16 augusti 2014

Triggers i matse holding

För alla som har läst min blogg vet att jag gillar att titta på triggers när jag investerar, så är även fallet med matse. Den trigger som jag väntar mig är att bolaget kommer att få mer publicitet och att denna publicitet är positiv med följden att intresset för att köpa aktier ökar, vilket i sin tur skickar upp kursen ett eller några snäpp. Bolaget kommer som jag förstår att rapportera först under första halvan av 2015 när årsrapporten för 2014 presenteras och jag gissar/spekulerar att man kommer att skriva om bolaget i samband med detta. Om Ica väljer att lansera näthandel i höst kan även intresset öka, men det känns mer osäkert. Förmodligen kommer inte Ica:s lansering av e-handel att få för stora effekter eftersom jag tror att man väljer att smyga igång, men det är naturligtvis bara gissningar.

Det jag tror kommer att göra matse:s årsredovisning för 2014 intressant är att tillväxten är ganska häftig. 70-80%, eller vad det nu blir, kan låta bra, men eftersom det är från låga nivåer så är det inte så häpnadsväckande ur ett investerarperspektiv. Om man däremot lägger till att allt fler provar att handla mat via nätet så tror jag att aktien kan komma i ropet.

Naturligtvis kan finns det även negativa triggers. En tänkbar är att en etablerad aktör går in på marknaden och verkligen ändrar förutsättningarna så att det i princip blir omöjligt för matse att bedriva lönsam verksamhet. En sådan skulle enligt mig vara att Ica erbjöd samma eller lägre priser om man kunde tänka sig att vänta en eller två veckor på leveransen. Jag tror att lägre priser skulle vägs tungt för många kunder och jag tror att många skulle kunna vänta några dagar längre. Nu tror jag inte att Ica är så innovativa och snabbfotade så jag känner att jag kan leva med risken.

Har jag då bara köpt matse rent spekulativt för att jag tror att någon snart kommer att skriva en artikel eller ge köprekommendation? Nej, inte enbart. Jag tror att matnäthandeln kommer att visa finfin tillväxt under många år framöver och jag tror inte att dagens dominanter av mathandeln kommer att vara de som dominerar matnäthandeln. Naturligtvis tror jag också att det kommer att finnas fina möjligheter för dessa nya företag att tjäna pengar. Om det kommer att vara matse som kommer att vara ett av företagen som kommer att tjäna bra med pengar hoppas jag naturligtvis. Hade möjligheten funnits att köpa även i mathem så hade jag förmodligen gjort det för att gardera mig.


Inga kommentarer: