19 maj 2016

Matse tar in 100 MSEK

Igår blev det klart att Matse tar in 100 MSEK via en riktad nyemission. Eftersom börsvärdet låg ungefär på 150-160 MSEK vid emissionen så är det en väldigt stor nyemission. I nuläget är det inte klart vem de nya ägarna är, mer än att det är många och både befintliga och nya ägare.

Att man väljer att ta in så mycket som 100 MSEK förvånande mig. Jag hade inte funderat så mycket på hur mycket man skulle välja att ta in, men jag trodde snarare att det skulle handla om 20-30 MSEK än 100 MSEK. Eftersom man gör av med runt 15 MSEK per kvartal för närvarande så är jag glad att man tog in så mycket pengar som man gjorde. Förhoppningsvis kommer man inte att behöva ta in mer pengar innan man når lönsamhet. Jag får känslan av att man kommit fram till summan 100 MSEK på detta sätt.

Det ska bli intressant att se vad som händer med konvertibellånen. Lösendagen är den siste. Det skall bli än mer intressant att se vem som är de nya ägarna. Bolaget känns lite för litet för att locka något av fondbolagen, men det kanske ändå inte är helt uteslutet. Om det skulle visa sig att t ex Didner & Gerge gått in med pengar skulle det kanske kunna få ringar på vattnet och på så sätt öka intresset för aktien. Det är nog dock inte så sannolikt som sagt.

Förlusten för Q1 landade förresten på runt 15 MSEK, vilket var lite mer än vad jag hade trott. Att resultaten skulle tyngas av den nya siten i Malmö kom inte som en överraskning, men jag hade hoppats på att förlusten inte skulle varit så stor. Vinst är dock underordnat omsättning för närvarande.

Jag är lite bekymrad över att Stockholm står och stampar. Det finns en bra tillväxt så klart, men jag hade hoppats på mer nu efter att man har varit igång ett ganska bra tag. Det är möjligt att jag har för höga krav och att jag underskattar tiden det tar. Oron jag känner handlar mer om att jag är rädd att man inte tar marknadsandelar i Stockholm.

En annan sak som man har kunnat läsa i olika artiklar är att man lyfter fram sin logistikapparat mer och mer och man gör ingen hemlighet av att man kan komma att använda denna för nya produkter och tjänster i framtiden. Man har t ex haft samarbeten med Helpling och Uber vid ett tillfälle. Båda dessa skulle kunna passa bra in i Matses modell; Helpling skulle tillsammans med Matse kunna erbjuda att huset städas och kylskåpet fylls på samma gång (det skulle räcka med en lapp på kylen som säger vad som ska finnas); Uber skulle kunna leverera till mer avlägsna områden dit Matse själv inte levererar.

Kursen har gått upp de senaste dagarna och det påverkar mig absolut. För närvarande känner jag mig väldigt positiv till Matse. Jag tror att marknaden inte ser Matse på riktigt rätt sätt. Man ser Matse som en olönsam livsmedelshandlare som kör ut maten till kunderna. Jag vill se Matse som ett logistikföretag som levererar tjänsten påfyllning av mat och hushållsartiklar, och leverans av andra produkter. Det kan låta som semantik och det möjligt att jag inte fick till orden helt och fullt som jag önskade, men jag hoppas att skillnaden framgår ändå.

Jag kommer inte att fylla på med fler aktier som det känns nu. Det är möjligt att det finns en trigger i den nya ägarlistan, alltså att kursen kan lyfta när det offentliggörs vem som har investerat. Om det finns välkända namn på listan kan det få fler att följa.


Inga kommentarer: