vad gäller antalet aktier är det möjligt att jag köpte på mig väl många direkt, men det känns hanterbart ändå.

Investor (ca 13%)
Investor är ett långsiktigt innehav. Jag gillar bolagen i portföljen och jag tror att de icke-noterade innehaven kan vara mer värda än vad man vanligtvis räknar med. Det finns en substansrabatt och det tycker jag känns tryggt. Jag har inte direkt några planer på att bygga på med fler aktier, men om det går ner så kanske jag fyller på.

Skanska (ca 10%)
Skanska har hängt med länge och jag tycker egentligen att kursen är väl hög i nuläget. Det lutar i nuläget mer åt att jag säljer än att jag köper, men troligtvis kommer jag att bara behålla. Faktum är att om det är något av mina innehav som känns väl högt prissatt så är det Skanska. Jag gissar att många tror att det kommer att sjösättas stora byggprojekt de närmsta åren och att Skanska kommer att kunna ta en stor del av dessa. Det kan mycket väl vara sant, men jag har svårt att se vad som skulle trigga kursen att hoppa upp 10-20% eller mer. När jag köpte för fyra år sedan, ungefär, så var den amerikanska verksamheten lågt värderad och det fanns en del fastigheter i bolaget som man inte riktigt verkade ta hänsyn till i aktiepriset. Jag kommer inte riktigt ihåg, men det fanns en anledning till att jag köpte och att jag tror att det var något sådant. Om jag inte minns fel så var det Simon Blecher som fick mig att få upp ögonen för Skanska, vilket jag är glad för.

SEB (ca 9%)
För ett tag sedan köpte jag SEB och Nordea. Nordea åkte ut i samband med Panamabreven, men SEB fick vara kvar och har utvecklats fint. Jag tänker att de fyra storbankerna har en väldigt stor fördel och även om det blir tuffare tider så tror jag att SEB kan ha en ganska OK lönsamhet. Jag har också uppfattningen att svenska banker har relativt starka finanser i förhållande till sina europeiska sektorkollegor, och jag tror inte att det visas fullt i kurserna. Baltikumkrisen för Swedbank, SEB mfl har jag inte glömt och det kan säkert hända igen, dock är nog risken hanterbar. Jag känner mig ganska OK med innehavet. Eftersom jag har en del SEB indirekt via Investor så tänker jag inte öka i SEB. Det är väldigt många bloggare som har imponerande bra koll på banker och jag tillhör inte dem, men att äga lite i en av storbankerna känns riskmässigt OK.

Kinnevik (ca 8%)
Anledningen till att jag gick in i Kinnevik var för att jag gillade Kinneviks satsning på Zalando. Det var så det började och när jag läste på lite mer så tyckte jag att bolaget verkade vara en bra väg till ett antal intressanta framtidsbranscher. Jag kommer inte att öka i Kinnevik, men jag tror att jag kommer att behålla de aktier som jag har.

Fingerprint Cards (ca 5%)
Bolaget kom in efter att jag kollat lite på 2015-rapporten och nyckeltalen. Det har stormat mycket kring bolaget och det händer en hel del märkliga saker. Det finns de som tror att konkurrenterna snabbt kommer att göra det tufft för bolaget och att omsättning och vinst kommer att dala. Det finns en del som tror att det kommer att komma nya tekniker som konkurrerar ut fingeravtrycksbiometri, och det finns säkert en del andra frågetecken som förklarar de fina nyckeltalen.

Fingerprint Cards liknar inte mycket annat. Man har haft en enormt fin tillväxtsresa och det stormar konstant på olika sätt kring bolaget. Det finns en armada av småsparare som tror på bolaget och som skriver och kan mycket om bolaget. Det är intressant. Jag tror på fingeravtrycksläsare och jag tror att FPC har en bra position på denna växande marknad. Vad gäller bolagets stormigheter så tror jag att det är en förklaring till att kursen inte är högre. En del större investerare tror jag har skrämts bort.

FPC är inget långsiktigt innehav i min portfölj. Om kursen studsar upp till runt 70 SEK är det mycket möjligt att jag säljer. Det är möjligt att jag ändrar uppfattning i takt med att jag lär mig mer om bolaget, men i nuläget känner jag så.

Ericsson (ca 5%)
Ericsson tror jag står inför en större förändring och jag tror att delarna är värda mer än helheten. Det kanske är fel, men när jag såg att Börje Ekholm var utsedd till VD så kände jag mig ganska säker på att han hade en plan klar att exekvera. Exakt vad planen är tror jag inte så många känner till och jag tror heller inte att det finns en exakt plan, men någonting kommer att hända och jag tror att det kommer att leda till att kursen hoppar upp. Det är spännande och osäkert. Jag kommer inte att öka och eftersom jag har en del via Investor är det möjligt att jag, om det visar sig att Ericsson-kursen hoppar upp, att jag säljer mina Ericsson och istället köper Investor.

HM (ca 4%)
HM tror jag har rätt stora problem och den gloria som HM har haft under många år börjar alltmer hamna på sned. Det är fortfarande ett stort, bra bolag, men det finns problem och jag tror inte att det fina tillväxten kommer att hålla i sig. Online är ett problem, men jag tror inte att det är hela förklaringen. Man kommer inte att kunna fortsätta på exakt samma sätt som man har gjort tidigare för att nå tillväxten som förväntas, tror jag. Å andra sidan så tycker jag att bolaget är så pass välskött och ett så pass starkt varumärke att jag har blivit lockad att gå in runt 250 SEK. Hur jag ska ställa mig till HM vet jag inte riktigt i nuläget, men det är inte omöjligt att jag gör mig av med innehavet.

Arcoma (ca 2%)
Jag tycker att Arcoma ser väl billigt och bortglömt ut, och jag har därför chansat. Jag har skrivit en del tidigare och jag hoppas att det finns en uppsida, men jag känner att det kanske är för hög risk. Det är mycket som kan gå fel. Jag kommer inte att göra något i panik, men jag ska fundera och läsa på lite mer om bolaget. Det är inte omöjligt att jag skippar innehavet. Vi får se.

ICA Gruppen (ca 2%)
Jag har nyligen köpt en liten post i ICA som jag skrev tidigare. Convenience-satsningarna, det starka varumärket och köpet i Litauen tycker jag ser ganska intressant ut. Jag ser det inte som att det är Axfood eller ICA, utan jag tror att de har två ganska olika agendor och satsar på att ta marknadsandelar på ganska olika sätt. Vad gäller ICA så tror jag att alltfler salladsbarer mm kommer att få se upp och jag tror att man faktiskt har insett att om det kommer in en lågprisaktör online så kommer man inte att kunna svara upp, men istället så ser man till att växa inom andra områden. Det kan vara helt fel, men det är vad jag tror. Eftersom min post i ICA än så länge är ganska liten är det inte otänkbart att jag ökar. För att inte vara alltför exponerad mot dagligvaruhandeln är det möjligt att jag minskar i Axfood i samband med att jag ökar i ICA.

Inga kommentarer: