29 maj 2016

Matse: Kursen rusar

Det är intressant att se hur Matse-kursen har stuckit iväg den senaste tiden. Min bild av händelserna är att den stora nyemissionen fick Börsplus-redaktionen att bli intresserade. När väl de blev intresserade och budskapet spreds så blev många andra också intresserade och det fick kursen att sticka upp.

Jag har läst Börsplus-analysen i gårdagens SvD och jag håller med om vad som skrivs. Jag tycker dock att de missar poängen med att Matse snart kan börja slå mynt av sin logistikapparat, vilket förmodligen är en stor anledning till att så många var intresserade av att investera i nyemissionen. Jag har skrivit om det i tidigare inlägg så jag ska inte upprepa mig själv, men att Google och Amazon är intresserade av att leverera mat till dörren är positivt för Matse som jag ser det. Google och Amazon är intresserade av att ha en direktlinje till en massa kunder och det är det som är det fina i Matses affärsmodell - många kunder öppnar dörren till sina hem för Matse och det är en stor fördel som de flesta e-handlare inte har. Att värdera Matse som andra e-handlare tycker jag därför inte är helt riktigt.

Tidigare har jag skrivit att jag tycker att Matse är köpvärt upp till 10 SEK och det står jag fortfarande för (även om det har varit lite tuffa månader de senaste månaderna och jag absolut inte varit tvärsäker mellan varven). Den senaste kapitalinjektionen gör att jag förstår de som tycker att det är köpvärt även på dagens nivåer runt 10,40 SEK. Jag ligger dock redan ganska tungt och kommer nog inte att gå in med mer. Eftersom kursen har gått upp en del de senaste dagarna kan det naturligtvis finnas en liten risk för att vi får en rekyl den närmsta tiden.

Möjligtvis kan det komma ett litet ryck uppåt när det blir klart vem som har varit med i nyemissionen. Jag har funderat på om röstlängden från årsstämman blir publik och om man kan se vem de nya ägarna är i röstlängden. Om det är någon som vet får ni gärna kommentera. Jag kan på inget sätt vara säker, men jag tror att det finns en anledning till att man inte direkt går ut med vem de nya delägarna är och när det väl kommer ut så tror jag att det kan bli en bra kursdrivande nyhet. Spekulation? - absolut.

I SvD Börsplus nämndes en riktkurs på 18 SEK räknat på EV/Sales=1 för 2018, om jag inte missminner mig. Kursen kan säkert nå de nivåerna, men frågan är hur länge det kommer att ta. Jag tror att Matse kommer att klättra uppåt under ganska lång tid framöver, men det finns också risker, t ex att Google Express Delivery börjar samarbeta med ICA. I min värld så överväger fortfarande möjligeterna riskerna och det är därför jag har placerat mina pengar som jag har gjort, men det finns absolut risker.

Jag kommer inte att sälja innan det är utkommunicerat vem de nya ägarna är. Det har jag bestämt mig för. Om kursen kommer att sticka upp till runt 15-16 SEK inom ett par månader är det möjligt att jag lättar lite på innehavet, men absolut inte säkert. Tyvärr har jag en dålig vana att hoppa av för tidigt. Det är så mina tankar går för tillfället.

Marknadsgiganten ICA kom nyligen med sin första kvartalsrapport och man pratar en del om online i denna. Per Strömberg, VD, pratar i sin kommentar till kvartalet om att online eller digitalisering rymmer så mycket mer än e-handel, vilket förvisso är sant, men sett i ljuset till alla fysiska butiker som ICA har så är det inte konstigt att Per vill se det på det sättet. I kvartalsrapporten nämns också att de skall anställa en Chief Digital Officer för att hantera frågorna på ett strukturerat sett på koncernnivå. Det är intressant och kanske bra, men man kan också se det som att man inte ser digitaliseringen som en integrerad del av allt man gör. Så länge ICA ser e-handel som någonting som de "oberoende" handlarna (eller franchisetagarna om man vill utmana) kan lägga till sitt erbjudande till kunderna så är jag ganska nöjd.

Det är möjligt att jag underskattar ICA, men jag ser inte ICAs satsningar på e-handel som det främsta hotet mot Matse. Istället är jag mer oroad av vad de stora e-handelsgiganterna, som Google och Amazon, har i tankarna.






3 kommentarer:

Ricky sa...

Tjena, läser dina inlägg om Matse med stor behållning. Tycker du har intressanta infallsvinklar och tankar.
Har själv en post i den långa portföljen då jag tror att det kommer komma något positivt ur det här. Sen om det blir uppköp eller samarbete med nån får tiden utvisa, däremot tror jag inte på att Matse kommer klara sig själva(vilket syns tydligt i Stockholm).
Jag har lagt märke till att de senaste dagarna så har "Anonyma" lagt en bullish köporder i callen - vet du om det har varit så länge eller om det är något som kommit efter den riktade nyemissionen?

Charlie sa...

Tack! Kul att du höra att du har behållning av inläggen!

Jag har inte följt krusen så noga den senaste tiden och har inte haft någon vidare koll på vem som har köpt och sålt, men vad du skriver är intressant. Det behöver inte betyda så mycket, men det är i alla fall ingen nackdel.

Kul att höra att du tror på Matse i Stockholm. Sett till siffrorna så känns det lite som att verksamheten i Stockholm står och stampar och inte riktigt når nästa nivå, men jag gissar att det gäller att vara ihållig och jobba strukturerat med marknadsföringen så kan det nog släppa.

Ricky sa...

Du missförstod mig nog. Tittar man på Stockholm, där det inte händer särskilt mycket för Matse, så tror jag att det krävs uppköp eller samarbetspartner för att få igång försäljningen.