02 november 2015

Matse: Mer aktier in på kontot

Det har hänt en del den senaste månaden kring Matse och jag valde under dagen att fylla på med ytterligare aktier för 10,50 och 10,55 SEK. Grafen nedan är från Nordnet. Den visar tyvärr inte dagens kurs och volym. Dagens handel slutade på 10,70 SEK och omsatte runt 46 000 aktier.


Det som i början av månaden fick kursen att gå upp var att Gustaf Brandberg, som ligger bakom Isac Brandberg och Inter Indu tillsammans med sin familj, valde att öka innehavet. Målet var förmodligen att komma upp i mer än 10%. En anledning kan vara att han på så sätt inte kan bli tvångsinlöst om någon köpte alla övriga aktier. Med andra ord, man kan spekulera i att familjen Brandberg ville ha en position så att man kunde säga nej till eventuella bud på bolaget. Hur som helst, Gustaf Brandberg köpte runt 100 000 aktier och det drev upp kursen.

Det som hände den senaste tiden är att UBS har börjat sälja aktier och ganska mycket aktier. För den som tittar på teknisk analys så är jag ganska säker på att en sådan analys skulle visa att det är översålt och att det därmed finns en chans för en uppstuds.

Om man tittar närmre på mäklarstatistiken så är det tydligt att UBS är på säljhumör. Man har sålt motsvarande runt 0,2% av aktier den senaste veckan (runt 400 kSEK av 200 MSEK) och runt 0,4% av aktierna den senaste månaden. Det är med andra ord en del aktier som kommer ut på marknaden.

Det skall sägas i sammanhanget att jag tror inte att Brandberg får köpa i nuläget eftersom det snart ska lämnas en kvartalsrapport, 18 november kommer Q3-rapporten.

Det kommer att komma siffror för försäljningen för oktober inom kort. Mitt tips är att de kommer imorgon. Förra månaden (september) hamnade man på 17,5 MSEK och jag förväntar mig att försäljningen kommer att vara minst lika bra för oktober. Det är bra drag i mat på nätet och jag tror att all den marknadsföring som exempelvis Mathem investerar till viss del spiller över på Matse som är mer sparsamma när det kommer till marknadsföring, som jag ser det.

Jag tror inte att UBS kommer att sluta att sälja aktier på marknaden den närmsta tiden utan jag tror att man kommer att fortsätta att sälja och att kursen kommer att fortsätta att vara relativt låg, men jag valde att inte vänta utan fyllde som sagt på under dagen. För att finansiera mitt köp så valde jag att sälja mina Telia-aktier.

Om det är någon annan som följer Matse så får ni gärna kommentera.

Uppdatering: Kimmo Björnsson, som kan en del om Matse, vilket är vanligt när man är Head of Finance (för jag antar att det bara finns en Matse-intresserad Kimmo Björnsson som läser bloggen), påpekade att Di Trader mäter i kronor och inte i aktier. Det är alltså betydligt färre aktier som har omsatts och jag har uppdaterad texten ovan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

DI.se visar mäklarstatistik i kronor konstigt nog, så %-talen stämmer inte riktigt.

Charlie sa...

OK, tack. Det förändrar en hel del. Jag uppdaterar.

Charlie sa...

Förresten Kimmo, tycker du inte att det skrivs alldeles för lite om er? Kul att du kommenterar.