15 november 2015

Matse: Kursens kräftgång

Matse har fortsatt att handlas på låga nivåer. Det har legat och pendlat mellan 10:00 och 10:50 SEK den senaste tiden. Nordea och UBS har fortsatt att sälja aktier (framförallt Nordea har sålt de senaste dagarna). Köpare av de aktier som Nordea och UBS tryckt ut på marknaden har framförallt varit Avanza och Nordnet, dvs småsparare. Det är alltid intressant att spekulera vad som ligger bakom saker och ting. En anledning som jag har varit inne på tidigare till att Nordea och UBS väljer att sälja (jag antar att det är storägare som säljer via dessa) är troligen att famljen Mattsson och familjen Brandberg tar ett allt starkare grepp om bolaget, t ex via konvertibellånen som nyligen aviserades, och att alla som sitter på en hel del aktier inte tycker att detta är det bästa. En annan anledning kan så klart att de som säljer inte tycker att bolaget har levererat som man hade hoppats och att man tycker att pengarna gör bättre nytta någon annanstans.

Sektorkollegan Mathem har möblerat om i sin styrelse och satt Erik Mitteregger på styrelseordförandeposten. Det sägs vara en förberedelse inför den stundande noteringen. Mathem har också levererat pressreleaser om hög försäljningstillväxt. En betydande anledning till försäljningstillväxten som jag ser det är förvärvet av matvaran.se (eller vad nu den forna ICA Maxi-ehandelsplattformen hette), förutom så klart att marknaden som helhet växer. Det skall bli väldigt intressant att se villkoren för noteringen för Mathem. Man kommer att omsätta, enligt de siffror som jag har sett, omkring 800 MSEK under 2015 och värderingen i senaste finansieringsrundan var 1 250 MSEK, alltså omkring en faktor 1,5. Jag tror att Mathem kommer att noteras under våren och att man kommer att sätta ett bolagsvärde på runt 2 miljarder. Nu är inte villkoren klara, men om de är OK så kommer jag nog att hoppa på tåget.

Åter till Matse, bolaget värderas idag till runt 200 MSEK och kommer att omsätta ungefär lika mycket under 2014. Man kan på goda grunder argumentera att en icke-marknadsledare skall värderas lägre, men oavsett så tycker jag att dagens värdering är ganska attraktiv och därför har jag också köpt. Det skall bli intressant att se vad som händer det närmsta året. Om Mathem har fördel av att vara marknadsledare så tror jag att Matse har bättre koll på kostnaderna. Det rinner fortfarande ut en hel del pengar varje kvartal, men man är mer försiktig med att köpa tillväxt i form av tex matvaran.se och att ösa ut pengar på marknadsföring,vilket jag iofs inte nödvändigtvis tycker är fel. Man har i lite olika sammanhang sagt att man kan dra nytta av att Mathem växer och jag hoppas att det stämmer, dock så är jag inte bekväm med att Mathem är klar etta bland de renodlade e-handlarna.

Det skall bli intressant att se när och om det kommer någon gränsöverskridande förvärv mellan den renodlade onlinehandeln och de etablerade aktörerna som i huvudsak säljer i fysiska butiker. Det verkar ha varit intresse för Linas Matkasse, i samband med att de tog in nya pengar, från de etablerade aktörerna, men det blev inget den gången. Jag tror att det kommer att komma förvärv från de etablerade aktörerna inom inte allt för lång tid. Axfood ligger efter ICA på online och det skulle inte förvåna mig jättemycket om man slog till med ett förvärv. Jag är medveten om att Axfoods VD har varit ute och sagt att online inte är det mest intressanta i hans bok, men samtidigt så har man kört igång tester inom Axfood och jag tror att man är väl medveten om vad som händer inom branschen. Jag har tidigare skrivit att Bergendahls skulle kunna vara intresserade av att förvärva t ex Matse. Det är inte omöjligt, men heller inget jag räknar med.

Den 18 november, dvs om ett par dagar, kommer Matse med Q3-rapporten. Jag räknar med att den landar på strax över 40 MSEK i omsättning (det var ett tag sedan jag räknade på det så kanske har jag skrivit lite annorlunda i tidigare inlägg) och naturligtvis kommer det att bli ett negativt resultat. Förhoppningsvis kommer man med information om hur man ser på framtiden, men förmodligen blir det i vanlig ordning en ganska kort summering av nuläget och kvartalets siffror.  

Inga kommentarer: