04 maj 2016

Matse publicerar årsredovisning

Matse kom för ett par dagar sedan med sin årsredovisning. Det var egentligen inte så mycket nytt, men ändå intressant läsning och en fin rapport. Det var en sak som fångade mitt intresse lite särskilt nämligen:

"Kostnadseffektiv utveckling genom egna IT-system
Vi är ett IT-företag inom dagligvarubranschen. Vi äger och utvecklar alla våra system själva vilket gör att vi kan fokusera på nya möjligheter att underlätta handlingen för våra kunder och hitta helt nya sätt att leverera. Detta skapar en ökad flexibilitet för våra kunder utan att addera onödiga kostnader i processen. Med våra egenutvecklade system kommer vi kunna lansera nya spännande kategorier av produkter och tjänster för att utnyttja vårt befintliga flöde. Detta skapar ytterligare skalekonomi för oss och smidigare handling för våra kunder."

Det låter lovande som jag ser det. Jag har skrivit om det tidigare och jag tror att Matse kan dra nytta av sin väloljade logistikapparat. Det verkar som Matse är inne på samma linje, vilket är glädjande.

Något som är lite trist är att kursen har fortsatt ner. Nu handlas aktien under 8 SEK. Bakgrunden är fömodligen att man kommer att behöva ta in mer pengar snart och att man vet inte riktigt hur detta ska gå till, man går med förlust och man kommer förmodligen först 2018 att gå med vinst, vilket känns avlägset. Till detta ska det tilläggas att ICA, Coop och Axfood börjar satsa  på ehandel (eller säger iaf att de ska satsa på ehandel).

Mönstret med att småsparare köper och alla andra säljer verkar också hålla i sig, se nedan:


Länk till rapporten:
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/cdn.mat.se/investor/reports/matse-holding-annual-report-2015.pdf


3 kommentarer:

Anonym sa...

Angående konkurrens inom e-mathandel, vet du om det finns något/några företag inom respektive land som Norge, Danmark och Finland?

Att vända röda siffror till svarta till 2018 låter en väldigt lång tid. Med tanke på den tillväxt man har haft hittills. Om man bortser de faktorer du nämnde som Ica, Axfood, Coop så anser jag att Mathem är den som väger mest när det gäller konkurrens, av den enkla anledning att de redan faktiskt är på markanden, och det ryktas om börsintroduktion och emission från deras sida. Detta är ju inom ramen då Matse säger sig visa svarta siffror 2018, det är hela 2 år dit. Vad är dina funderingar kring detta, eftersom Mathem kan med högsta sannolikhet inte visa svarta siffror som Matse påstår sig göra. Kan Mathems börsintroduktion hype:a denna bransch för att få folket inse att detta är framtidens mathandel?

/ the_dog49

Charlie sa...

Jag har läst någonstans, tror att det var i Aktiespararen, att Mathem planerar för börsintroduktion under 2017. Det är förmodligen ännu väldigt preliminärt och innan man tar bolaget till börsen vill man nog kunna visa att man är på god väg mot vinst. Till skillnad från Matse har Mathem gjort en del förvärv för att växa och det har nog kostat på en del.

Sannolikt kommer Matse att hamna runt 300 MSEK under 2016. Q1 landade på 73 MSEK och april var ungefär i linje med de andra månaderna. Sommaren kommer att innebära väldigt låg omsättning och förhoppningsvis kan Q4 hamna en ganska bra bit över 75 MSEK. I nuläget tror jag att det lutar att man kommer under 300 MSEK än över, men mycket kan hända, tex ett bra lojalitetsprogram. Eftersom man växer med 40-50% och man har sagt att man gör vinst vid 600 MSEK så lär det inte bli svarta siffror under nästa år. Det kanske inte heller blir svarta siffror under 2018.

Om Mathem kommer till börsen så kommer det nog att påverka Matses kurs positivt, i alla fall från dagens nivåer. Mathem är större än Matse och det är en fördel och det kommer kanske göra att Mathem får en lite annan värdering.

Jag läste någonstans att Axfood varit ute och försökt köpa Mathem och Linas Matkasse, men att de tyckte att det blev för dyrt. Det är möjligt att även Matse har fått propåer, men det är inte säkert eftersom man är lite mindre. Det känns inte otänkbart att det kommer att bli någon affär inom de närmsta åren och det skulle eventuellt kunna få upp kursen.

Förmodligen drar ovissheten kring finansieringen ner kursen en del. Det kommer snart att behövas mer pengar och man vet inte på vilka villkor man kommer att ta in detta. Om storägarna ska pytsa in mer så behöver de inte vara så ledsna att kursen gått ner en del. Tyvärr skulle en ytterlgiare koncentration av aktier hos Mattsson och Brandberg göra att omsättningen av aktier sjönk ytterligare.

Anonym sa...

Hmm, ja det är intressant. När du nämner affär inom de närmsta åren, menar du för Matse?